Zastupitel Prahy 1 Skála byl obžalován v korupční kauze

Praha 1 má velký problém. Co Skála prováděl?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Státní zástupce obžaloval v kauze korupce při správě městského majetku v Praze 1 bývalého zastupitele a bývalého předsedu finančního výboru městské části Martina Skálu (dříve ODS) a další tři lidi a dvě firmy.

Podle policie Skála fungoval jako prostředník, který měl za úplatky zajistit pronájem prostor městské části k podnikatelským účelům. "V uvedené trestní věci je stíháno celkem šest osob, z toho čtyři osoby fyzické a dvě osoby právnické," sdělila soudkyně Dana Šindelářová, která bude případ projednávat. Obžalobu obdržela první týden v dubnu.

Skála se po zátahu vzdal mandátu zastupitele a ukončil členství v ODS, s médii nekomunikuje.

Deset let vězení

Skála je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Ostatní aktéři kauzy jsou obžalováni z podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Skálovi hrozí až deset let vězení, ostatním nejvýše šest.

Podle policie měl Skála coby zastupitel, šéf výboru a především člen komise pro majetek v roce 2016 přislíbit několika podnikatelům pronájem dvojice nebytových prostor v majetku Prahy 1. "Byznysmeni ho k tomu údajně motivovali třísettisícovým úplatkem, obdobnou částku mu pak podle vyšetřovatelů ještě slíbili. Jeden pronájem se tímto způsobem podařilo uzavřít, druhý zůstal jen u předběžné dohody," napsaly dnešní Lidové noviny.

Peníze byly zabaveny

Korupční peníze se kriminalistům zajistit nepodařilo. Nicméně podle státního zástupce Jana Lelka policie určité finanční prostředky zabavila. "Podařilo se zajistit jiné peníze, které odpovídají výší částce, kterou měl dotyčný (Skála) dostat," poznamenal. Zátah provedla policie loni na konci února.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký tehdy avizoval, že nechá zadat audit, jenž by prověřil způsob nakládání s městským majetkem. "Audit konstatoval, že všechny procesy jsou nastavené správně. Problém byl, že selhal jeden konkrétní člověk v jedné konkrétní věci," vysvětlil Lomecký.

Kam zmizelo 670 milionů? Byznys pro stejné firmy a porcování zakázek. Čtěte zde.