Ovládání věcí myšlenkou a domácnost plná robotů pomocníků. Co nás v budoucnosti čeká a nemine?

Roboti budoucnosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Robot místo chůvy nebo ovládat věci pouhou myšlenkou? Jules Verne ve svých sci-fi románech předpovídal ponorky a vesmírné koráby. Jaké vynálezy umíme předpovědět dnes a co nás čeká v nejbližší budoucnosti?

 

Vynálezce, ten nikdy nespí. Jeho hnací silou je pokrok a ten, jak se říká, nezastavíš. Při pohledu na sci-fi filmy nebo při čtení románů z budoucnosti si mnohdy myslíme, že se jedná o pouhé pohádky, ale často jsou podobné nápady inspirací pro skutečné vynálezy. Jaké patenty jsou v procesu a na jaké novinky se můžeme v budoucnosti těšit?

Robot do domu

Vývoj umělé inteligence se rozjíždí v mnoha vrstvách. Ať se jedná o mobilní aplikace, počítačové programy nebo stroje v továrnách. Výroba bez toho, aby bylo potřeba člověka, je stále častějším jevem a místo lidských rukou přichází na scénu programování. Žádný film z budoucnosti se však neobejde bez funkčního robota, který je běžnou součástí společnosti.

Aktuální vývoj podobných robotických postaviček je stále v procesu. V Japonsku se již běžně využívají pro pomoc důchodcům nebo postiženým. Jejich role by měla být asistenční. Vize budoucnosti je, že místo hospodyně, chůvy nebo hlídacího psa budete mít doma vašeho vlastního robota. Jejich využití však není omezeno pouze pro domácnost. S jejich pomocí lze bez ztrát na životech procházet trosky spadlých domů po zemětřesení či ničivých povodních. 

Už dnes se robot využívá při likvidaci pyrotechniky. Velmi zajímavým produktem je robotický skeleton, který pomáhá lidem s mrtvicí nebo poraněnou páteří znovu rozhýbat tělo. Veškerý pokrok se zároveň ukládá na internet, aby měřil vývoj celé rehabilitace. Firma Ekso Bionics spolupracuje s telekomunikační sítí Vodafone a vynález se už dnes využívá v moderních nemocnicích budoucnosti. 

Mobil, co vám zachrání život

Chytré telefony jsou dnes skoro prodlouženou rukou našeho těla. Vynález, který ještě před rokem 2007 byl pouhou vizí, je aktuálně více než pomocníkem. Když si odmyslíme nezdravou závislost většiny obyvatel, která si život bez smart phonu neumí představit, tak přináší mnoho příležitostí, jak zjednodušit naše životy. Vývojáři rozvíjejí mobilní aplikaci, která neustále kontroluje váš zdravotní stav a sama vás diriguje, kdy je dobré navštívit doktora. 

Pravidelný přehled těch nejnovějších technologií se koná v Las Vegas na veletrhu vynálezů techniky CES.

Doslova po ruce vám bude běhat displej nové technologie, která promítá interaktivní obraz přímo na vaší paži. Produkt je však stále více sci-fi než reálným vynálezem. Promítání digitálního obrazu je jedna ze základních výzev vývojářských firem, které se zabývají podobnými technologiemi. Pomůcky Jamese Bonda se tak v budoucnosti dočkají reálných výsledků. 

Ovládat myšlenkou

Nepohybujeme se ani v komiksu, ani bláznivém románu nějakého snílka. Vývoj technologie se totiž vrtá i v našem mozku. Možnost ovládat předměty myšlenkou je stále více aktuální.  Technologie pro podobné účely využívají senzory, které čtou myšlenky v mozku, a v pokročilejším vývoji lze využít i čip umístěný přímo v hlavě.

Funkce se vyvíjí hlavně pro tělesně postižené, kterým pomáhá usnadnit život. Ochrnutý člověk tak může ovládat věci kolem sebe pouhou myšlenkou. Princip nepracuje se čtením myšlenek, ale rozeznává pokyn podle předchozí zkušenosti. Nelze však vyloučit, že v budoucnosti nebudou počítače číst naše myšlenky. V tomto případě by se mohlo jednat o nebezpečný nástroj reklamy, ale také politické propagandy.

Heslo 1234 vás může stát statisíce. Co všechno nevíte o svém mobilním telefonu? Více čtěte zde.