Souboj nervů jde do finále: Proč Babiše nikdo nepodpoří a dojde na menšinovou vládu?

Andrej Babiš dál pokračuje v politickém marketingu, který mu přinesl hlasy voličů. Kdo se s ním fotí?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Je to jako souboj na život a na smrt, kdy oba soupeři vyčkávají na krok toho druhého. Vítěz voleb Andrej Babiš se dostal do nezáviděníhodné situace. Nikdo s ním do vlády nechce a on sám nemá dostatečnou většinu. Za každou cenu si však chce splnit svůj sen o premiérském křesle. Dokáte to, ale rozhodně ne bez ztráty kytičky.

Předseda hnutí ANO je všechno možné, jenom ne hlupák. Moc dobře si uvědomuje, co mu současná politická scéna nabízí. Velmi správně zvolil prakticky okamžitě po uzavření hlasovacích místností taktiku bleskových vyjednávání. Doufal, že nejpozději do konce prvního týdne po dni D někoho zlomí, ideálně ODS, se kterou by ve Sněmovně utvořil pohodlnou většinu. 

Jenže smůla. Šéf ODS Petr Fiala se přeci jen ukázal jako silný vůdce a i přes mnohé tlaky, zejména pak od osob kolem Václava Klause mladšího, nápor ustál. Stejně kategoricky se ke spolupráci s ANO staví i ostatní demokratické strany. Jediného žolíka tak má Babiš v podobě SPD. A to je spíš Černý Petr. Pravděpodobně budoucí premiér totiž dobře ví, že Tomio Okamura je neřízená střela a je hrozbou i pro jeho zájmy. 

"Bohužel strany kategoricky odmítají spolupráci s námi a je to tak kategorické, že vyjednávat o nějaké koaliční vládě nemá smysl," prohlásil Andrej Babiš. Tomio Okamura se zase nechal slyšet, že ANO nepodpoří, pokud se jeho SPD nebude přímo podílet na vládě.

Karty jsou rozdané jasně

Andrej Babiš tak už má v podstatě jen dvě možnosti. Když vyloučíme předčasné volby, které jsou naprostá utopie. Blufovat už nemůže, karty až příliš otevřel a je naprosto zřejmé, co se stane, když udělá to nebo ono. Zvolil tedy poslední možnost, jak přesvědčit některou ze stran k "poslušnosti". Opět se vrátil do předvolební role uplakánka a osoby, které všichni ubližují, a tím vlastně škodí celé republice. Zřejmě však narazí. Zatímco český národ mu na hru na city skočil, současní politici to neudělají.

Důvody jsou prosté. Kdokoli by mu teď vyslovil byť jen tichou podporu (kromě SPD a KSČM), u voličů by okamžitě skončil. ODS by mohla milionkrát vysvětlovat, že jde do vlády proto, aby Babiše alespoň trochu "pohlídala" a kontrolou některých důležitých resortů zachovala demokratický ráz. V očích veřejnosti by to byla těžká zrada a strana by se opět mohla vrátit do bahna, ze kterého se vyhrabala. Totéž platí pro Piráty, TOPku i STAN. KDU-ČSL sice rádi převlékají kabáty, jak se jim hodí, ale tohle by asi bylo moc i na ně. A ČSSD? Ta má problémy sama se sebou.

V hlavní roli prezident

Pro Babiše tedy zřejmě zůstane jediná možná varianta. Sestavit menšinovou vládu jen z hnutí ANO a nestranických odborníků, jak už ostatně avizoval. Na jednu stranu dobré, protože bude moci ukázat, jestli je opravdu ten borec, který to s Českem myslí dobře. Bude to jen na něm. Druhá strana mince už je ale značně zrádnější. Ať to bude myslet sebelépe, ve Sněmovně mu nemusí projít absolutně nic.

Andrej Babiš odmítl, že by v případné menšinové vládě chtěl bývalé ministry Miroslava Tomana a Martina Pecinu i spekulace, že mu prezident Zeman přednesl jména, která by si přál on.

Nebude mít sílu prohlasovat jediný zákon, když se ostatní "zašprajcují". Je ale pravdou, že toto by byla voda na jeho mlýn. Mohl by opět vykřikovat, jak jsou ostatní nesystémoví a jak mu schválně házejí klacky pod nohy. On, Andrej Babiš, to zase myslí dobře. Tak se podívejte, jaké naschvály mu dělají. Babišovým velkým trumfem může být prezident Miloš Zeman. Jeho spojenec se už nechal několikrát slyšet, že lídra hnutí ANO pověří sestavením vlády i v případě druhého pokusu.

A pak jsme se také už přesvědčili, že vládnout bez důvěry Sněmovny není vlastně žádný problém. Příklad menšinové vlády Jiřího Rusnoka budiž důkazem. Budoucí scénář by mohl vypadat tak, že až do prezidentských voleb tu zkrátka nebudeme mít vládu s důvěrou. A pak se uvidí. Nejvíce bude pravděpodobně záležet na tom, kdo na Hrad usedne. Jestli to bude opět Miloš Zeman, nebo opravdu nadstranický prezident, který se bude chovat v zájmu země.

Andrej Babiš stále trvá na tom, že jeho menšinová vláda začne fungovat od 20. listopadu. Možná ano. Ale možná také bez důvěry. Rozhodující roli může hrát také to, zda se hnutí ANO podaří do čela Sněmovny usadit svého koně Radka Vondráčka. Právě on totiž může být člověkem, který po dvou pokusech prezidenta ukáže na muže, který se má dotřetice pokusti sestavit vládu. A hádejte, kam by jeho prstíček směřoval?