S fotoaparátem proti sovětským tankům. Obrázky invaze z roku 68 díky němu obletěly celý svět

Snaha umlčet národ tanky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Invazi vojsk Varšavské smlouvy nezachytil nikdo tak unikátním způsobem. Český fotograf Josef Koudelka se bez bázně postavil vojáků s kulometem, ale v ruce měl pouze fotoaparát. Snímky nám i dnes přenášejí pocity zmaru, zlosti a odhodlání.

Blížící se nechvalné výročí tvrdého konce Pražského jara v roce 1968 si budeme moci připomenout skrze několik příležitostí. Mnoho z nich se váže na jméno světoznámého fotografa Josefa Koudelky. Probíhající výstava v Umělecko průmyslovém muzeu, která rekapituluje jeho dílo, samozřejmě zahrnuje i fotografie ze srpnových událostí. Významnou pozornost však v rámci padesátiletého výročí okupace přinese až velká výstava Národní galerie.

Probuzení ze sna

Praha se ten den stala bojištěm. Výstřely z kulometů, hořící barikády a tanky v ulicích. Lidé se nebojí postavit noční můře. Jeden den stačil, aby zhasla myšlenka socialismu s lidskou tváří. Na rozkaz Moskvy přišla síla konat pořádek. Jakýkoli filmový nebo fotografický záznam je vzácným pokladem. Stává se totiž historickým důkazem dne, kdy lidé přišli o iluze.

Svědectví doby

Byl to právě Josef Koudelka, který zachytil ikonické obrázky, jejichž síla časem nezeslábla, ba naopak. Konkrétní tváře zdrcených občanů, pláč, vztek a odevzdanost. Každý národní tragédii prožívá po svém a Koudelka je vždy připraven, aby intimní emoci, které v tu chvíli rozumí každý Čech, přenesl dál.

Nebojácně je schopen skočit i na sovětský tank, když to fotografie vyžaduje. Riskuje, že právě jeho může zachytit jiná spoušť, která rozhodně nepatří fotoaparátu. Mladí vojáci proti rozhněvanému davu. Další z nezapomenutelných okamžiků pro pamětníky a fotografie jako němý svědek této chvíle.

Pražský fotograf

První část úkolu Josef Koudelka splnil, ale dalším krokem bylo odeslání fotografií do západních médií. Trvalo rok, než se fotografie dostaly do rukou společnosti Magnum Photos, která je distribuovala do celého světa. Aby byl Josef Koudelka ušetřen případným represím, tak se fotografie publikovaly v anonymitě. Sám autor se podepsal P.F., tedy Pražský Fotograf.

80 let

Josef Koudelka letos oslavil významné životní jubileum, které zdárně vyvrací svojí neutuchající energií fotografovat. Jeho dílo není jen o snímcích invaze, ale světoznámé renomé získal také díky cyklům Cikáni a Exily.

Koudelka nakonec zvolil cestu emigrace, stal se jako jediný Čech členem prestižní fotografické agentury Magnum Photo. Aktuálně vydal knížku v rámci retrospektivní výstavy v Umělecko- průmyslovém muzeu pod názvem NÁVRATY. Výstavu si zde můžete prohlédnou do 23. září a 21. srpna proběhne Grand opening výstavy Invaze 68 ve Veletržním paláci.

Vypadal jak bezdomovec a přišel o ruku ve válce. I tak se stal Josef Sudek světoznámým umělcem. Více čtěte zde.
Klíčová slova: