Koupací návleky vám zachrání léto. Jak vybrat ten správný?

Neseďte doma a i se sádrou si užívejte to, co máte rádi
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Zlomená ruka nebo noha v létě, to není žádná legrace. Pokud vás to také potkalo, není důvod k panice a k rušení dovolené u moře v potocích slz. Dokonce si můžete v pohodě zaplavat nebo se potápět. Potřebovat k tomu budete jen jednoduchý vynález. Zachrání vás koupací návleky!

Všichni dobře víme, že sádra, bandáž, natož přímo samo zranění nesmí přijít do vody. Jenže co dělat, když jsou prázdniny a dovolená je už naplánovaná a zaplacená? Určitě ji nerušte. Platit stornovací poplatky a zůstat smutní doma je zbytečné. Sáhněte po koupacím návleku a bavte se, jako by se vám nic nestalo!  

Nápad na koupací návlek měl nejspíše někdo, koho už omrzelo sedět u bazénu v době, kdy se jeho kamarádi baví ve vodě. Asi stejně jako většina z nás nejprve zkusil kus igelitu a gumičky. Jenže smůla, voda se mu dovnitř stejně dostala. S ekzémy a nekonečným škrábáním se pod sádrou vidličkou je však teď konec.  

Dnes sice nevíme, jak vznikl opravdu první nápad, jisté ale je, že technická novinka v podobě koupacích návleků umí opravdu udržet sádru suchou. Vodotěsnost je tak perfektní, že se s ním můžete odvážit nejen do sprchy a vany, ale klidně i plavat a potápět se!

Jak vynález funguje?

Jednoduše jej uchopíte za manžetu a přetáhnete přes celou sádru. Nejkritičtějším místem je přitom pochopitelně nejtlustší místo končetiny. Jakmile se to podaří, máte vyhráno. Obecně lze říci, že nejlépe se natahují návleky na nohy, protože k tomu máte k dispozici dvě zdravé ruce. Pokud jde o ruku, vyžaduje to většinou asistenci někoho dalšího. Po natažení přichází na řadu buď odsátí vzduchu a přisátím návleku jeho zatěsnění, nebo jen manžeta. To už záleží na typu, který zvolíte.

Manžetové versus vakuové

Na trhu jsou k mání dva typy návleků. Manžetové bývají poněkud levnější, ale mají několik nevýhod. Fungují trochu jako igelit přes sádru, jen jsou pevnější. Manžeta, která je na jejich konci, funguje jako opravdu tlustá a pevná gumička, ale přesto jí občas pronikne pár kapek vody, pokud se ovšem neotevře trochu víc. Pokud chcete vsadit na opravdovou jistotu, určitě bude lepší vakuový typ návleku. Pokud jde o materiál, je poněkud kvalitnější, ale to není to hlavní. Po natažení je možné skrz ventilek balónkem vypumpovat vzduch. Díky tomu vznikne vodotěsný obal, který uchrání sádru před jakýmkoliv vlhkem.

Na český trh dováží koupací návleky firma G.P.S. Ofa s.r.o. Vozí je z USA, kde se vyrábí z elastického latexu. Funguje i e-shop, kde si vše můžete v klidu prohlédnout. Anebo se podívejte do návodu, tam je informací dost. Zkrátka ve vyhledavači nebo na Facebooku si zadejte „koupací návleky“ a sami uvidíte, co vám vyjede. 

A na konci návleku je manžeta, která už díky vakuu nemusí být utažená tak, že se vám přestává dokrvovat ruka nebo noha. Krev totiž potřebuje léčící se zlomenina opravdu nutně a vy jistě nechcete, aby vám ruka po sundání návleku upadla.  

Výběr velikosti

Důležité je vybrat si správně velikost. Návleky jsou unixové a jde tedy čistě jen o to, jaká je nutná délka a obvod návleku v manžetě na jeho konci, kde se musí návlek "přisát" ke končetině nad sádrou. To je potřeba změřit klidně i nadvakrát, abyste měli jistotu, že jste zachytili opravdu každý centimetr. Oceníte to pak při navlékání. Přesný návod, jak správně měřit, naleznete zde.  

 

Lehká sádra a koupání? Jen s návlekem! Pokud jste si připlatili za odlehčenou sádru, udělali jste nejspíš dobře. Ani s tou byste však neměli chodit do vody jinak než s návlekem. Přesto, že by se odlehčená sádra nejspíše nerozpustila, voda pod ní není příjemná vůbec.

Barvičky a dětičky

Barva návleku je krásně modrá, protože k vodě by se snad jiná barva ani nehodila. Děti jistě ocení, že si mohou pokreslit lihovou fixou nejen sádru, ale i návlek. Nechte proto prostor jejich kreativitě a uvidíte, že je bude zlomená ruka trápit hned o něco méně!

Co s použitým návlekem?

Návlek, který už nepotřebujete, rozhodně nevyhazujte! Ne, že byste měli počítat s tím, že si něco zlomíte znova, ale v rodině se určitě hodí nějaký mít. Pokud chcete udělat dobrý skutek, můžete jej i darovat nebo jednoduše prodat někam dál.