Nenechte si ujít vyvrcholení, láká závěrečný díl milované i nenáviděné erotické trilogie Padesát odstínů

Prohlédněte si fotografie z filmu
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Trilogie E. L. Jamesové upoutala čtenářskou pozornost po celém světě a zároveň rozpoutala vášnivé debaty o tom, co lze ještě schovat do kolonky literární mainstream. Přestože je kniha napsána jako slohová práce žáka základní školy, dostalo se jí pozornosti, o jaké si kdejaký zdatný literát může nechat jenom zdát. A kromě jiného také filmových adaptací. 

Jamesová začala sérii Padesát odstínů psát jako fan fiction. Fan fiction je fenoménem, jenž sdružuje ty, kteří se nemohou rozloučit se svými oblíbenými hrdiny z (většinou fantasy) knih či filmů. Vznikají tak stovky a tisíce pokračování Harryho Pottera, Pána prstenů či Zaklínače nebo Hry o trůny. Tvůrci fan fiction se přitom nevyhýbají peprným erotickým scénám.

Padesát odstínů vzniklo jako fan fiction pokračování populární upíří série Stmívání. Poté, co se Jamesová setkala s pozitivním přijetím ze strany podobně smýšlejících fanoušků, rozhodla se, že svůj projekt vydá coby knihu. Asi nikoho nemohlo napadnout, že se z její trilogie, zahrnující Padesát odstínů šedi, Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody, stane dílo, které svým věhlasem Stmívání snad ještě předčí.

Každopádně se tak stalo. Z Padesáti odstínů se stal celosvětový bestseller. A jako takový si říkal o filmové zpracování. První díl, Padesát odstínů šedi, běžel v kinech v roce 2015 a nikoho už tehdy nepřekvapilo, že se stal jedním z nejnavštěvovanějších snímků roku.

Od Burtona k Odstínům

A věhlas zajistil také představitelům titulních rolí. Jamie Dornan byl sice etablovaným hollywoodským hercem ještě před natočením prvního dílu erotické trilogie, avšak po natočení se stal doslova sexsymbolem. Stejně tak dnes osmadvacetiletá herečka Dakota Johnson se stala hojně vyhledávanou tváří. Režie prvního dílu se ujal Sam Taylor-Johnson, jehož pro díl druhý a třetí nahradil James Foley. Patrně nejznámějším umělcem, jenž se mezi tvůrci prvního dílu objevil, byl Danny Elfman. Americký skladatel a zpěvák, který se proslavil především díky dlouholeté spolupráci s osobitým režisérem Timem Burtonem, vytvořil hudbu pro všechny části trilogie.

Co zmůžou kritici?

Mnoho diváků, kteří se od 8. února, kdy má závěrečný díl Padesáti odstínů českou premiéru, vypraví do kin, již tuší, na co se těšit. Anastasia a Christian jsou manželi. Tím však jejich dobrodružství – veskrze erotická – rozhodně nekončí. Vzhledem k tomu, že Christianovo pohádkové bohatství odsouvá veškeré běžné starosti na druhou, ne-li třetí kolej, mají manželé Grayovi mnoho času a prostoru, aby pokračovali ve svých bohapustých hrátkách, které tak neobratně, na druhou stranu otevřeně popsala Jamesová v knižní předloze.

Ačkoliv se snímky Padesát odstínů šedi a Padesát odstínů temnoty nedočkaly vřelého přijetí ze strany kritiků, lze už nyní říci, že film je jednou z nejočekávanějších novinek roku.

Anastasia se však nechce stát pouhou bohatou paničkou, touží pokračovat v dobře rozjeté kariéře knižní redaktorky. Manželčina snaha o emancipaci není Christianovi tak docela po chuti, zvlášť když se z minulosti vynoří Anin kolega Jack Hyde, jenž má s novomanželi nevyřízené účty.

Krom ústřední dvojice se ve snímku objeví například Kim Basingerová nebo Rita Ora. Snímek disponuje nižší stopáží než předcházející dva díly. Je tak v kontrastu například k Harrymu Potterovi, jehož poslední část vystačila dokonce na dva celovečerní filmy.

Ačkoliv se snímky Padesát odstínů šedi a Padesát odstínů temnoty nedočkaly vřelého přijetí ze strany kritiků (ani náročnějších diváků) a ačkoliv se dá předpokládat, že s novinkou Padesát odstínů svobody tomu nebude jinak, lze už nyní říci, že film je jednou z nejočekávanějších novinek prvních měsíců nového roku. Po Harrym Potterovi, Pánovi prstenů a třeba zmíněného Stmívání je zkrátka na světě další kultovní série, která si vytvořila obrovskou fanouškovskou základu. Jen ta kvalita trochu pokulhává.