Obecní dům nabízí netradiční výstavu. K vidění jsou díla z vyhlášených ateliérů i portréty novodobých umělců

Netradiční výstava divadelních fotografií o Obecním domě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Historií českého divadla prostřednictvím dobových fotografií provede návštěvníky nová výstava v Obecním domě. Ta je od minulého týdne k dispozici veřejnosti a bude se konat až do 24. července. Akce s názvem Česká divadelní fotografie 1859 - 2017 je vůbec první velkou souhrnnou výstavou fotografií z divadelního prostředí.

Kurátory výstavy jsou Vojtěch Poláček a Anna Hejmová, kteří se svým týmem zmapovali sbírky mnoha dalších paměťových institucí či divadelních a soukromých sbírek. Vůbec prvními dochovanými fotografiemi českého divadelnictví jsou portréty. Výstava tak nahlíží do fotoateliérů zhruba v polovině 19. století, jelikož zejména herci patřili k jejich nejčastějším návštěvníkům.
Vůbec nejstarším dochovaným snímkem s divadelní tematikou je fotka herečky Mikulášského divadla Floriany Jaich z ateliéru Schwestka z roku 1859.

Součástí výstavy je i bohatý doprovodný program plný workshopů, seminářů a přednášek.

Návštěvníci se mohou těšit i na řadu exponátů z velmi známého Ateliéru Langhans nebo na sběratelská alba pražského antikváře Karla Zinka. K vidění je zde i celá řada historických snímků - Anny Sedláčkové, Hany Kvapilové nebo novější portréty Olgy Schoberové, Petra Čepka nebo Martina Dejdara.

Dobové fotografie divadel i tehdejší propagační materiály 

Zachycení nejrůznějších představení v interiérech divadel prakticky umožnil až rozvoj fotografické techniky a také instalace elektrického osvětlení. V meziválečném období vznikla i celá řada velmi netradičních snímků. K vidění je na výstavě i fotografie z Osvobozeného divadla či nejrůznější propagační materiály z Divadla Vlasty Buriana. Unikátním a zcela mimořádným jsou pak k vidění materiály z období šedesátých až sedmdesátých let dvacátého století. 

Velký důraz dávali pořadatelé při sestavování výstavy i na dokumentaci divadelní architektury. Zejména zásluhou fotografií se zachovala tehdejší podoba divadelních budov, které dnes již nestojí nebo prošly výraznou rekonstrukcí. Jako příklad lze uvést Novoměstské divadlo v Praze nebo Staré divadlo v Plzni. 

Více informací o akci naleznete na webových stránkách či Facebooku

Výstava se věnuje i propagaci divadel

I na samotnou propagaci divadel výstava v Obecním domě cílí. K vidění jsou historické i novodobé plakáty, programy či nejrůznější reklamační a upomínkové předměty. Dalším bodem, kterému se výstava věnuje, je připomenutí stého výročí založení Československé republiky. Nechybí tak dokumentace spoluúčasti divadelníků na klíčových momentech novodobých českých a československých dějin z konce první světové války, německé okupace či sametové revoluce. Divadelní expozice je doplněna také nejrůznějšími fotografiemi z klíčových politických či sportovních událostí českých dějin.

Výstavu můžete navštívit v Obecním domě až do 24. července.

O Waldemaru Matuškovi, který vystupoval v celé řadě divadel, si můžete přečíst ZDE.