Miloš "Vúdú" Zeman si udělal na Hradě vlastní obřad. Trapnosti čest, hlouposti zvlášť

Takto degradovat úřad prezidenta, to je teda věc
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když Miloš Zeman svolal na dnešní odpoledne tiskový briefing, čekalo se ledacos. Sázkové kanceláře dokonce vypsaly kurzy, zda jde o abdikaci hlavy státu nebo třeba ohlášení zásnub jeho dcery Kateřiny. Místo toho před Lumbeho vilou zaplál oheň a konal se fraškovitý obřad.

Kde to žijeme? Kam až může hlava státu zajít, aby se vysmála všem občanům této země aktem, který je naprosto nedůstojný funkce prezidenta? Miloš Zeman opět dokázal, že post hlavy státu je pro něj dobrý pouze proto, že si může vyřizovat účty se svými nepřáteli. V podstatě nikdo na něj nemůže, když ho, obrazně řečeno, nechytí s kudlou v ruce nad krvácejícím tělem. A i tak by byl velký problém s ním udělat nějaký smysluplný proces.

Dominik Feri: Miloš Zeman obdrží Nobelovu cenu za fyziku. Vynalezl žumpu, která nemá dno.

Vlastní vúdú obřad s Mynářem po boku

Trapnost a hloupost byla v hlavní roli obřadu, který si Zeman se svými věrnými přichystal pro média do Lumbeho zahrady. Těsně před začátkem oficiální tiskové konference tam zaplál oheň, jako by se chystala grilovačka. Prezident České republiky pak s úsměvem baziliška obřadně spálil obří červené trenýrky. Asi není náhodou, že měl po boku věrné psy Jiřího Ovčáčka i Vratislava Mynáře.

Miroslav Kalousek:
Zaplaťpánbůh, že jsme komunistům neschválili ten paragraf o hanobení hlavy státu. Miloš Zeman by ho porušoval skoro každý den.

"Chtěl bych vám sdělit, že asi před rokem na přednášce pro studenty opavské univerzity jsem řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny jasných argumentů a nikoli na základě spodního prádla," uvedl své teatrální vystoupení muž, který má zastupovat důstojnost a být morálním vzorem. "Mezitím ulicemi českých, moravských a slezských měst pobíhali šílenci mávající červenými trenýrkami," doplnil s tím, že to dokáže pochopit před prezidentskými či parlamentními volbami.

"Tyto volby ale již skončily a já si myslím, že čas spodního prádla v politice skončil. Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu zakoupili od Úřadu pro správu věcí majetkových, spálíme a uděláme happening, který na Pražském hradě už dávno nebyl," šokoval přítomné novináře Zeman.

Petr Fiala: Dnešní "brífink" na Hradě byl nehodný hlavy státu. Miloš Zeman překročil další hranici a zbytečně snížil váhu prezidentského úřadu. Fraška na Hradě nevyvolává úsměv, ale každý, kdo si váží naší státnosti a jejích institucí, musí pocítit spíše smutek.

Novináři, udělal jsem z vás blbečky

Do zástupců médií si samozřejmě nezapomněl rýpnout. "Omlouvám se novinářům, jejichž inteligenci jsem jako vždy testoval. Včera jsem se díval na internet a tam se očekávalo, že vám oznámím, že jsem zemřel, nebo že trpím nevyléčitelnou chorobou, nebo že budu rezignovat, nebo že moje dcera otěhotněla, nebo se vdává, nebo že se rozvádím," uculoval se viditelně spokojený Zeman. "Všechny tyto spekulace svědčí o výborné inteligenci novinářů. Je mi líto, že z vás dělám blbečky. Opravdu si to nezasloužíte, a proto prosím pana kancléře, aby vytáhl červené trenýrky, a abych měl možnost spolu s ním je spálit."

Nejtrapnější okamžik v dějinách Hradu tímto "upálením" skončil. Zemana uspokojil, mohl ublížit. Bez důvodu? Ano, o to víc se teď musí tetelit blahem. Morální bahno pomalu stéká od Lumbeho vily, je jako láva ze sopky. Ošklivé, nezastavitelné a krajně nebezpečné. Nikam před ním neutečete a spálí vše, co mu přijde do cesty. Otázka je, jestli se taková sopka vůbec dá srovnat se zemí a jestli na to není příliš pozdě ve chvíli, kdy začne chrlit jedovaté výpary.

Návrat starých časů? Prezident Zeman chválil komunisty v den, kdy se do vlasti vrátily ostatky kardinála Berana. Čtěte zde.