Kraj dodal začerněný audit. Spekulace kolem kšeftů se zakázkami tak nekončí

Michael Pánek před pár měsíci upozornil na nesrovnalosti
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Audit ve středočeské krajské správě a údržbě silnic, po kterém se několik týdnů pídili někteří zastupitelé, je konečně na světě. Hurá, chtělo by se vykřiknout! Konečně se budeme moci podívat, zda se ve Středočeském kraji děje něco nekalého, nebo je počínání KSÚS čisté jako slovo Boží. Bezbřehé optimisty zklameme. Dohady a otázky nekončí.

/KAUZA KSÚS/ Je to zhruba půl roku, kdy jsme vás informovali o podivných postupech v rámci zadávání veřejných zakázek a hodnocení výběrových řízení u příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS). Celou kauzu si můžete přečíst zde.

Upozornil na ně dnes už bývalý předseda Finančního výboru zastupitelstva Středočeského kraje Michael Pánek. Podle něj a dokumentů, které zkoumal, mělo v letech 2014 - 2016 kamsi zmizet 670 milionů korun, dalších 220 milionů za rok 2017. Docela hodně peněz, že?

Někdo by si mohl říct, že rozdíl mezi auditem a forenzním auditem bude jen minimální. Ale není tomu tak, je naopak obrovský. V zákoně o zadávání veřejných zakázek je řečeno, že zakázky do 6 milonů se mají zadat pouze transparentně a nediskriminačně. Takže když obešlete 5 firem, tak to splňujete a audit napíše, že jste udělali vše podle zákona, a tudíž bude konstatovat, že vše je v pořádku.

Celá řada nejasností

Pánek žádal forenzní audit od některé z renomovaných společností (Ernst & Young, Deloitte...), který by uvedenou činnost prověřil. Neuspěl, z funkce byl "odejit" a dnes čelí trestnímu oznámení, což považuje za pomstu ze strany kraje. Hejtmanství však opravdu audit nařídilo. Ovšem ne forenzní a volba padla na společnost BDO, která už s krajem v minulosti spolupracovala. Nabídla nejnižší cenu.

Někdo tvrdí, že je to dostatečné, jiní oponovali, že takový audit nemůže nikdy nic odhalit, protože je zkrátka nedostatečný a jde tedy jen o uchlácholení veřejnosti. Buď jak buď, zmíněný audit už proběhl, na výsledky se čekalo poměrně dlouho. Už předtím na nedostatky upozorňovala také Transparency International v dopise, který byl adresovaný Radě Středočeského kraje.

Dohady na kraji neutnuli, naopak

Nicméně všechny dohady a spekulace mohly jednou provždy skončit právě zveřejněním auditu. Jenomže nekončí, možná právě naopak. Nechme stranou, že si někteří zastupitelé kraje stěžovali na to, že jim vedení výsledky nechce vůbec ukázat. Ve finále se k nim dostaly, ale rozpačité zdvihání obočí pokračuje. Důležité pasáže jsou tam totiž začerněné. "Jak z toho mám něco vyčíst? Jako členovi finančního výboru je mi k ničemu," kroutil hlavou Michael Pánek (ODS).

Nadšeně nevypadal ani Věslav Michalik z hnutí STAN. "Teď se s tím seznamujeme, ale rozhodně to nevypadá, že by byly začerněny pasáže podle zákona na ochranu osobních údajů. Spíše to vypadá, že je snaha zastupitelům bránit v transparentním přístupu k hospodářským informacím příspěvkové organizace. Takový je první dojem."

Co na to kraj? Zatím mlčí

Středočeský kraj měl jedinečnou šanci udělat na všechny oponenty dlouhý nos. Držel všechny trumfy. Zavřít všem ústa dokonalou zprávou jednou provždy. Nestalo se. Jasně, prezentovaný závěr auditu je sice takový, že se nic nekalého nenašlo a hospodaření KSÚS je křišťálově čisté. Je to ale podobné, jako kdyby krokodýl sliboval, že už bude vegetarián a z tlamy mu čouhala noha gazely.

Samozřejmě jsme chtěli znát také postoj Středočeského kraje. Na naše dotazy zatím bohužel reakce nepřišla.

Zastupitel Pánek: Audit, který si kraj zadal, je bezzubý a k ničemu. Nic neprověřil, měl jen uklidnit veřejnost. Rozhovor čtěte zde.