Vít Rakušan: Na kraj padla deka starých časů, vrací se lidé spojeni s Rathem

Jako starosta Kolína odvedl velký kus práce, město zbavil obřích dluhů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jako 1. náměstek středočeské hejtmanky by Vít Rakušan tak jako tak skončil. Před volbami avizoval, že pokud bude zvolen poslancem, z kraje odejde. Ještě před tím však zažil zemětřesení na regionální úrovni. Vládnoucí hnutí ANO vypovědělo smlouvu jak "jeho" STAN, tak i ODS a Nezávislým Středočechům. Místo toho se spojilo s ČSSD s tichou podporou komunistů. Je třeba dodat, že přes tiskového mlučího kraje jsme kontaktovali i hejtmanku Pokornou Jermanovou. Reakce nepřišla žádná.

Pane Rakušane, jak vnímáte nově vzniklou koalici?
Pro mě osobně a celé hnutí STAN je to nepřijatelné. Ukazuje to však i na kvalitu současné KSČM, která za jakýsi bianco šek dá zelenou něčemu podobnému. A samozřejmě je to podvod na voliče.

Proč si to myslíte?
V minulých volbách lidé jasně řekli, že ČSSD a komunisty do krajské vlády nechtějí za to, co tu osm let předváděli. A teď se tímhle stylem dostanou znovu k moci? Co jiného by to mělo být, než podvod na voliče? Tím spíš, když v řadách ČSSD jsou dva bývalí neúspěšní hejtmani Petera s Řihákem a další lidé spojeni s kauzou Davida Ratha.

Další odvolaný náměstek hejtmanky Martin Kupka z ODS novou koalici označil za koalici 3K - korupce, komunisté a koryta.

Kteří? 
Vrací se například Zdeněk Seidl, což je bývalý náměstek pro zdravotnictví exhejtmana Davida Ratha. Nyní bude mít na starosti školství. Pana Peteru už jsem zmínil, ten vedl za Ratha životní prostředí, pana Řiháka také. Další rozporuplnou postavou je i Karel Horčička a další.

Proč je pan Horčička na "černé" listině?
Podle nás velmi nekompetentně řídil už úsek regionálního rozvoje, na což jsme upozorňovali. Dodělávali jsme po něm mnoho restů. Teď bude mít na starosti kulturu. Je zvláštní, že zrovna tento, podle nás, dosti nekulturní člověk. 

Hejtmanka Pokorná Jermanová tvrdila, že s vámi má osobní problém. Máte tušení, o co jde?
Chápu, že se mnou měla problém. Chtěl jsem totiž věci vysvětlovat a řešit. A popravdě, já s ní měl také problém jako s manažerkou. Před dvěma měsíci jsem ji požádal o termín schůzky. Dodnes se mi nedostalo odpovědi. A to jsem byl její první náměstek. Je evidentní, že hejtmanství neřídí ona.

Starostové a nezávislí byli označeni jako viníci rozpadu koalice. Co jste provedli?
Chtěli jsme například kontrolovat veřejné zakázky. Jako jediní jsme chtěli snížit limit na zveřejňování zakázek na 200 000 korun, nikdo jiný z Rady nebyl pro. Narazili jsme také, když jsme požadovali opravdu důkladný audit Krajské správy a údržby silnic, kde mizí značná část veřejných rozpočtů. Tuto naši domněnku potvrzuje i neochota nové koalice zvolit našeho zástupce Martina Macháčka předsedou kontrolního výboru. Místo toho jsme byli označeni za ty, co nepracují. Přitom i vrabci na střeše si už dva měsíce štěbetali, že budeme vyměněni. A tak se také stalo.

Ale přeci to musí mít důvod. Opravdu práce zastupitelů za STAN nebyla špatná?
Všechno je možné si dohledat, naše návrhy i průběh hlasování. A třeba za pana Michalika jeho zaměstnanci sepsali petici, že tam za jejich působení nikdy nebyl tak pracovitý člověk. To je myslím také jeden z důkazů.

Je možno tuto petici zveřejnit?
Rozhodli jsme se, že tak neučiníme. Důvod je prostý. Někteří lidé už se začínají pídit po tom, kdo ji podepsal. Proto ji ukazovat nebudeme, nechceme nikomu ublížit. Na kraj zkrátka padla deka starých časů.