Anketa politiků: Snížili byste daně, budou se mít lidé lépe?

Ivan Gabal by zkusil zapomenout na slova o tom, že všichni kradou. A co další politici?
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Více peněz na výplatních páskách, menší účet u pokladen v supermarketech a tak dále. Samozřejmě zdaleka nejen to je důsledek snižování daní. Samo o sobě je to před každými volbami jedno z hlavních politických témat. Co současné strany a hnutí a jejich kandidáti, jak se na to dívají?

Je to každopádně hezká představa. A jak se říká, slibem nezarmoutíš. Takže prakticky každý vám dnes řeknou, že by daně snížili, alespoň někde a nějak. Jsou politické subjekty, které to dále nerozebírají, protože nemají tušení, jak by to vlastně udělaly. O to více je třeba si vážit těch, kteří přicházejí s jasnou koncepcí. 

Jako vždy jsme oslovili všechny strany, hnutí a koalice, které mají podle nás reálnou šanci dostat se do parlamentu a v předvolebních výzkumech se pohybují alespoň kolem hranice pěti procent. Už tradičně dotazy ingorují zástupci ČSSD a ANO. Zřejmě mají pocit, že mají volby v kapse, ať už budou potenciálním voličům věci vysvětlovat, nebo nebudou. 

Anketní otázka: Je čas snižovat daně a pokud ano, jaké? Pokud ne, proč?

IVAN BARTOŠ (Piráti)
Dlouhodobě si myslíme, že je třeba snížit zdanění práce. V následujícím volebním období chceme snížit sazbu zdanění práce o 1,6 procentního bodu a pokud to ekonomika dovolí, tak v tomto snižování pokračovat tempem 1 procentního bodu ročně. Výši ostatních daní neplánujeme měnit.

JAN FARSKÝ (STAN)
Se sazbami hýbat nyní nechceme, potřebujeme předvídatelné daňové prostředí. V souvislosti s důchodovou reformou chceme snížit odvody za zaměstnance.

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09)
Vadí nám vysoké zdanění práce. Proto během volebního období postupně snížíme odvody na sociální pojištění celkem o 8 %, díky tomu narostou platy všem. Daň z příjmu právnických a fyzických osob chceme stanovit na 19 % (u fyzických osob z hrubé mzdy), přičemž zároveň odstraníme nesystémové daňové výjimky.

TOMÁŠ VANĚK (ODS)
Ekonomice se v současné době daří. Přesto patříme k zemím s nejvyšším daňovým zatížením a nejvyšší cenou práce v OECD. Proto je mimo jiné žádoucí snížení daní z příjmu na 15 % sazby z hrubé mzdy, obnovení stropů pro odvody zdravotního pojištění, zrušení solidární přirážky k dani z příjmů fyzických osob a nižší povinné odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o 2 procentní body, aby se snížily vedlejší náklady práce a otevřel prostor pro rychlejší růst mezd.

IVAN GABAL (KDU-ČSL)
Jako člověk, který se živil ve své firmě 23 let, mám silný dojem, že je čas na stabilitu daňového systému tak dva roky, jakéhosi daňového příměří. Jediné, co bych uvítal, aby se odložily příští vlny EET a živnostníci a firmy s nízkým obratem, řekněme do milionu korun, mohly platit daně jakousi dohodou s financemi podle jejich odhadu předem, aby daňový systém pracoval více na důvěře, že co řekneme, platí a samozřejmě se nepodvádí. Myslím, že už bychom to mohli dokázat. S důvěrou, že všichni nekradou.

PETR GAZDÍK (STAN)
Nechceme teď hýbat s daňovými sazbami ani nahoru ani dolů. Odmítáme nápady na progresivní zdanění. Spíše bychom postupně rádi snížili zatížení práce - tedy odvody zaměstnavatele za zaměstnance. To ale až v souvislosti s důchodovou reformou. 

TOMIO OKAMURA (SPD)
Vždy je čas na snížení daní. Od daní drobným živnostníkům, kde by ti nejmenší nádeníci měli být osvobozeni, přes paušály těm movitějším, až po zrušení DPH a nahrazení konečnou daní z prodeje. A proč? Je to jednodušší, levnější - takže se to v rozpočtu projeví minimálně a mj. to pomůže řešit současné kauzy se sdílenými pracemi načerno, jako je Uber. 

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
KSČM dlouhodobě prosazuje nezvyšování celkové daňové zátěže na občany, ale prosazuje změnit ji cestou tzv. progresivního zdanění.  Prosazujeme zrušení super hrubé mzdy, druhou sazbu u daně z příjmů právnických osob u velkých firem s ročním ziskem nad 10 miliónů Kč. Tedy je nutné snížit daňovou zátěž osob s nízkými příjmy a více danit velký kapitál.

LUCIE ZACHÁRIÁŠOVÁ (Zelení)
Prosazujeme prohloubení ekologických daní, daňovou progresi a posílení principu "kdo znečišťuje, ať platí". Chceme prosazovat opatření k zamezení odklánění zisků do daňových rájů. Snížit bychom chtěli odvody pro rodiče malých dětí. Hledat budeme i nové možnosti zdanění v důsledku ubývání pracovních míst kvůli digitalizaci a robotizaci, např. zdanění robotů.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti)
Piráti chtějí zavést jednotnou sazbu zdanění práce (včetně odvodů) pro všechny příjmové skupiny s ponecháním současné slevy na dani. Navrhujeme tedy radikální zjednodušení systému - jedna sazba, jedna platba. Současně chceme zdanění práce postupně snižovat. Na druhou stranu je potřeba na úrovni EU bojovat proti daňovým rájům, což nahradí výpadek příjmů.

VÍT RAKUŠAN (STAN)
Daňové zatížení vysoké je, ale nyní je důležitější, aby bylo daňové prostředí po nějakou dobu stabilní ve vztahu k podnikatelům. Časté výkyvy jsou negativním jevem. Naší prioritou je snížení odvodů za zaměstnance.

CO NA TO VOLIČI?
Zdeněk Holan (podnikatel, Nymburk): Jsou to jenom řeči. Sice to melou všichni jako kolovrátek, ale ve finále to nesplní vůbec nikdo. Neřeším to.
Ivana Dolejší (zdravotní sestřička, Praha): Nevěřím nikomu, že tohle udělá. Proč také? Aby měli méně peněz v kase a nemohli si hrabat pro sebe?
Stanislav Horák (stavař, Mělník): Ekonomická situace by tomu nahrávala. Na druhou stranu, nevěřím těmto slibům.
Karel Novotný (pokrývač, Beroun): Ono je snadné něco takového říct. Všechno by bylo pro lidi jednodušší. I když je otázka, na jak dlouho?
Petr Rosák (truhlář, Vlašim): V programech to mají skoro všichni, ne? A vědí, čím to nahradí? Přeci jen by to znamenalo výpadek peněz. A koho si teda vybrat, že to myslí vážně a dobře? Netuším.
Andrea Mrázová (výchovná poradkyně, Praha): Já mám spíš pocit, že si tím všichni honí politické body. V českých podmínkách a hamižnosti politiků je to nereálné.