Drogy a zase jenom drogy: Do kin míří největší drogový baron všech dob, do Prahy pamětník divokých šedesátek

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tak jako každý měsíc jsme pro vás připravili seznam toho nejzajímavějšího, na co můžete v následujících týdnech v kultuře narazit. Jelikož začíná festivalová sezona, v červnu je opravdu na co se těšit. Festivaly se však zajímavé akce ve vašem okolí nevyčerpaly. Přesvědčte se sami!

Metronome Festival

Na holešovickém výstavišti se ve dnech 22. a 23. června bude konat festival s jedním z nejsilnějších line-upů, jaké tu za poslední dobu byly. Z českých umělců vystoupí Tata Bojs, Zrní, Umakart či mystický Ventolin, ze zahraničních pak zaujmou především skupiny Massive Attack, The Chemical Brothers či zpěváci Tom Odell, David Byrne a jeden ze zakládajících členů The Velvet Underground John Cale. Tento festival rozhodně stojí za pozornost, a to nejen díky letošnímu ročníku. Vloni mohli fanoušci díky Metronomu vidět Stinga, předloni Iggyho Popa. Co si na nás organizátoři připraví příště?

Rockový Slunovrat

Trochu menší festival, jehož hlavním tahákem je kapela Mig 21 či ze Support Lesbiens, vzniknuvší Porless s Kryštofem Michalem v čele. Rockový Slunovrat probíhá již tento víkend (1. a 2.), vstupenky stojí 490 korun, a pokud se někde chcete „festivalově rozkoukat“, rozhodně neváhejte.

Arcade Fire

15. června vystoupí v pražské O2 Areně dnes již téměř kultovní kanadsko-americká kapela Arcade Fire. S pátou studiovou deskou přijede kapela, mezi jejíž fanoušky patřil i takový David Bowie, do České republiky vůbec poprvé. Jste-li fanoušky indie popu, tento koncert by neměl ujít vaší pozornosti.

Petr Král: Uskutečňování

Když v roce 2015 vyšla pravidelná ročenka Nejlepší české básně, na níž se jako arbitr podílel Petr Borkovec a jako editor Tomáš Gabriel, vedla se diskuze, zda zvolená metoda – vybraní básníci doplnili své básně doprovodnou esejí – je přínosná, ba vůbec legitimní. Jako argument pro to, aby se básníci nebáli o svých básních otevřeně mluvit, se často uvádělo jméno Petra Krále, matadora české poezie a jednoho z nejpilněji publikujících autorů posledních let. Král se o poezii – tu svou nevyjímaje – nikdy nezdráhal hovořit. Což nyní dokazuje knihou Uskutečňování. V tomto obsáhlém svazku jsou dva druhy textů – jednak Královy juvenilní básně, jednak Královy zasvěcené komentáře k nim. Nejde samozřejmě o zevrubné analýzy, Král spíš naznačuje, z jaké strany bychom se na básně mohli podívat. To je mnohdy dáno okolnostmi vzniku jednotlivých textů. Při jejich popisu v sobě autor nezapře básníka, a tak jsou komentáře stavbou vět, rytmem, ale i příhodnou metaforikou skutečně důstojným partnerem jeho básní. Kniha vyšla v nakladatelství Paper Jam, kde se to povedenými tituly v posledních letech jenom hemží. Už jen proto, že zde postupně vychází celé dílo Václava Kahudy.

Escobar

V hlavních rolích Penelope Cruz a Javier Bardem. Po globálním úspěchu seriálu Narcos přichází celovečerní snímek mapující životní peripetie narkobarona, vraha a ve své době jednoho z nejmocnějších lidí planety.

Sicario 2: Soldado

A drogy podruhé. Tentokrát v akčním snímku s tajuplným hlavním hrdinou, jehož ztvárnil Benicio del Toro. Film navazuje na úspěšný snímek Sicario: Nájemný vrah z roku 2015.

Teheránské tabu

A drogy naposledy. Ovšem z trochu jiné perspektivy. Život v Teheránu totiž jakékoliv halucinogeny, stejně jako nemanželský sex či rockové koncerty, vylučuje. Tři mladé ženy a jeden muž tak musí hledat jiné cesty, jež vedou ke štěstí. Celovečerní debut íránského režiséra, jenž žije v Německu, nemohl být v Teheránu točen. Vznikal proto za pomocí unikátní animační metody.

Víte, na jakém nejneobvyklejším místě vystupovala Lenka Dusilová? Přečtěte si rozhovor!