Roztomilý stařík, kterého děsí důchod. Zeman bodoval, na Vysočinu nechce i za cenu ztráty duše

Miloš Zeman si debatu užíval, byla to voda na jeho mlýn
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vlídný stařík, kterého byste snad i podrbali pod bradičkou a pořídili mu nové papuče. Takový byl Miloš Zeman na Nově v debatě s Rayem Korantengem. Do jisté míry popřel sám sebe, pryč bylo hulvátství, vulgarity i arogance. Současná hlava státu dokázala, že na Vysočinu opravdu balit nechce. Snad by upsal i duši ďáblu, kdyby mu zařídil delší pobyt na Hradě. Otázka je, jestli na další jeho veletoč někdo skočí.

Tým Miloše Zemana odvedl dobrou práci. Ať si o pánech Mynářovi, Nejedlém, Ovčáčkovi a dalších myslíme, co chceme, tady prokázali zkušenost. Prezident se takticky vyhýbal debatám před prvním kolem, kde by ho Horáček, Fischer, Topolánek a spol. roznesli na kopytech. I proto, že by musel ve většině případů stát, což při jeho chatrném zdraví nepřipadá v úvahu.

Nahrávky na smeč nevyužil

Na Nově ale bylo všechno jinak, do karet mu navíc hrál jak nezkušený moderátor, tak i neúčast jeho protivníka Jiřího Drahoše. Kdo by však čekal palbu kritiky a urážek směrem k bývalému šéfovi Akademie věd, byl zklamán. Naopak, Zeman působil mile, nahrávky na smeč nevyužil, na Drahoše prakticky nezaútočil. Zatímco jeho pět let ve funkci je v konečném účtování krajně ostudných, nedělní večer patřil jednoznačně jemu v pozitivním slova smyslu.

Uvidíme, co přijde na Barrandově i v debatách tváří v tvář. Jisté je jedno - bude-li Zeman takto pokračovat, jeho šance na vítězství jsou mnohem vyšší, než když prezentuje sám sebe tak, jaký opravdu je. 

Zeman na Vysočinu nechce, to je zřejmé. Další porážky v prezidentských volbách se bojí jako čert kříže. Ještě v živé paměti má ostudu a ponížení, které utrpěl po debaklu s Václavem Klausem. To se v jeho očích nesmí za žádnou cenu opakovat. Proto je ochoten slevit ze svých vyhraněných názorů, mnohdy i úplně otočit. Na veletoče jsme u něj ale zvyklí. Právě on má ze všech politiků snad úplně nejvíc na změnách názorů postavenou politickou kariéru.

Další obrat, kterým chce bodovat

Kdepak byla v neděli večer Zemanova samolibost či arogance? Dokonce jeho slovník neobsahoval žádná slova a slíbil, že pokud bude znovu zvolen, bude už hodný. Po pěti letech zmaru se tak snažil, zejména nerozhodnutým voličům, ukázat, že mu mohou dát s čistým svědomím další šanci. Jenomže je vůbec možné, aby mu na tento výkrut ještě někdo skočil? Tím spíš, když i účastí na Nově vlastně popřel to, co říkal ještě před pár dny. 

V živé paměti máme totiž Zemanova slova, že televizní debaty jsou zbytečné. Později tvrdil, že více než dvě by byly pro diváka nudné, na to konto mu Drahoš nabídl setkání ve veřejnoprávní televizi, druhé pak nechal na volbě svého soka. Nebyl by to však Miloš Zeman, aby toho nedokázal mistrně využít k velmi slušnému, byť podlému, tahu. Najednou oznámil, že absolvuje debaty čtyři a je mu jedno, zda tam Drahoš bude nebo nebude. Jeho tým pak rozhlašoval, že profesor je zbabělec, který odmítá konfrontaci.

Rozhodnou nerozhodnutí

Faktem však zůstává, že Zeman byl v neděli večer opravdu velmi dobrý. Na výbornou to sice nebylo, protože se dopustil několika nepřesností a "účelovek". Například opět opakoval, že by podporoval volební povinnost. Přesto, že před prvním kolem uvedl, že když nepostoupí, tak nepůjde ve druhém kole volit. Nebo se snažil moderátora přesvědčit o tom, že Švédsko má sedm milionů obyvatel. Což je holý nesmysl stejně jako Zemanovo ujišťování, že dovedl Česko do NATO. O tom však bylo rozhodnuto dříve, než se on stal v roce 1998 premiérem. Dalo by se ještě pokračovat, ale nechme to být.

Jeho tým si i tak může mnout spokojeně ruce. Že se stane právě tohle, čekal opravdu málokdo. Spíše jsme se připravovali na spršku kritiky směrem k nepřítomnému Drahošovi a na několik smyšlenek tak, jak se Zeman prezentoval například v souboji s Karlem Schwarzenbergem před pěti lety. 

Jiří Drahoš je sice stále mírným favoritem. Podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK by mu hlas dalo 47 procent voličů, jeho konkurenta by volilo 43 procent lidí. Zdá se však, že nakonec rozhodne deset procent nerozhodnutých, kteří určitě chtějí k urnám přijít. Na ty také Zeman cílil na Nově. Jestli to byla dobře zvolená strategie a neztratí díky své umírněnosti ty hlasy, které obdivují jeho mnohdy prostořekost a jednoduchost, to se ukáže za pár dní.

Klíčová slova: