V Česku funguje bonzácký web, který má práskat imigranty. Jsou tam bezdomovci i Rihanna

Některé obrázky ani nejsou z Česka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsme národem práskačů? Vyžíváme se v tom, když můžeme někomu uškodit? Není to tak dávno, co fungoval bonzácký web kolem EET a počet hlášení šel do závratných čísel. Málokdo ale tuší, že něco podobného u nás běží v rámci "prevence před uprchlíky". Stránka nás prý má chránit, například proti infekčním chorobám, které údajní imigranti do Česka zatahují.

Web vyfot-imigranta.cz ukazuje, jak hluboko může člověk ve své slepé nenávisti klesnout. Vyzývá totiž Čechy, aby byli ostražití a fotili vše "podezřelé", co se kolem nich šustne. "Tento web vznikl nejen jako reakce na tvrzení v oficiálních médiích, že v ČR nejsou žádní nelegální imigranti z Afriky či Sýrie či jiných muslimských zemí, a že tedy není žádný důvod ke znepokojení občanů. Ale také jako monitoring potenciálně nebezpečných nelegálně přicestovalých jedinců či celých skupin, které mohou být hrozbou naší až dosud bezpečné zemi, našim obyvatelům a zejména ženám a dětem," píše se hned v úvodu. 

Šírení paniky a nenávisti

Bohužel však jde jen o další pokus šířit paniku a nesmysly. Na zveřejněných fotkách jsou totiž zejména turisté, ale třeba i bezdomovci. Jde o čistou formu rasismu, jinak se to snad ani nazvat nedá. "Že dosud nestřílí a neodpalují se či nekradou kamiony a nevraždí řidiče u nás? Zatím...," varuje web. Podle jeho autorů každý z vyfocených lidí může být nositelem mnoha infekčních nemocí, na které upozorňovali odborníci z řad lékařů. Má jít o nemoci jako tyfus, černý kašel, svrab a další.

Portál vyzývá k pomoci bezpečnostním složkám, ale i sousedům upozorněním na možné nelegální migranty, kteří se nám tu postupně množí geometrickou řadou a kromě nebezpečné ideologie s sebou často přináší infekční nemoce a násilí. A jak je vidět, na tuto šílenou propagandu a lži už se chytlo mnoho českých občanů. Na jednu stranu jen nechápavě kroutíme hlavou. Na stranu druhou se jim však asi ani nelze divit. 

Lze se jim vůbec divit?

V době, kdy nejedna politická strana hlásá prakticky totéž a vědomě šíří neuvěřitelné bludy, dají se podobné reakce očekávat. Přitom nemusí jít "jen" o pořizování fotek, které však ve finále mohou i tak dost ubližovat. Gradovat to může fyzickým napadením tak, jak k tomu došlo v Divoké Šárce, kde žena před dětmi napadla muslimskou ženu v šátku. A všichni dobře víme, jak v minulosti dopadlo upřednostňování určité skupiny obyvatel před jinou.

Češi mají novou "hračku" a podle mnohých mohou opět ukojit své bonzácké sklony, které jsou v nás zakořeněny ještě z doby komunismu. V první řadě by to však chtělo přemýšlet. Pak by se totiž nemohlo stát, že se mezi údajnými imigranty zaplavujícími republiku objeví třeba zpěvačka Rihanna. Policie už prý web monitoruje. Tak uvidíme, jestli proti anonymním autorům nakonec i zakročí.