Pražská kavárna má držet hubu. Pardon, pane prezidente, ale bez Pražáků byste na Hradě vůbec nebyl

Miloš Zeman si Pražskou kavárnu rád bere do úst. Ale ví vůbec, o čem hovoří?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pojem Pražská kavárna se, zejména v posledních týdnech, přetřásá horem dolem. Málokdo si však uvědomuje, o co vlastně jde. Věřit prezidentovi a jeho nižšímu úředníčkovi mohou jen...prostě neznalí lidé. Věšet někomu na nos nesmysly o boji hlavního města proti zbytku republiky je totiž jen další blamáží, byť se to opět skládá do voličstvu voňavých slovíček a kliček.

/KOMENTÁŘ/ Faktem je, že pojem Pražská kavárna býval označením pro intelektuály, kteří jsou více či méně v politice činní. To už ale dávno neplatí, i když by si to možná přál jak Miloš Zeman, tak jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který se Pražskou kavárnou velmi často ohání pomalu jako odpadem, který už nejde recyklovat. Ostatně, jeho šéf se už dříve vyjádřil poměrně jasně. 

"Je to skupina lidí, kteří jsou zklamáni osudem. To znamená lidí, kteří někdy něco byli, zastávali nějaké funkce, pak je ten osud vyplivl, takže dá se jim říkat bývalí – nikoli budoucí. No a tito lidé teskní po své dřívější slávě, pokud vůbec kdy nějakou měli, sepisují nějaké petice, jednu za druhou, a ty zanikají jako jepice. Nu, a když se někdy pokusili o volební boj, tak téměř vždycky prohráli. Jsou to lidé, kteří byli uskupeni v těch politických stranách, které zanikly díky neschopnosti jejich vedoucích představitelů. Jinými slovy, jsou to frustrovaní lidé, kteří vydávají nejrůznější manifesty a jejich smůla je v tom, že tyto manifesty už nikdo – kromě spřátelených médií – nečte."

Není to zdaleka jen o Praze

Pražskou kavárnu prezident zmínil i bezprostředně po svém znovuzvolení, když vzkázal, že její členové mají držet ústa (i když použitý výraz "shut up" znamená držet hubu). Netřeba však řešit špatnou angličtinu Miloše Zemana, o které se ostatně všeobecně ví. Jde o to, že zejména jeho fanoušci, možná dokonce i on, pan Ovčáček a další, vlastně netuší, kdo údajnou Pražskou kavárnu představuje. Hlavní město v názvu totiž může nejednoho člověka zmást. Nebo vědí, že Pražská kavárna není pouze Praha? Ale proč pak neustálé pokusy o rozdělování celé země, když i Miloše Zemana volí lidé inteligentní? Nebo nevolí, protože přeci nejsou intelektuálové a vzdělanci z Pražské kavárny?

Předně je třeba říct, že žádná Pražská kavárna jako taková neexistuje. Na druhou stranu v metropoli je hodně podniků, které jako kavárny fungují, takže si stačí vybrat. Za druhé, kdybychom připustili, že nějaké takové sdružení, hnutí či cokoli opravdu funguje, pak by bylo velkou chybou škatulkování. To je ostatně vidět i na výsledku voleb. Museli bychom totiž připustit i existenci kavárny brněnské, liberecké, plzeňské, olomoucké a dalších. 

Jen čtyři krajská města se mohou chlubit vítězstvím Miloše Zemana. Ostrava, Ústí nad Labem, Jihlava a Karlovy Vary tak jako jediné nemohou být z kavárenského povalečství podezírané. Paradoxem je také to, že Praha zajistila týmu hlavy státu největší zisk. Více než 200 tisíc lidí zde volilo Zemana. Takže znovu: pokud Ovčáček a spol. spílají i Pražákům (nikdo z nich ani jednou nespecifikoval, koho z "Pražské kavárny" konkrétně myslí. Všechny chytré lidi? Takže i ty, kteří volili pana Zemana přesto, že jim po druhém kole poděkoval? Nebo mezi nimi chytří lidé nejsou, když pánové hrnou na skládku komplet všechny?), měli by si uvědomit, že bez jejich hlasů by byl na Hradě Jiří Drahoš.

Nabiflované citáty jako nástroj

A za třetí je třeba si alespoň v základních tezích rozklíčovat, proč vlastně Miloš Zeman tolik brojí proti vzdělaným lidem, ať už mají jakýkoli titul, maturitu nebo výuční list. Není to nic složitého. Jako student komunistické VŠE si, mimo jiné, výborně osvojil principy třídního boje, otázky marxismu-leninismu apod. Dnes si však s těmito "vedomostmi" může maximálně tak utřít nos. Samozřejmě není ve společnosti zdaleka jediný, za komunismu příliš na výběr nebylo a házet studenty tehdejších škol do jednoho pytle by rozhodně nebylo fér.

Ovšem prezident umí skvěle předstírat. I proto přijal za své řadu citátů a "chytrých" vět, kterými na spoustu lidí opravdu zapůsobí. Jeho chuť v útočení na tzv. Pražskou kavárnu (a nejen tu) je tedy do jisté míry obranný reflex.

Ještě na jednu anomálii pak Miloš Zeman zapomíná. Jeho věrnými příznivci se stala rodina Klausů. Exprezident přitom dlouho patřil právě k tomu, co Zeman kritizuje. Jeho syn je pak prototypem pražského elitářství, absolvent prestižní školy a vzdělanec. Což samozřejmě není na škodu, čím více chytrých lidí, tím lépe. Ať už jsou na jakékoli straně barikády. Opět se však člověk musí ptát, jakou hru nám tu tito pánové, spojeni privatizačními průšvihy i opoziční smlouvou, rozehráli.