7 tipů, jak si užít prázdniny s dětmi bez neočekávaných problémů

Nezapomněli jste na nic?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i doba letních dovolených. Na co si dát pozor a co zařídit před tím, než vyrazíte vstříc dobrodružstvím vy nebo vaše děti? Sedm věcí pro hladký průběh léta vám poradíme níže.

Není nic horšího než neočekávané překvapení. Přitom jde mnohdy o věci, které se daly snadno vyřešit dříve. Mnohdy stačí se na chvíli zastavit, přečíst si pár pravidel nebo nařízení a spoustě nepříjemnostem se dá předejít. Navíc šít něco horkou jehlou ve chvíli, kdy nám opravdu teče do bot, není úplně nejlepší. Takže, co bychom neměli podcenit?

Zkontrolujte platnost svých cestovních dokladů

Není nic nepříjemnějšího než těsně před odletem na dovolenou zjistit, že je váš cestovní doklad nebo doklad vašeho dítěte propadlý. Ověřte si proto, zda do vaší cílové destinace potřebujete pouze občanský průkaz, nebo je třeba mít i cestovní pas.

Dejte si také pozor na to, že každé dítě mladší patnácti let musí mít svůj vlastní cestovní doklad a nestačí je mít pro cestu do zahraničí pouze zapsané ve vašem cestovním pasu nebo občanském průkazu. Zkontrolujte si platnost také kartičky zdravotní pojišťovny a řidičského průkazu nejméně měsíc před odjezdem do zahraničí, protože příplatky za expresní vyhotovení jsou poměrně vysoké.

Jsou vaše pojistky aktuální?

Pravidelná kontrola vašich pojistek by měla být samozřejmostí – pokud totiž nejsou aktuální, nemusí výsledné pojistné plnění odpovídat tomu, které byste v případě správného nastavení pojistky mohli od pojišťovny dostat.

Kromě vaší pojistky a pojištění domácnosti doporučujeme zkontrolovat i pojištění vašich dětí – vedle cestovního pojištění do zahraničí by měla být samozřejmostí i úrazová pojistka. Podle statistik Národního registru dětských úrazů totiž přes léto roste riziko dětských úrazů o zhruba patnáct procent a jejich následky bývají těžší než v jiných měsících.

Obecně mezi nejčastější dětské úrazy patří různá zhmoždění svalů, šlach a cév a také podvrtnutí. Velmi frekventovaným úrazem jsou i zlomeniny, nejčastěji v oblasti rukou – kosti loketní, vřetenní a prsty. Z těžkých úrazů je pak častý otřes mozku, zlomeniny lebeční kosti, povrchová zranění hlavy a popáleniny, kdy největší množství úrazů zaznamenáváme tradičně přes léto. Proto u našeho dětského pojištění Kamarád nabízíme u úrazů, které se stanou v období prázdnin, dvojnásobné plnění. Nyní běží i mimořádná akce, kdy u nově vzniklých smluv je plnění dokonce 2,5násobné. 

Očkování řešte dostatečně dopředu

Nejen očkování proti klíšťové encefalitidě, ale i specifické pro vaši cílovou destinaci je třeba řešit s dostatečným časovým odstupem. Ať už je to z důvodu delší čekací doby na očkovacích centrech právě v období letních prázdnin, kvůli možným vedlejším příznakům samotného očkování, nebo delší nástupní doby účinnosti.

Je jasné, že k létu neodmyslitelně patří úrazy. Zkažená dovolená však nemusí být ani například se sádrou na ruce. Existují totiž speciální voděodolné koupací návleky, které vám i vašim dětem umožní dokonce i "koupačku".

Léky na předpis? Dostatečně se zásobte

Pokud užíváte pravidelně léky na předpis, nezapomeňte se ideálně ještě před letními prázdninami dostatečně zásobit. I váš obvodní lékař přes léto pravděpodobně odjede na dovolenou, takže se vyhnete případným komplikacím při shánění receptu na poslední chvíli.

Chystá se vaše dítě na letní tábor? Nezapomeňte jeho detailní zdravotní stav sdělit příslušnému vedoucímu. Musí užívat pravidelně léky? Má nějaké alergie či pohybové omezení? To všechno by měl dozor vědět. U cest na letní tábor by pak mělo být samozřejmostí již zmíněné úrazové pojištění.

Nezapomeňte na lékárničku

Před každým výletem překontrolujte i lékárničku, která se vám na cestách s dětmi bude určitě hodit. Kromě náplastí, desinfekce a obvazů by určitě neměl chybět panthenol nebo jiný přípravek na spáleniny, tablety na bolest, nevolnost i zažívací problémy a také repelent.

Ochrana před sluncem

Nejen citlivá dětská pokožka je náchylná ke spálení. Používejte krémy a oleje s dostatečným ochranným faktorem nejen proti UVA a UVB záření, ale zkontrolujte i jeho voděodolnost a případně i hypoalergenní vlastnosti. Kromě opalovacích krémů nezapomínejte ani na pokrývku hlavy a sluneční brýle a v ideálním případě se přímému slunečnímu záření vyhněte mezi 11. a 15. hodinou.

Dostatek tekutin v teplých dnech      

Na závěr jedno z nejdůležitějších doporučení pro teplé letní dny. Abyste se vyhnuli probdělým nocím s dítětem postiženým úpalem nebo úžehem, vedle pokrývky hlavy myslete i na jeho příjem tekutin. Například dítě ve věku od 7 do 10 let by mělo denně vypít přibližně dva litry vody.