Starosta Milovic jde proti přání Babiše. Chce zůstat na radnici a zároveň být poslancem

Pour nakonec bude ve sněmovně po boku svého vzoru Andreje Babiše
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Milovic nepřijdou o svého starostu. Což je může, ale také nemusí těšit. V každém případě Milan Pour se po zvolení do Sněmovny nechystá ve funkci skončit. Cítí prý, že je schopen vykonávat obě plnohodnotně a zároveň. Přesto, že lídr hnutí ANO Andrej Babiš před volbami prohlásil, že takovéto zdvojování nepřipadá v úvahu. Starosta to však, zdá se, vyřešil šalamounsky.

V rámci letošních voleb suverénním způsobem zvítězilo hnutí ANO vedené Andrejem Babišem. Za tento tým kope také milovický starosta Milan Pour. Ten se původně do poslanecké sněmovny dostat neměl. Nicméně nakonec se mu to podařilo, jelikož do Sněmovny vklouznul na úkor hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, která se mandátu vzdala.

Milovický starosta si poté, co se o svém vstupu mezi poslance dozvěděl, vzal týden na rozmyšlenou, aby si v hlavě utřídil všechny myšlenky. Potřeboval se rozhodnout, zda bude schopen skloubit pozici starosty Milovic s prací poslance.

Zvládne prý obě funkce

Starosta se o situaci radil nejen se svou rodinou, ale také s koaličními partnery na radnici a také samozřejmě s kolegy z hnutí ANO 2011. "Po zralé úvaze jsem se rozhodl kromě mandátu poslance vykonávat nadále i funkci starosty města Milovice," uvedl dvaapadesátiletý Milan Pour.

Hnutí ANO 2011 získalo v Milovicích v uplynulých volbách silnou podporu 28,39 % hlasů. Druzí skončili Piráti s 12 % hlasů, třetí pak ODS s 11,04 %.

K rozhodnutí ho vedla skutečnost, že podle svých slov díky svým manažerským zkušenostem, dobré organizaci práce a přátelskému týmu na radnici je schopen kvalitně zastávat obě funkce zároveň.

"Jsem zvyklý usilovně pracovat dle potřeby i o víkendech. Abych měl dostatek času pro práci v obou funkcích, rozhodl jsem se zříci se funkce Předsedy komise rady kraje pro rozvoj měst a obcí ve Středočeském kraji," oznamuje Pour vystoupení alespoň z jedné z svých současných funkcí.

Část platu věnuje charitě

Jelikož současný zákon povoluje čerpat platy z obou funkcí, bylo na milovickém starostovi, jak k celé situaci přistoupí. Rozhodl se přispět částí svého platu starosty na dobročinné účely. Po složení slibu poslance, který proběhne z procedurálních důvodů až po prvním jednání Poslanecké sněmovny, tudíž po 20. listopadu, uzavře v následujícíh dnech darovací smlouvy s vybranými projekty z Milovic a také blízkého okolí. Tímto krokem tak možná uchlácholí svého předsedu, který přivře oči a nebude na něj tlačit, aby si zvolil jen jednu funkci.

Tento krok ale nepotěšil každého a našli se i jeho kritici. "Jako poslanec budete brát málo? Starostovského platu byste se měl vzdát celého, když to děláte hlavně kvůli vašim zkušenostem a lásce k funkci," lehce si zarýpal Jan Dvořák na jedné z facebookových diskuzí. Starosta však zareagoval slovy, že ať člověk udělá jakékoliv vstřícné rozhodnutí, nikdy se nezavděčí všem.

Chce se postarat o rozvoj vlasti

Novopečený poslanec Pour cítí svoji novou úlohu jako velký závazek a zároveň výzvu pro další politickou práci, kterou chce vykonávat nejen pro nymburský region, ale také pro rozvoj vlasti.

"Jsem si vědom toho, že mne čeká náročné období, kde zázemí rodiny hraje velkou a důležitou roli pro tuto psychicky náročnou práci. Na druhé straně nechci utíkat od rozdělané práce starosty dynamicky se rozvíjejícího města," dodává Milan Pour.

ANO nechce křížení hejtmanské a poslanecké funkce

Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne a jestli přeci jen nezasáhne Andrej Babiš. Širší vedení hnutí už dříve vyzvalo například své hejtmany, kteří jsou zároveň poslanci, aby si stejně jako Pokorná Jermanová vybrali jen jednu funkci. Totéž by mělo platit pro starosty. Jenže. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák už má s Babišem dohodu, že zatím zůstane i poslancem. Pokud by ale obě funkce nezvládal, pak si nechá hejtmanský post.

Výzva vedení ANO mířila také na hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou a hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka. Ti se také cíti zavázání množstvím preferenčních hlasů, a tak si vzali čas na rozmyšlenou.