Magistrát proti Pražanům: Pasáž Budějovická je stále zbytečně uzavřena, moc vítězí nad rozumem

Že by konečně začal někdo přemýšlet a hledalo se konstruktivní řešení?
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Prostě to uděláme! Odmakáme si to! Vedení Prahy pod taktovkou hnutí ANO zřejmě chce, aby se hlavní město jednou provždy zbavilo architektonických skvostů. Nebo jde jen o záměr konkrétních úředníků? Jak jinak si vysvětlit, že se má zbourat nejen Libeňský most, ale například i historicky cenná terasa na Budějovické? A že jsou kvůli tomu omezováni lidé? Že se nedostanou na úřad, na polikliniku, do metra?

Nikdo není neomylný. Dokonce ani politici, i když si to někteří z nich často myslí. Jaká by to ale byla frajeřina, kdyby alespoň někdy přiznali chybu? Možná i politické body by z toho káply, protože není moc dalších ctností, které stojí nad přiznáním chyby. A že ji hlavní město udělalo pořádnou!

Praha roky nechala chátrat cenný objekt, který je integrální součástí historického stavebního řešení prostor na Budějovické z dílny architekty Věry Machoninové. Paradoxem je, že na otevření průchodu se shodli politici napříč spektrem (Zelení, ČSSD, ODS, Piráti), jen radní za ANO otevření brání.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechal její vlastník, magistrát, uzavřít 22. ledna a uzavřen byl v této části i výstup z metra. Vstup a výstup z metra je tak přístupný jen přes severní vestibul a uzavřenou pasáž musí obcházet i lidé jdoucí do polikliniky nebo na radnici Prahy 4.

Proč chtějí škodit lidem?

Rozhodně nelze svádět celou vinu na současné vedení magistrátu. Problém zdědilo, ale místo toho, aby se k němu postavilo čelem, udělalo další "skvělou" botu. Úředníci totiž rozhodli, že se celá pasáž zavře a terasa zbourá.

Nechme být, že stanice metra Budějovická patří k jedné z nejvytíženější pražské dopravní infrastruktury. Uzavřením jedné strany tak dochází k přetížení vstupu a výstupu z vestibulu, na což navazuje v některých případech i komplikovaná cesta k jižní části, kde se nachází poliklinika nebo Městský úřad Prahy 4. Budiž. Kdyby to vedlo k vyřešení problému, magistrátští úředníci by nakonec mohli být za hrdiny. To se ale neděje. Oni jen zavřeli průchod a čekají na vyjádření ministerstva dopravy. Za problematickým rozhodnutím stojí radní Grabein Procházka a ředitel odboru majetku pan Ing. Jan Rak.

Odborníci tvrdí, že se bourat nemusí

Spíš totiž jde o aroganci moci v praxi. "Uzavření pasáže považuji za skandální. Navíc nás nikdo dopředu neinformoval," kroutil už dříve hlavou starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Situace se však nelepší ani po několika měsících, kdy vedení DBK dokonce nabídlo, že opravu terasy zajistí.

Znalecký ústav Fakulty stavební ČVUT navíc vydal posudek, podle kterého není nutné terasu bourat a pasáž uzavírat. "Nosná konstrukce objektu terasy není v havarijním stavu a v žádném případě ji není nutné zbourat. I přes místy postupující korozi opravdu stále ještě vyhovuje stavebním normám," potvrdil architekt Marek Lukáš

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek bohužel s terasou jako takovou nic udělat nemůže, není to v jeho kompetenci. Ale mohl by uspíšit otevření metra, o což se chce také snažit. "Budějovická je v gesci radního pro majetek pana Procházky. Můj postoj je jasný. Zadám neprodleně otevření výstupu z metra," potvrdil našemu webu.

Terasa na Budějovické se otevřela v roce 1981 spolu s přilehlou budovou DBK. Architektonicky jsou tedy architektonické celky spjaté dohromady tak, jak to od začátku plánovala věhlasná architektka Věra Machoninová. Význam terasy byl nejen jako přechod od autobusových zastávek, ale také se zde konala řada kulturních akcí a setkání.

Posudek magistrátu je jako yetti

Zástupci Prahy 4 i místní obchodníci v uplynulých týdnech žádali město, aby pasáž zprůchodnilo. Podle magistrátu to ale není možné. "Naším cílem není vést mediální boj s DBK a komplikovat situaci občanům. Jestliže ale nese město jako majitel zodpovědnost, nemůžeme na úkor zájmů někoho jiného hazardovat s bezpečností lidí," řekl zmíněný radní Procházka. Údajně disponuje posudkem, který tvrdí, že pasáž je v havarijním stavu a musí jít k zemi. Ale viděl ho někdo? Novinářům ho ukázat odmítl. Údajný posudek je jako yetti, o němž také všichni mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl.

