Manžel insolvenční správce, trestní stíhání by neřešila. Pane prezidente, Taťána Malá vám nevadí?

Podaří se jí vyčistit i ministerstvo spravedlnosti?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když premiér v demisi Andrej Babiš ohlásil jméno Taťány Malé jako adeptky na ministryni spravedlnosti, vyvolal nevoli, hrůzu i zděšení. Dnes se členka hnutí ANO dočkala přijetí u prezidenta Miloše Zemana. Vadí hlavě státu například její manžel, který se živí jako insolvenční správce?

Na schůzku za prezidentem Milošem Zemanem dorazila kandidátka hnutí ANO na ministryni spravedlnosti v pondělí dopoledne na zámek v Lánech. Hlava státu si prý chtěla ujasnit její vizi resortu a cdsty, kterými by se chtěla ubírat. 

Řeč přišla i na její kontroverzní výroky o stíhání bosse ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Malá se totiž nechala slyšet, že by klidně jeho stíhání odložila až do doby, kdy vyprší volební období. Mezi odborníky, ale i laickou veřejností, její slova samozřejmě vzbudila pozdvižení.

Něco takového je nemyslitelné i u studenta prvního ročníku právnické fakulty, natož pak o kandidátce na tak důležitý post. Zeman z toho ale vědu dělat nehodlá. Podle něj vyjádření šťastné nebylo, ale nijak dál to zřejmě řešit nebude. Zajímavé, že to říká člověk, kterému u jiného kandidáta vadí v podstatě téměř vše. I to, co není pravda... 

Po Malé prezident přijme i trojici dalších nominantů na nové ministry v menšinovém kabinetu, který sestavují hnutí ANO a sociální demokraté.

Překážky žádné nevidí

Podobně tomu je také v souvislosti s podnikáním manžela Malé jako insolvenčního správce a v poskytování nebankovních půjček i jejího právnického vzdělání na bratislavské Panevropské vysoké škole. Nejde podle prezidenta o překážky pro jmenování.

Malá v pátek uvedla, že chce pracovat na zrychlení soudních řízení a zlepšení vymahatelnosti práva. Chce spolupracovat se všemi profesními skupinami, které s justicí souvisejí, dokončit rozpracované předpisy a začít pracovat na nových normách. Jde o nový trestní řád, nový civilní řád soudní, zákon o soudech a soudcích a zákon o znalcích, vyjmenovala Malá. Vyzdvihla také digitalizaci justice. Babiš o Malé řekl, že je pracovitá a chce se učit a nebude vystupovat způsobem, že všechno umí a všechno zná.

Malá po schůzce se Zemanem prohlásila, že kauza Čapí hnízdo ji už unavuje. Tak tady asi žádnou velkou aktivitu nečekejme.

Ve středu by mělo být jasno

Po Malé přijme Zeman prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu Martu Novákovou, která by se měla za hnutí ANO stát ministryní průmyslu a obchodu. Následovat budou kandidáti ČSSD - na ministra práce a sociálních věcí a na ministra kultury - Petr Krčál a Antonín Staněk.

Malá převezme úřad po Robetu Pelikánovi (ANO), který z vysoké politiky odchází. Nováková nastoupí po Tomáši Hünerovi. Krčál a Staněk nahradí další dva ministry jednobarevné vlády ANO v demisi, Jaroslavu Němcovou a Ilju Šmída.

Zeman by mohl novou vládu jmenovat ve středu ráno. Komunisté budou rozhodovat o její toleranci ve Sněmovně teprve v sobotu.

Miloš "Vúdú" Zeman si udělal na Hradě vlastní obřad. Trapnosti čest, hlouposti zvlášť. Čtěte zde.
Klíčová slova: