Piráti by chtěli prezidenta Zemana před Ústavním soudem. Měli by ale zřejmě smůlu

Opravdu jde o uzavření mocenského paktu, který si může dělat, co se mu zlíbí?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prezident Miloš Zeman je dlouhodobě pod palbou kritiky za některé své "úžasné" státnické kroky. Už několikrát visela ve vzduchu žaloba k Ústavnímu soudu. Podle Pirátské strany by další důvod byl ve chvíli, kdy by hlava státu nechala vládnout Andreje Babiše s menšinovou vládou bez důvěry Sněmovny a bez vyhlášení předčasných voleb. Parlamentní nováček by ale nejspíš neuspěl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš už se nechal několikrát slyšet, že by bylo vhodné, aby jakákoli vláda fungovala s důvěrou Sněmovny. Pokud by však straby dodržely to, co stále do světa vykřikují, v případě kabinetu Andreje Babiše se to nemůže podařit. Dokonce ani v případě, že by pravděpodobně budoucí premiér získal toleranci komunistů, kteří možná začínají ustupovat.

Je to prý reálná hrozba

Ostatním politickým subjektům zastoupeným ve Sněmovně stále vadí osoby Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka, respektive jejich zastavené trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle mnohých to však Babiš ani Zeman řešit nebudou a prostě si odsouhlasí menšinovou vládu, byť pravděpodobně nedostane podporu. Pak by teoreticky mohla vládnout neomezeně dlouho v demisi přesto, že to šéf hnutí ANO odmítá. 

Už jsme si však zvykli, že Andrej Babiš mění názory tak, jak se to hodí jeho politickému byznysu. "Reálně hrozí, že menšinová vláda Babiše vznikne i bez důvěry dolní komory prostě proto, že Zeman s Babišem vytvořili mocenský pakt," má jasno například předseda ODS Petr Fiala. Podle něj je to absurdní a proti duchu parlamentní demokracie.

Není to jediná cesta

Piráti by se dokonce nebáli předat věc Ústavnímu soudu. "Když by nastala situace, že by prezident nechal vládnout ohlášený menšinový kabinet Andreje Babiše, aniž by neměl důvěru Sněmovny a nechystaly se předčasné volby, záviselo by tedy výhradně na prezidentovi, zda takovou vládu nechá fungovat, nebo ne, pak by bylo správné jít cestou ústavní stížnosti. Prostě pana prezidenta donutit," vysvětlil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Proč Piráti podpoří Radka Vondráčka do čela Sněmovny?
"Rozhodli jsme se tak proto, že respektujeme výsledek voleb a mandát, který voliči hnutí ANO dali. Naším cílem je především zprůchodnit Sněmovnu a již začít reálně konat a realizovat naši agendu. Rozhodně to není vstřícný krok vůči ANO, jelikož první věcí, kterou Piráti udělají po ustanovení Sněmovny, že budou hlasovat pro vydání poslanců Babiše a Faltýnka," vysvětluje Ivan Bartoš.

Zároveň se však nedomnívá, že je to jediná cesta. Ani Piráti totiž nejsou striktně proti spolupráci s hnutím ANO, vadí jim zejména Babiš s Faltýnkem. Navíc řešením by prý bylo třeba i pokračovat ve vládě ANO, ČSSD a KDU-ČSL, což je i po volbách stále parlamentní většina. "Situace není zazděná," tvrdil Bartoš, který se stal terčem kritiky za to, že jeho strana chce ve volbě předsedy Sněmovny podpořit kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka.

Ať to dopadne jakkoli, téměř jisté je, že řinčení zbraněmi a ohánění se Ústavním soudem je v podstatě zbytečné. I kdyby se Piráti rozhodli a Zemana nakonec opravdu chtěli hnát k zodpovědnosti, nebude jim to nic platné. Takovou žalobu totiž předkládá Senát se souhlasem Sněmovny, k čemuž musí svolit nejméně 120 poslanců.

Bude to zase komedie?

Přesně tam by byl zakopaný pes. Musely by "pro" hlasovat všechny strany proti ANO (78 mandátů). Jenže už dnes je jasné, že by se na stranu hnutí jednoho muže přiklonili i komunisté, které taktéž s hlavou státu pojí vřelé vztahy. A v tu chvíli je jakákoli snaha o popohnání Zemana před Ústavní soud naprosto marná přesto, že ústavní právníci mají v tomto celkem jasno.

Podle nich by totiž bylo na hraně a možná opravdu neústavní, kdyby prezident nechal vládnout vládu, která by třikrát za sebou nedostala důvěru včetně pokusu, kdy premiéra určuje předseda Sněmovny. Pakt Zeman - Babiš má však i tak vše ve svých rukou, oni jsou režiséry. Jen na nich bude záležet, jestli se natočí další komedie nebo seriózní film.