Voliči rozhodli pro trestně stíhaného Babiše. Výsledek je nutné respektovat, i když z něj mrazí

Andrej Babiš je vítěz, pravděpodobně opět vsadí i na Karlu Šlechtovou
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Hotovo, dokonáno jest. Něco málo přes šedesát procent obyvatel České republiky s volebním právem rozhodlo o tom, že jasným vítězem voleb do poslanecké sněmovny je hnutí ANO 2011. O spokojenosti může mluvit SPD Tomia Okamury, Piráti Ivana Bartoše a vlastně i ODS Petra Fialy. Naopak tryzna se zřejmě bude konat ve štábu TOP 09, KSČM i ČSSD. Nad pět procent se dostalo devět stran, což je nejvíc v historii země.

O těchto volbách se mluvilo jako o klíčových. Měly rozhodnout o dalším směřování České republiky. Šlo o to, zda se udrží demokratický trend se všemi svými nedostatky a chybami, nebo se odchýlíme směrem, který prezentuje zejména Andrej Babiš. Nakonec jasně zvítězila druhá zmíněná varianta, když hnutí ANO 2011 posbíralo více než třicet procent ze všech hlasů. 

Matěj Stropnický po neúspěchu rezignoval z čela Zelených. O jeho nástupci se rozhodne na lednovém sjezdu.

Do jisté míry se tak vrací vláda jedné strany, jakoby obyvatelé Česka ztratili paměť a zapomněli na čtyřicetiletý diktát KSČ. Dost možná pohřbili proevropské směřování a dovolili odchýlení od demokratických principů. Pokud Andrej Babiš uskuteční sliby, které avizoval ve své knize a ze kterých až mrazí, máme se opravdu na co těšit. Na druhou stranu demokracie je taková, že i tyto výsledky je nutné respektovat, ať už budou znamenat cokoli. ANO sice bude potřebovat ještě minimálně jednoho koaličního partnera, aby utvořilo akceschopnou vládu.

Jak to bylo v minulých volbách?

Předčasné sněmovní volby tehdy vyhrála ČSSD (20,45 procenta hlasů), na druhém místě skončilo hnutí ANO (18,65 %), třetí místo brali komunisté (14,91 %). Do parlamentu prošla i čtvrtá TOP 09 (11, 99 %), ODS (7,72 %), Úsvit Tomia Okamury (6,88 %) a KDU-ČSL (6,78 %). Volební účast byla 59,48 procenta, nejnižší od roku 1998.

ANO právem slaví

Ovšem hnutí je v roli bohaté nevěsty a kdokoli bude jejímu věnu velmi těžko odolávat. "Je dobře, že lidé neuvěřili kauzám a pseudokauzám, které na nás vymýšlela konkurence," liboval si 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. "Rád bych k prvnímu jednání oslovil všechny subjekty, které se dostaly přes pět procent. Známe jejich programy, máme je zmapované a je třeba najít programovou shodu."

Nadšení neskrýval ani předseda ANO Andrej Babiš. "Nečekali jsme podporu téměř 1,5 milionů občanů. Jsem rád, že jste neuvěřili lžím, které o nás kolují. Vyhráli jsme ve všech krajích, za což si díky zaslouží i naši lídři."

Levice a TOPka na ústupu

Doslova zemětřesení zažila levice. ČSSD a komunisté skončili hluboko mezi poraženými, když strany ani zdaleka neobhájily mandáty z předchozích voleb. "Je to průser," glosoval tento fakt ve štábu ČSSD lakonicky místopředseda Jan Birke. Místopředseda strany Milan Chovanec navíc naznačil, že jakékoli uvažování o vládě s ANO by bylo v této situaci směšné. Klinickou smrtí prošla TOP 09, která se do parlamentu dostala až na poslední chvíli a jen s velmi odřenýma ušima.

Předseda TOPky Miroslavem Kalousek by i z toho důvodu mohl skončit v čele strany. Rozhodne se prý za několik týdnů v rámci celostátního sjezdu. "Euro poraženo není, eurozóna bude prosperovat dál jako pátá nejsilnější ekonomika na světě. O její budoucnost se nebojím. O naši ANO," napsal si Kalousek na Twitter. "V úctě děkuji všem voličům za důvěru. Smiřme se s faktem, že žijeme v zemi, kde dva agenti StB a jeden extremista dají dohromady většinu," dodal muž, který stranu dostal jen těsně na pět procent.

Vzestup českého Donalda Trumpa - i tak hodnotí české volby některá zahraniční média.

Piráti i STAN poprvé

Naopak velmi veselo bylo a stále je v táboře Pirátů. Strana se do sněmovny dostala poprvé v historii, dokonce s parádním úspěchem. "Chtěli jsme deset procent. Někdo se nám za to smál, ale my jsme to viděli reálně. A pokud jde o možnou koalici, rozhodně ji nevytvoříme s ANO ani SPD. Nepovažujeme je za demokratické," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že myslí i možnou tichou podporu.

Hlasovací lístky pro letošní parlamentní volby se tiskly ve městě Břeclav, bylo jich celkem 10 760 000.

Spokojenost logicky vládne i u SPD. Místopředseda strany Radim Fiala připustil, že by o vládě diskutovali s každým, kdo by splnil jejich zásadní požadavky. "Hlavně jde o Ústavní zákon o referendu a také o to zabránit islamizaci země." Zároveň opatrně potvrdil, že by SPD jen těžko šlo do vlády s trestně stíhaným premiérem v čele, čímž narážel na Andreje Babiše. ANO jako takové by však zřejmě nevadilo. "Budeme naplno prosazovat náš program," potvrdil slova svého kolegy předseda SPD Tomio Okamura.

Politolog Tomáš Lebeda připustil, že: "Složení Sněmovny by mohlo vést i ke změně ústavy, vyřazení Senátu a vládnutí pomocí referend."

O kontrolované radosti mohou mluvit i v táboře ODS. Po průšvihu v předešlých volbách se strana dostala přes deset procent. "Je to posun, to je zřejmé. Budeme silnější ve sněmovně a chceme hájit myšlenky pravicových voličů. Rozhodně nebudeme spolupracovat s komunisty, hnutím ANO s Andrejem Babišem. Zřejmě ani s SPD, i tam by to bylo extrémně složité," zamyslel se místopředseda ODS Martin Kupka.

"Jako demokraté respektujeme rozhodnutí každého voliče. Ale výsledky předznamenávají boj o hodnoty v České republice i o to, co jsme dosud považovali za samozřejmě. My se této úlohy zhostíme a znovu opakuji, že nebudeme ve vládě s hnutím ANO," doplnil předseda strany Petr Fiala s tím, že zemi čeká období experimentů a blábolení.

Historicky první poslance pošle do "boje" i hnutí STAN coby samostatný subjekt. Lídr Starostů Jan Farský přesto příliš velkou euforií nehýřil. "Ani tak nezávisí na výsledku jednoho uskupení. Spíš je třeba se dívat na tsunami, která se hrne z hnutí jednoho muže a od Okamurovců," uvědomoval si Farský. 

Kdo bude mít kolik poslanců?

  • ANO 2011 - 78 (+31)
  • ODS - 25 (+9)
  • SPD - 22 (+23)
  • Piráti - 22 (+22)
  • KSČM - 15 (-17)
  • ČSSD - 15 (-35)
  • KDU-ČSL - 10 (-4)
  • TOP 09 - 7 (-19)
  • STAN - 6 (+6)