Krnáčová píše Babišovi: Žádám Vás, abyste Uber vyzval k dodržování českých zákonů

Rozlévat polévku jim před Vánoci šlo. Poradí si také se situací v Praze?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pražská primátorka Adriana Krnáčová se chce sejít s premiérem v demisi Andrejem Babišem kvůli problémům taxislužby. Řešit s ním chce situaci kolem společností sdílené ekonomiky Uber a Taxify. Předsedu vlády žádá, aby firmy vyzval k dodržování zákonů, což podle ní nyní nedělají. Vypadá to tedy na obrat, dosáhnou taxikáři svého?

Pražská primátorka poslala svému stranickému bossovi dopis, ráda by vyřešila problémy, které metropoli trápí. Odpověď zatím nedostala. Babiš se právě dnes (ve středu) sejde se zástupci taxikářů. Ti se na základě výsledku jednání rozhodnou, zda budou pokračovat v protestech proti službám typu Uber, které v Praze zahájili minulý týden.

Taxikáři tvrdí, že alternativní přepravní služby jsou nekalou konkurencí a stát situaci neřeší. Na protest několikrát uspořádali pomalé jízdy Prahou, kdy stovkami vozů blokovali dopravu.

Prý porušují zákony

Podle Krnáčové zmíněné společnosti nedodržují zákony ve čtyřech evropských zemích a jednou z nich je Česká republika. Připomněla, že Soudní dvůr EU rozhodl, že společnost Uber provozuje přepravní službu.

"Proto si Vás dovoluji požádat o to, abyste společnost Uber vyzval například usnesením vlády k respektování českých zákonů a rozsudku evropského soudního dvora," píše v dopise. Výzva premiéra by podle Krnáčové hlavnímu městu pomohla.

Bude další protest taxikářů?

Babiš se ve středu dopoledne sejde se zástupci taxikářů, kteří plánují na odpoledne shromáždění na Strahově. Podle mluvčí protestu, místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové, výsledek jednání s premiérem zhodnotí právě na Strahově a rozhodnou se, zda uspořádají další protestní jízdu do centra metropole.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8 300. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.