ANO předčasné volby odmítá. Do čela Sněmovny chce Vondráčka, ČSSD už je smířlivější

Žádné velké oslavy, vyjednávání už běží naplno. Faltýnek i Babiš už řeši možnou budoucí spolupráci
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bude to pořádný boj poskládat rozdrobenou politickou mozaiku alespoň do nějaké smysluplné podoby, která bude schopná vládnout. Hnutí ANO sice ve volbách získalo téměř třicet procent hlasů, přesto jeho vyjednávací tým čeká velká zkouška. Záležet bude i na tom, jak si politické subjekty rozdělí místa ve vedení Sněmovny.

Devět stran a hnutí, které usednou v nově ustanovené Sněmovně, je český rekord. Ještě nikdy se síly takto neštěpily. I proto je velká otázka, kdo a jak si rozdělí lukrativní a důležité posty ve vedení dolní komory. Míst bude zřejmě pět, konkrétně půjde o čtyři místopředsedy a jednoho předsedu. Vlčáků je však mnohem více. 

Post místopředsedy Sněmovny by rádi získali i Piráti, kteří už to oficiálně oznámili. Zuby si brousí i hnutí STAN, komunisté a ČSSD. Mimo hru o předsedu nebude chtít zůstat ODS, SPD a samozřejmě ani vítězné ANO.

Už v neděli se dali slyšet například komunisté, že by se jim teplé místečko moc líbilo přesto, že zaznamenali pořádný sešup z pozic. "Nemůže vše obsadit jen pravice. Byl by to také špatný signál do budoucna," tvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip. Zkrátka nebude chtít zůstat ani ČSSD, která však spíš ještě řeší, jak se vypořádat s mizerným volebním ziskem.

Přesto už se zástupci sociálních demokratů sešli s vyjednávacím týmem hnutí ANO. Tam jim bylo oznámeno, že vítěz voleb by si do čela Sněmovny přál Radka Vondráčka. "Myslím, že by s tím neměli problém," podotkl na adresu ČSSD místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že si návrh vyžádali v písemné podobě a prý se ho chystají projednat spolu s dalšími.

Dnes hnutí ANO čeká jednání se zástupci KDU-ČSL, SPD Tomia Okamury a Andrej Babiš se chystá za prezidentem Zemanem do Lán.

V kuolárech se vehementně spekuluje o tom, že právě ČSSD bude jednou ze stran, která nakonec kývne na spolusestavování vlády. Nahrával by tomu i fakt, že například Lubomír Zaorálek už směrem k ANO mluví poměrně smířlivě. "Nepředložili nám nic, co by znamenalo revoluční změnu ve fungování Sněmovny nebo omezování fungování poslanců."

Úřadující předseda strany však dodal, že vzhledem k výsledku je jeho strana připravena na opozici. Dotkl se ale i možnosti předčasných voleb, které se údajně měly řešit i během jednání s ANO. To ale rázně popřel Jaroslav Faltýnek. "Nekloníme se k nim i proto, že by dopadly zhruba stejně. Naším úkolem je najít funkční model." Jisté je také to, že politické subjekty by na předčasné volby neměly peníze. Musely by minimálně počkat na to, až jim zdoje "přitečou" za získané mandáty.