Zbytečná bolest od krční páteře: Jak si snadno pomoci?

Trpíte na migrény nebo ztuhlý krk? Víme, jak na to
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obratle, které vedou až do lebky, a celá krční část naší páteře je nejnamáhanější. Špatným životním stylem všechno jen zhoršujeme. Přestaňme podceňovat nezdravé zvyky a nehody, které jen přecházíme. Jak si mohou pomoci ti, kteří tráví čas u počítače nebo v autě?

Problémy s krční páteří trápí alespoň občas snad úplně všechny. Může za to především vadné držení těla, které často může začínat nečekaně u našich plochých nohou. Poněkud rychlejší devastační vliv na naši krční páteř má špatné držení těla při práci na počítači nebo při řízení.

Tím nejhorším peklem je pro krční páteř kombinace nevhodného posedu u PC a náklon hlavy při telefonování nebo čtení. Ti, kteří začnou pociťovat potíže, se možná rozhodnou ke cvičení, jenže pokud se nedostanou k počátečnímu a finálnímu protažení, je to zase špatně.Všechny tyto prohřešky vedou ke změnám v oblasti krční páteře, které mají vážné následky. Nejde přitom jen o bolesti zad, ale také o migrény.

Krční páteř je tvořena sedmi obratli a nese poměrně těžkou váhu naší hlavy. Zároveň jí poskytuje možnost pohybu ve všech směrech Je nejpohyblivější a nejnamáhanější částí páteře, která bývá vystavená častým nehodám. Nejnebezpečnější je přitom prudké zastavení v autě, při kterém se hlava pohybuje dozadu.

Jak řešit problémy? Předejděte jim!

Řešit problémy s krční páteří, to je běh na dlouhou trať. Daleko lepší bude se problémům vyhnout hned na začátku. Jak na to?

Pokud cvičíte, nikdy nepodceňte protažení na začátku, ani na konci cvičení. Zaměřte se hlavně na protáhnutí zad a krku. Pohybujte hlavou pomalu ze strany na stranu a zprava doleva. Cviky na zlepšení stavu krční páteře bude nejlepší konzultovat s fyzioterapeutem nebo ortopedem.

Jestli trávíte dny před počítačem, pohlídejte si, jestli sedíte dobře. Počítač vám nejspíše nastavoval někdo jiný, zkuste si ho přizpůsobit tak, aby vyhovovat vaší postavě. To znamená, že monitor musí být minimálně 30 centimetrů od vašich očí. Ještě lépe by to měl být metr. Myš a klávesnice musí být v jedné rovině, protože mít ruce ve stejné výšce je zdravější. Lokty by přitom ideálně měly svírat pravý úhel a neopírat se o stůl. Tyhle zásady by měly zabezpečit, abychom nenakláněli krční páteř nepřirozeně.

Velmi důležitý je i správný posed před počítačem. Nebojte se investovat do kvalitní židle nebo klekadla. Pokud je to možné, umístěte si do futer dveří tyč, na které bude možné si páteř během dne párkrát vyvěsit. Sedět ve strnulé poloze je nezdravé, takže si občas jděte uvařit kávu nebo se jen tak protáhnout. Po hodině by měly následovat alespoň dvě minuty ve stoje nebo dvě minuty chůze.

Devastující je také špatná poloha při spánku. Když spíme na břiše, otáčíme hlavu na jednu stranu, abychom mohli dýchat. V hlubokém spánku pak poklesne svalové napětí a hlava se zkroutí. Ráno nás bolí svaly krku a často nás potká i migréna. Navíc nám takto hrozí i špatné prokrvení některých struktur mozku, což může způsobovat i závratě.

Co nám špatná krční páteř může způsobit?

Od krční páteře máme mnoho bolestí, které vystřelují do okolí krku, ale i hrudníku, hlavy a ramen. Vybrat si můžete z celé řady nepříjemných syndromů. Tato část páteře při předklonu přetěžuje ploténky středních a dolních krčních obratlů.

Paradox doby: Naše páteř je fyziologicky prohnuta dozadu, my ji však stále obracíme opačným směrem, když se hrbíme a klopíme hlavu. Předek pračlověk si vykračoval jako pán a hleděl vzhůru.

Typy problémů

Horní zkřížený syndrom - vzniká nerovnováhou mezi svaly na přední a zadní straně krku. Prohne se nám páteř v krční oblasti, máme kulatá záda, předsunutou hlavu, krk i ramena.

Akutní ústřel krční páteře – znamená náhlé strnutí šíjového svalstva. Bolest se projevuje jen na jedné straně a vystřeluje k ramenům a do temene hlavy. Problém pak dělá otáčení i naklánění hlavy. Někdy vznikne prudkým pohybem, jindy jízdou s otevřeným oknem nebo přeležením při spánku.

Chronický algický vertebrální krční syndrom - signalizuje neustávající tupá bolest za krkem, která vystřeluje do ramen a do lopatek. Hybnost krční páteře je omezená. Jde o důsledek špatně léčených akutních příhod.

Cervikokraniální syndrom se projevuje bolestmi hlavy. Vinu nesou nejvyšší části krční páteře a bolest se odtud šíří i do rukou, ramen a paží. Největší bolest však cítíme v týlu a temeni hlavy. Bolesti bývají dlouhodobé.

Jak se léčit?

Jediná vhodná cesta je přes lékaře. Nejvíce nápomocný bude nejdříve ortoped a pak práce s fyzioterapeutem. Jinak léčí především teplo (nahřejte si froté ručník), masáže a posilování svalstva kolem páteře a na zádech.