Golfistka Spilková: Česko je moje srdcová záležitost, ale návrat neslibuji

Klára patří k nejsympatičtějším hráčkám na okruhu. Mrkněte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Po dvou letech zahájí golfistka Klára Spilková sezonu na jižní polokouli. Čtvrtá žena loňského žebříčku Ladies European Tour (LET) tam zkusí po dvou úvodních turnajích uspět v kvalifikaci Australian Open. V jaké je kondici, jak si věří do nadcházející sezony a ukáže se v Česku?

Třiadvacetiletá Spilková loni odehrála sedmou a dosud nejlepší sezonu na LET. Tak vysoko se dostala hlavně díky dubnovému triumfu v marockém Rabatu. "Přijde mi, že to hrozně rychle uteklo a je to jako týden po Dubaji," usmívala se Spilková, když vzpomínala na poslední turnaj minulého roku, který hrála začátkem prosince. Od té doby nabírala síly a trénovala v Česku. "Za těch pár týdnů jsem golf nezapomněla. Loni jsem švihala dobře. Uvidíme, jak mi to bude lítat."

Z tréninku lezla po čtyřech

V přípravě se zaměřila na fyzickou přípravu. Stejně jako dříve chodila plavat a znovu boxovala. "Mívala jsem trénink hodinu a půl a odcházela z něj po čtyřech. Někdy jsem tam i hodinu ležela a až potom šla. Věřím, že mi to pomůže," řekla Spilková. V chladných středoevropských podmínkách chodila podle možností i na driving a na hřiště. Po příletu do Austrálie, kam ji doprovodí caddie Martin Konečný, se zaměří hlavně na krátkou hru. "A patování, abych vrátila pocit do rukou."

Přestože program sezony vypadá jako odpočinkový, Spilková si je jistá, že rok 2018 takový rozhodně nebude. "Ve finále toho bude s cestováním docela dost. Je to od února do prosince, tak se to nakupí."

O prvním únorovém víkendu se představí na turnaji Oates Vic Open a poté ji čeká Canberra Classic. "Chtěla bych zahrát dobře jako na každém turnaji," přála si. Potřebuje se pořádně rozehrát. "Podívat se, na čem zapracovat, na čem trénovat." Poté se zkusí prodrat na turnaj LPGA Australian Open. Musí se ale v kvalifikaci dostat mezi tři nejlepší hráčky. 

LPGA je jasný cíl

Další program zatím prakticky nezná. Současný kalendář evropské série LET čítá jen šest turnajů. Jisté je, že by měla v dubnu obhajovat titul v Maroku a chce hrát kvalifikace na majory. Jinak neví, co bude. "Na jednu stranu je to fajn, protože nemusím moc dopředu plánovat, a co přijde, to přijde," prohlásila bezstarostně Spilková.

Jistý není ani návrat turnaje LET do Česka, který se loni nekonal. Spilková by ale byla ráda, kdyby na něj zase došlo. "To víte, že jo. Je to srdcová záležitost. Bylo by to fajn. Neoficiálně by měl být v červenci, ale jak to dopadne, je ve hvězdách."

Je také možné, že získá sponzorské pozvánky na turnaje LPGA v Americe. Na podzim nejspíše znovu zkusí usilovat o hrací kartu na americkou sérii. "Asi jo. Ta je profesionálnější o dvě stě procent," porovnala LPGA a LET. Nechtěla ale dopředu jednoznačně říct, že do kvalifikace nastoupí. "Uvidím, jak budu hrát, jak se budu cítit během sezony. Nechci zbytečně říkat, že jo a potom že ne."