ANO chce do Senátu Švadlenu a Müllera. Kteří kandidáti půjdou proti nim?

Koho pošlete do Senátu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hnutí ANO ve středních Čechách chce vyslat do boje o Senát místostarostu Benešova Jiřího Švadlenu a starostu Kosmonos na Mladoboleslavsku Jiřího Müllera. Kandidáty doporučil krajský sněm a koncem června je ještě musí schválit celostátní výbor hnutí. Co mají tito dva pánové za sebou, proč jim dát či nedat hlas?

Ve středních Čechách se bude volit v okresech Benešov a Mladá Boleslav, dosavadní senátoři Luděk Jeništa (STAN; zvolen za TOP 09/STAN) a Jaromír Jermář (ČSSD) mandáty obhajovat nebudou. Jeništa se soustředí na komunální volby a chce znovu získat křeslo starosty Vlašimi. Jermář horní komoru opouští mimo jiné ze zdravotních důvodů.

Otázkou zůstává, jaké kandidáty nasadí do senátních voleb SPD. Místopředsedkyně středočeské organizace Julie Bakošová uvedla, že předsednictvo hnutí představí senátní kandidáty pro všechny kraje najednou. "Termín zatím není znám."

Kdo proti komu?

Na Benešovsku budou kromě Švadleny usilovat o hlasy voličů politolog Jiří Kozák (ODS), právník Petr Petržílek (ČSSD) nebo místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (STAN). Piráti nasadí odborníka na vzdělávání Petra Chaluše, lidovci stavebního technika Jana Borgulu, TOP 09 spisovatelku a manažerku Terezii Radoměřskou a komunisté středočeského a benešovského zastupitele Ivana Cinku.

Na Mladoboleslavsku se chce vedle Müllera ucházet o přízeň voličů boleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) nebo bývalý ředitel mladoboleslavské nemocnice Ladislav Horák, kterého nominovala ČSSD. Za TOP 09 se jim postaví podnikatel Miroslav Plch a za KSČM ekonom Josef Jermář. Kandidátem Pirátů bude dramaturgyně a herečka Daniela Weissová. Lidovci na Boleslavsku nikoho nenasadí a STAN svůj výběr ještě neuzavřeli.

Spolupráce ODS a TOP 09 s ANO? V hlavním městě to může klapnout. Čtěte zde.
Klíčová slova: