Podivné kšefty v Dobříši: Místní zastupitelka vede lokální médium a peníze se vesele točí

Inzerce Vodohospodářské společnosti Dobříš? Kolik web má za "malou domů" od města a bude z toho levnější voda pro lidi?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zastupitelka Dobříše Denisa Havlíčková vede lokální médium. Podle materiálů, které máme k dispozici, to vypadá, že se k tomu dostala podvodem a že svoji roli v tvorbě obsahu portálu Dobříšsko aktuálně hraje i samotné město. Jsou v tom nejen peníze, ale samozřejmě i vliv a poměrně snadný způsob, jak ovlivňovat veřejné mínění na tu "správnou stranu" 

Dostat se snadno k penězům je velké lákadlo. Je úplně jedno, jestli jde o politika, krejčího nebo třeba sběrače angreštu. Dobříšská zastupitelka Denisa Havlíčková (TOP 09) se podle našich informací dlouhodobě starala o bankovní účet spolku Dobříšsko aktuálně, z. s., a je možné, že právě zde se jí začal v hlavě rodit plán, jak celý stejnojmenný webový portál ovládnout. 

  • do funkce předsedkyně správní rady neziskové organizace se prý dostala podvodem
  • Havlíčkovou svolaná valná hromada se podle našich informací vůbec nekonala
  • vyplácela odměny příbuzným, ale třeba i soukromé internetové připojení šlo z firemního účtu
  • jako zastupitelka a zároveň šéfka regionálního média může být ve střetu zájmů
  • role nezávislého média vzala za své díky úzkým vazbám na město
  • na "jejím" webu je inzerce organizací zřízených městem 
  • bývalý předseda správní rady dlouhodobě marně požadoval předložení účetní dokomentace
  • město si mělo diktovat, jaké články napíše "samo" a jaké bude psát redakce
  • některá témata byla prý tabu, dokud neprošla kontrolou tiskového oddělení města 
  • druhá členka správní rady je i jednatelkou produkční společnosti, která má od města zakázky

 

Účetnictví prý nikdo neviděl

"Mám k dispozici výpisy z účtu do konce roku 2016, následně mi byl odebrán přístup. Z nich je patrné, že slečna Havlíčková vyplácela odměny bez konzultace s tehdejším předsedou správní rady, a to například své mamince nebo kamarádce. Hospodaření spolku bylo tristní, vše se začalo vzpamatovávat před koncem roku, kdy bylo na účtě zhruba 110 tisíc korun," potvrdil nám bývalý správce portálu Jiří Vrba, který měl přístup k nahlížení do účtu. Dispoziční právo si však prý vždy držela pouze zastupitelka.

Řešením by bylo předložit účetnictví a vyhnout se tak jakýmkoli spekulacím. "Spolek je soukromá organizace a nemá povinnost dávat účetnictví veřejně k dispozici," odmítla Havlíčková. Má pravdu. Zároveň však existuje právo člena spolku, kterému se účetnictví předložit musí. O to se prý Vrba snaží už delší dobu. "Všechny výzvy o zpřístupnění dokumentace jsou ignorovány. Vše je samozřejmě doložitelné."

Není to střet zájmů?

Dnes se prakticky ze všech stran dozvídáme, jak je špatné, aby politik vlastnil jakékoli médium nebo na něj měl přímý vliv. Vznikl dokonce zákon, který tento obor podnikání zakazuje členům vlády. Tak vysoko však dobříšská zastupitelka Denisa Havlíčková zřejmě nemíří, takže její funkce předsedkyně správní rady ve společnosti Dobříško aktuálně, z. s., je v pořádku, pokud by se k ní dostala běžnou cestou. Asi by se dalo polemizovat, co na to dobré mravy, ale to teď nechme stranou. 

"Nespatřuji žádný problém v tom, že je slečna Havlíčková zastupitelkou a zároveň předsedkyní správní rady neziskové organizace. Do jaké míry ovlivňuje chod nezávislého média a zda je to v pořádku, neumím posoudit, neboť neznám organizační strukturu tohoto média a ani mi to nepřísluší hodnotit," má jasno starosta Dobříše Stanislav Vacek a notuje si tak i se zastupitelkou. "Co se týká mé politické kariéry, jsem pouze řadovou zastupitelkou města, nikoli členkou rady. Dobříšsko aktuálně je navíc médium, které nijak neovlivňuje komunální politiku," sdělila nám Havlíčková. Tyto věty si dobře zapamatujte, budou se hodit v rámci celého "příběhu". 

Spekuluje se o tom, že po příštích volbách se chce Denisa Havlíčková stát místostarostkou Dobříše. Chtěli jsme tedy znát názor lídra dobříšské TOP 09 na celou kauzu. Radek Vystyd však na naše dotazy nereagoval.

Vezměme to však jedno po druhém. Úzké vazby Havlíčkové na regionální web jsou dlouhodobě jasné. Pracovala tam už za minulého vedení jako člověk, který se stará o inzerci a komunikaci s klienty. V té době Dobříšsko aktuálně vedl jeho zakladatel Jiří Vrba. O své "dítě" však přišel na konci roku, kdy se pro něj situace stala neudržitelnou.

Město si prý diktovalo

Podle Vrby začalo v polovině roku 2016 docházet k ovlivňování obsahu portálu v takové míře, že to bylo neúnosné. "Byl to jeden z hlavních rozporů mezi mnou a slečnou Havlíčkovou. Například šéfredaktorka začala dostávat instrukce o tom, jaké články máme zpracovávat my, jaké články si připraví "město samo" a o čem psát nebudeme. Všechny naše články, které se týkaly veškerého dění kolem radnice, procházely přes autorizaci tiskového oddělení městského úřadu. My jsme ale nechtěli, aby se z portálu začaly stávat "radniční listy", které z toho v současné době do jisté míry jsou," vzpomíná. 

Zajímavá je i role města, o které údajně starosta Vacek nic neví (zde je dobré si vzpomenout na jeho vyjádření výše). "Role města měla být prostá. Měl to být inzerent, jako každý jiný. Na zásadní schůzce s vedením Dobříše kvůli smlouvě o inzerci jsem byl i já a Havlíčková. Dalších schůzek jsem se již neúčastnil a byla na nich vždy jen Havlíčková. Další spolupráce mezi městem a portálem pak byla v její režii, takže například domlouvala, jaké články "píše město" a jaké redakce." 

Město si na portálu Dobříšsko aktuálně platí inzerci. Mimo jiné byl web spoluorganizátorem koncertu Lucie Bílé v Dobříši, na který město vyčlenilo 100 tisíc korun. Pořadatelská firma SNT production s. r. o. má přitom velmi zajímavé vazby na Dobříško aktuálně, resp. tuto neziskovku. Jednatelkou je totiž stejná žena, která je s Denisou Havlíčkovou jedinou další členkou správní rady. A pro pořádek, letos do Dobříše dorazí Hana Zagorová. Město do toho opět "vrazí" zhruba 100 tisíc korun. Organizace se prý ujme totožná partička...

Na přímou otázku, jestli opravdu komunikovala s vedením města a ovlivňovala chod webu, nám bohužel Havlíčková odpověděla jen částečně: "Jako zastupitelka jsem již na mětském úřadě několikrát byla a s lidmi jsem tam komunikovala. Asi proto si mne občané zvolili svojí zastupitelkou." Zda tedy médium nějak ovlivňovala nebo ne, na to jsme se odpovědi nedočkali.

Zvláštní valné hromady

Pojďme ale dále. Jak už byo řečeno, Dobříšsko aktuálně je nezisková organizace a dle svých stanov má mít ve správní radě tři osoby, který z právního hlediska v podstatě ovládají i web. Stanovy spolku mimo jiné určují, že tato správní rada se volí na dobu jednoho roku.

A tady začíná ten největší kámen úrazu. "Posledním řádně zvoleným předsedou jsem byl já. Ale kvůli nesrovnalostem v administrativě a částečně i mého bojkotu podepsání nepravdivého dokumentu, konkrétně zápisu z valné hromady, která neproběhla, mně a celé správní radě vypršel mandát," vysvětluje Jiří Vrba.

Svolala se tedy valná hromada, která měla určit novou správní radu. Schůzka ze dne 15. 12. 2016 však skončila patem, prý kvůli zásadní neshodě v dalším směrování portálu. Do správní rady se zvolil pouze jeden člen, což v rámci platných stanov znamenalo neplatnou volbu. "Byl jsem tam, mám i audiozáznam. Problém byl, že jsme tam byli čtyři a hlasování skončilo 2:2. Zamítnut byl i můj návrh o rozšíření základny spolu o další členy, a to všechny aktivní členy tehdejší početné redakce Dobříšska aktuálně. Přišlo mi to jako jediné spravedlivé řešení celého patu - dát možnost volby redaktorům - tedy těm, kteří se o fungování webu zasluhovali a kteří o své členství ve spolku projevili zájem podepsáním přihlášky. Proti byla slečna Havlíčková plus jeden další člen."

