Michael Pánek: Hejtmanka Jermanová zneužívá svoji funkci, zatajuje informace ze zprávy OLAF

Hejtmanka prý záměrně zatajuje důležité info. Opravdu to tak je, nebo jde o uměle nafouknutou bublinu?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

/KAUZA/ Kolem údajného padesátimilionového dotačního podvodu Andreje Babiše na farmu Čapí hnízdo se konečně hnuly ledy. Má se jednat o vyjmutí kauzy Čapí hnízdo z dotačního programu EU a hejtmanka Středočeského kraje i ředitel Regionálního operačního programu prý mají zprávu OLAFu k dispozici. Jenže oni tvrdí, že ne. Takže?

První zásadní otázkou je, proč se podle prvotních informací mělo jednání svolat až na konec ledna či začátek února? V některých představitelích Středočeského kraje to vzbudilo krajní nedůvěru. Logicky, protože se má hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše, který je hlavním aktérem celé kauzy Čapí hnízdo. Navíc poslanci budou jednat o vydání k trestnímu stíhání nejen současného premiéra, ale také poslance Jaroslava Faltýnka, který má být v kauze také zapleten. 

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Projektem se zabýval OLAF, závěrečnou zprávu zaslal ministerstvu financí, které ji dosud nezveřejnilo.

Strach z dalších manipulací

A je tu ještě jedna věc. "Pět členů výboru může požádat o svolání jednání. Hodlám to iniciovat, abychom případně nebyli převoleni," má jasno člen Regionálního operačního programu (ROP) za TOP 09 Jan Jakob. Naráží na skutečnost, že výbor v současném složení byl ustaven po předloňských krajských volbách a má tak většinu. Původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů už ale neexistuje. ANO své koaliční partnery vyměnilo, do rady se vrátila ČSSD a podporují je komunisté. Tyto strany však nemají ve výboru potřebnou sílu a Jakob se obává, že se to pokusí změnit.

Vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování a případně i dalšího "závadného" projektu umožní, aby ČR od komise obdržela maximální možnou sumu peněz, kterou pro příslušný operační program mohla z EU obdržet. Po příjemcích dotace v případě prokázání protiprávního jednání bude prostředky vymáhat poskytovatel dotace, tedy stát. Na kom ale? Na premiérovi a lidech kolem něho?

Ve středních Čechách se to kromě Čapího hnízda týká ještě jednoho projektu. O co jde, Jakob netuší. "Vím o tom, že je tam ještě jeden projekt. Který to konkrétně je, nevím, protože podklady jsme zatím žádné nedostali. Podle jednacího řádu výboru je máme dostat nejpozději sedm dní před jednáním." Podle našich informací jde o projekt penzionu v Kosmonosech na Mladoboleslavsku. Řešená částka však má být mnohem nižší než v případě Čapího hnízda.

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Vyjmutí v reálu znamená, že na projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu a fakticky tak v případě prokázání podvodu nastane jediná změna: Dotaci zaplatí občané ČR.

Proč ona a já ne?

Druhá zásadní otázka je, proč hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová údajně nechce zprávu ukázat dalším členům Výboru Regionální rady? "Poslal jsem žádost řediteli ROP, aby mi zprávu poskytl. Pan ředitel Kamil Munia mi poslal jen dopis Evropské komise. Zprávu OLAF nechce vydat s tím, že je to příkaz hejtmanky Jermanové z ANO," řekl nám člen výboru Regionální rady Michael Pánek z ODS. 

Zároveň si Pánek myslí, že Jermanová zneužívá své funkce. "Zatajuje důležité skutečností ve věci projektu Čapí hnízdo a vyšetřovaného dotačního podvodu spojené s pravděpodobným podvodem premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Zprávu chce vydat, až svolá zasedání Výboru Regionální rady. Nechápu proč předsedkyně může mít tuto zprávu k dispozici a já jako člen tohoto výboru ji vidět nesmím. Její výmluva, že zpráva OLAF bude předložena v rámci podkladů zasedání výboru Regionální rady jen záměrně a účelově oddaluje možnost nás, jako členů VRR, se se zprávou seznámit," dodal Pánek.

Co na to hejtmanka?

Samozřejmě jsme žádali o vyjádření i vedení Středočeského kraje. Hejtmanka Jaroslava Pokorná nám napsala, že žádný příkaz k vydání či nevydání zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ohledně Čapího hnízda řediteli Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamilu Muniovi nedala. Což později odpoledne potvrdil i sám ředitel ROP. "Ověřovala jsem si také, jak mohlo dojít k tomu, že se média začala zajímat o to, že jsem údajně nedoporučila řediteli Muniovi zprávu OLAF poskytnout členům Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy (VRR) a zjistila jsem, že si zprávu žádal krajský zastupitel a člen VRR Michael Pánek z ODS." 

Jak hejtmanka dále napsala, Pánek měl "údajně na pana ředitele v případě jejího nevydání dokonce vyvíjet nátlak". To však člen ODS rezolutně odmítá. Jermanová ještě dodala, že je připravena svolat Výbor Regionální rady regionu už v polovině ledna. Jan Jakob tedy dosáhl svého. "Před ním dostanou členové výboru podklady k jednání v souladu s jednacím řádem, a to nejpozději sedm dní před zasedáním. Ráda bych zdůraznila, že stejně jako ministerstvo financí čekáme na výsledky analýzy, které si nechalo zpracovat. Budeme postupovat  stejně jako ostatní orgány státní správy a dle doporučení státního  zastupitelství."

"Tak zítra by měla přijít pozvánka (dle jednacího řádu 10 dní předem) a v pondělí (7 dní předem) podklady včetně kompletní závěrečné zpravy OLAF. Tak uvidíme," usmíval se Jakob. Má to totiž stále jeden velký otazník. Pokud ona analýza, kterou se v posledních dnech všichni tak ohánějí, nebude hotova minimálně týden před jednáním výboru, zpráva OLAFu se nikomu poskytovat nebude, protože se zkrátka "nestihne" zákonná lhůta. Vlk se nažere, ale koza zůstane celá. Nejde takhle náhodou všem právě o tohle? Zaklínat se analýzou, která se potáhne, a nikdo tedy nic neukáže, protože vlastně nemůže? Následující dny ukáží...