Další pochybení při zadávání veřejných zakázek?

Na konci loňského roku se policie zajímala o podivné praktiky v souvislosti se zakázkami v oblasti elektronického řízení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už je to obehraná písnička. Průšvih, naoko snaha řešit a pak odložení případu. Praha má podobných "akciček" na kontě dost. Největším výsměchem byla jistě kauza Opencard, která nakonec vyšuměla do ztracena. Miliardy sem, miliardy tam, on to daňový poplatník stejně nakonec zaplatí. Teď je v hlavní roli Technická správa komunikací.

Vedení pražského magistrátu předá právníkům k posouzení audit fungování městské firmy Technická správa komunikací (TSK). Právníci mají zjistit, zda nedocházelo k pochybením, případně porušování zákona. Audit se zabýval obdobím od 1. června 2012 do 30. března 2017. V sídle TSK loni zasahovala i policie, která vyslýchala několik zaměstnanců.

TSK mimo jiné opravuje a čistí pražské komunikace a chodníky. Loňský rozpočet firmy činil zhruba 6,2 miliardy korun.

"V auditu jsou věci, které vedou k tomu, že tam mohlo docházet k pochybením. Proto jsem audit nechal dát právníkům, aby nám v příštích dnech dodali doporučení a řekli, co z auditu vyplývá v právní rovině," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek. Jakmile vedení města dostane od právníků odpověď, projednají audit pražští radní. "V tuto chvíli nebudu audit zveřejňovat. Pokud tam ale jsou věci neslučitelné s právním řádem, bude materiál postoupen příslušným orgánům," řekl Dolínek.

Dozorčí rada TSK odvolala místopředsedu představenstva Jiřího Trávníčka. Důvodem odvolání byla nenaplněná očekávání. A co dál?

Nebyl by to první průšvih

TSK loni město transformovalo z příspěvkové organizace na obchodní firmu. Fungování příspěvkové organizace prověřovali jak auditoři, tak loni magistrátní kontrolní odbor. Firma měla podle zjištění odboru v roce 2016 pochybit při zadávání veřejných zakázek, při nakládání s majetkem, chyby měla v účetnictví a nezveřejňovala smlouvy v registru smluv. Úředníci kontrolovali 55 zakázek a v 50 z nich byl porušen zákon.

Loni v březnu se do firmy vydali policisté, kteří se zabývali zakázkami v oblasti elektronického řízení provozu světelnými informačními tabulemi. Ve firmě mělo docházet ke sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Vyšetřování do dneška nebylo uzavřeno.