Chystáte doma gril party? Největší chyby, které mohou ošklivě ublížit

Myslíte si, že všechno znáte? Tak pozor, ať nejste překvapeni
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Grilování je oblíbená činnost snad všech Čechů. Každoročně je tedy z jejich zahrad cítit vůně grilovaného masa. Oheň je sice dobrý sluha, ale zároveň i zlý pán. Na co si tedy dát pozor a jak zakročit, když se něco stane?

Spálit se de facto můžeme kdykoliv, když se ochomýtáme v kuchyni. Ale u grilu to může být mnohem horší, protože se manipuluje přímo s otevřeným ohněm a rozžhaveným grilem. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu. Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad.

Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkou nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva. Především však dávejte velký pozor, aby se k ohni a grilu nedostaly děti. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě tedy spíš na zahradě.

První pomoc při popáleninách

Nejdůležitějším úkonem je chlazení popálenin. Pokud popáleniny nechladíme, teplo se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje. V případě lokálních popálenin provádíme chlazení studenou tekoucí vodou, co nejčistší. Chladíme do té doby, dokud chlazení přináší úlevu od bolesti. Nepoužíváme led, ten poškození ještě zhoršuje. Po zchlazení zakryjeme popáleninu sterilním hotovým obvazem.

Popálenin se nedotýkáme! Každá popálená plocha je možným vstupem infekce do organismu. V případě rozsáhlejších popálenin chladíme pouze nejdůležitější místa – obličej, krk, ruce a genitálie. Ostatní plochy zakryjeme co nejčistším materiálem a postiženého přikryjeme, abychom předešli podchlazení.

Nikdy popálené plochy ničím nemažte, nezasypávejte apod. Puchýře nepropichujte. Pokud to ještě jde, sundejte postiženému prsteny, řetízky a tak dále, protože popáleniny otékají a následné bude jejich sundání velmi obtížné.

S uklízením nespěchejte

V žádném případě neuklízejte rozžhavený gril ihned po konzumaci jídla. Nechte brikety, uhlí, dřevo vychladnout a prolijte je důkladně vodou. Žhavé brikety nemají v odpadu co dělat. Pro ještě lepší bezpečnost je vůbec nejlepší manipulovat s briketami apod. až druhý den.

Špinavý gril

Čistý gril je základ. Před grilováním ho stačí otřít vlhkým hadříkem, ale na konci (až vše vychladne) je dobré si práci s jeho čištěním dát. Tak se vyhnete častým problémům, jako je vznik různých připálenin nebo přilepování masa k povrchu grilu.

Pořezání se

Pozor na krájení masa a na ostré nože. Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

První pomoc

Vše záleží na závažnosti říznutí. Je-li to ranka malá, stačí ji vymýt čistou vodou a zalepit. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

Vdechnutí kouře

Grilovat můžete i v uzavřených prostorách, jsou-li to grily elektrické. Jestliže nemáme elektrický gril, ale obyčejný, který se musí zapálit a hoří, na gril párty uvnitř baráku rovnou zapomeňte. Kouř, který z grilu stoupá, může být i životu nebezpečný.

Dráždí oči, dýchací cesty a může dokonce i udusit. Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

Maso vždy dopékejte

Všechno má svůj čas. I maso na grilu. Návštěva může být hladová, jak chce, ale když maso jednoduše nebude upečené, v žádném případě ho neservírujte. Především se jedná o drůbeží maso. Riskujete tím velké střevní potíže nebo dokonce salmonelu, která vám zajistí pobyt v nemocnici.