Zatím nikdo pořádně nevysvětlil, co je skutečným důvodem uzavírky jednání magistrátu a v čem je vlastně problém. Proč mají mít lidé zhoršené podmínky k návštěvě životně nutných institucí? Je za tím jen lenost či neschopnost úředníků? Nebo tím někdo sleduje vlastní záměry, vyřizuje si osobní účty, chce ukázat, že má moc nad všemi ostatními?

Ať terasu zatím snesou

"Máme jednoznačnou prioritu a tou je zprůchodnění pasáže. Trváme na tom, aby se to provedlo i provizorně. Když mohli provizorně zprovoznit Libeňský most, tak proč ne výstup z metra? Jen se tomu musí někdo věnovat," uvědomuje si radní Prahy 4 Jaroslav Míth.

Dodává, že zástupci této městské části se pokoušeli interpelovat náměstka Dolínka na jednání dopravního výboru a pokoušeli se tento bod zařadit na jednání ZHMP. Zatím marně. "Magistrátní úředníci holt na Budějovickou nejezdí, tak je jim to jedno," kroutí hlavou Míth a doplňuje: "Pokud je zprůchodnění pasáže možné jen po snesení terasy, tak ať ji zatím snesou. Více světla nám vadit nebude a při opravě se dá pasáž vátit."

Cestující jsou nesmyslně omezováni

Jisté je, že magistrát zatím pasáž neotevře, i když kvůli tomu padla celá řada odvolání. Je záhadou, proč magistrát neslyší ani na jednoduché dočasné řešení – přestavění podpěr, což by zajistilo bezpečnost. K radnici Prahy 4, která zprůchodnění požaduje, se přidala například i organizace Ropid, která má na starosti pražskou MHD. Město ovšem dál vyčkává a připravuje demolici terasy, pod kterou pasáž vede.

"Dle informací, které máme, byl vypracován odborný posudek, který hovoří o tom, že problematická konstrukce není v tak havarijním stavu, jak se hovořilo. Proto jsme vyzvali příslušný odbor magistrátu o prověření a pokud možno co nejrychlejší zprovoznění výstupu z metra, neboť tato uzavírka komplikuje cestování jak obyvatelům Prahy 4, tak i cestujícím, kteří na Budějovické přestupují na další autobusové linky. V kompetenci to však má Magistrát hl. m. Prahy, který jediný může rozhodnout o případném znovuotevření lávky i výstupu z metra pod ní," sdělil nám postoj ROPIDu tiskový mluvčí Filip Drápal. 

Argumenty nic neznamenají

A magistrát? Tam zřejmě argumenty nic neznamenají. Dokumentace nutná k odstranění stavby už je podle mluvčího Víta Hofmana těsně před odevzdáním stavebnímu úřadu. Podle předchozích vyjádření by po vydání demoličního výměru mělo odstranění terasy trvat 190 dní. "Bezpečnost občanů nelze brát nikdy na lehkou váhu a rychlé uzavření Budějovické pasáže na počátku roku bylo proto pochopitelné. Ve světle nových informací je však třeba přehodnotit bourání a namísto toho se pustit do oprav a brzkého zprůchodnění pasáže," má jasno Viktor Mahrik, člen zastupitelstva hl. m. Prahy za Pirátskou stranu.

Jeho kolega Tibor Vansa doplňuje další zajímavou věc: "Naším cílem je především dostat odborné statiky a projektanty obou stran k jednomu stolu. Na tomto veřejném jednání pak dohodnout variantu, která nalezne rychlé řešení v zájmu veřejnosti. Snažili jsme se proto dokázat, že radní Procházka nemluví pravdu (dne 22. 3. 2018 na odpověď na moji interpelaci), když tvrdí, že připravuje všechny podklady k statickým posudkům. S těmito podklady se dle svých slov chtěl obrátit na ČKAIT v řádu dní a dle nich rozhodnout. 14. 5. 2018 nám magistrát konečně oficiálně potvrdil, že žádný dotaz skutečně neposlal, protože se DBK odvolalo. To se však odvolalo již 6. 2. 2018. Máme tedy dokumenty, že radní celou dobu záměrně mátl veřejnost.“

Co na to říct? Záměr? Naschvál? Neznalost odpovědných úředníků? Budou stačit názory odborníků, odborné studie a zájem lidí, kteří chtějí architektonický skvost zachovat? Nebo zase jednou zvítězí zájmy pár lidí, kteří chtějí zakrýt neschopnost vlastní i neschopnost svých předchůdců? Jasno bude zřejmě během několika málo týdnů. Snad si to voliči budou pamatovat...

Magistrát kryje vlastní neschopnost: Na Budějovické využívá účelovky jako vystřižené z učebnice mistra Babiše. Více čtěte zde.