Na začátku letošního roku se však, zdá se, začaly dít podivné věci. Vrba se v polovině ledna 2017 dozvěděl, že má odevzdat veškeré přístupy k webu a roli správce předat zastupitelce Dobříše Denise Havlíčkové. Dobrovolně to však prý neudělal. "Administrátorská práva, která umožňují i odstranění jiného administrátora, dostala od provozovatele hostingu na základě výpisu z obchodního rejstříku. Ihned poté odebrala admina mně a začala portál spravovat po své ose. Jak se k tomu dostala? Jednoduše podvodem. 22. prosince 2016 se prý měla uskutečnit další valná hromada, na které byla Havlíčková jednohlasně zvolena předsedkyní správní rady spolku, a stala se tak po formální stránce jeho jednatelem," kroutí Vrba ještě dnes hlavou.

Havlíčková však jakýkoli nátlak nebo ovlivňování odmítá. "Přístupy k portálu jsem jako předseda správní rady spolku dostala až po zapsání mojí osoby do funkce předsedy správní rady spolku v rejstříku spolků," odmítá nařčení z údajně podvodného přejímání webového portálu. Jsou tu však další zásadní nesrovnalosti.

Zákon hovoří jasně

Vrba totiž tvrdí, že na žádnou další valnou hromadu pozván nebyl přesto, že byl v té době posledním zvoleným předsedou správní rady. Navíc zákon v tomto případě hovoří jasně. Musí uplynout minimálně třicet dní od konání valné hromady, než může být zaslána pozvánka na další. Selským rozumem zjistíme, že od 15. prosince do 22. prosince tato lhůta opravdu neuplynula. Pro Havlíčkovou je to ale zřejmě normální. 

Žádné "zvláštní" praktiky ve svém zvolení prý nevidí. "V prosinci 2016 došlo k volbě nového statutárního orgánu spolku, poněvadž všem předchozím členům správní rady vypršelo funkční období. K žádnému odvolání bývalého šéfa nikdy nedošlo. Volba nových členů správní rady proběhla na řádné valné hromadě spolku. Možno doložit přístupnými dokumenty ve Sbírce listin rejstříkového soudu (například zápis z valné hromady, čestná prohlášení jednotlivých nově zvolených členů správní rady s ověřenými podpisy apod.)."

Zápis z valné hromady opravdu máme. Dokonce ze dvou. Pokud bychom připustili, že lže Jiří Vrba a vše si pouze vymyslel, podle dat je naprosto evidentní, že zákonná lhůta na dodržení svolání valné hromady opravdu dodržena nebyla. Spekulovat by se dalo i o tom podpisu "ostatních členů správní rady". Podle výpovědi jedné z podepsaných vyplývá, že k tomu měla být donucena. "Okamžitě jsem pak podala písmenou rezignaci," potvrdila nám žena, která si nepřeje být jmenována. Její žádost však měla být ignorována. Zvláštní je, že tři týdny po této žádosti byla ještě zapsána jako členka správní rady do obchodního rejstříku. Tuto informaci dostali i někteří členové Rady města Dobříš.

V každém příadě Denisa Havlíčková se stala předsedkyní správní rady, kde nyní "sedí" spolu s jednou další členkou a...už nikým. Dle výpisu z obchodního rejstříku je totiž jasné, že správní rada má momentálně pouze dva členy, i když stanovy spolku hovoří jasně - musí mít minimálně tři. Dobříšská zastupitelka navíc tvrdí, že "volba nových členů správní rady proběhla na řádné valné hromadě spolku". Dle dostupných dokumentů na serveru justice.cz je však evidentní, že to tak není a stalo se tak až 22. prosince. "Tam však mě ani další členku spolku nepozvala," podivuje se nad volbou Vrba.

Město platí, no a co?

Starosta města Dobříš Stanislav Vacek je přesto v klidu, žádný rozpor ani nejasnosti nevidí. "Vyúčtování grantových prostředků je podle mých informací v pořádku. Jiné informace nemám, proto nemohu odpovědět." Starosta zároveň dodává, že poskytování grantů z rozpočtu města má svá daná pravidla a podléhá schvalování příslušných kolektivních orgánů města. Zvláštní je, že by starosta nevěděl o struktuře média, kterému město "přiklepává" peníze, jak nám tvrdil. Ale budiž, žádný zákon mu to nenařizuje. 

Z výpisu z nedávného zasedání rady města se dá tedy například vyčíst, že město vyčlenilo 30 tisíc korun na reklamu na portále Dobříšsko aktuálně. Z Fondu kultury a volného času šlo dalších 14 tisíc korun a tak dále. Při zběžném prozkoumání webu navíc zjistíte, že pokud někdo hovoří o tom, že nejde o médium ovlivňující komunální politiku, je to hloupost. Jen se starostou tam najdete spoustu rozhovorů. Což samo o sobě není špatně, proč nedat prostor šíření myšlenek vedení jakéhokoli města. V kontextu se vším, co bylo napsáno výše, je to však hodně zvláštní vztah.