Jiří Drahoš: Čím bych se lišil od současné hlavy státu? Skoro bych řekl, že vším

Vysvětlovat, přesvědčovat. Toho si Jiří Drahoš užil až nad hlavu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Podle některých má největší šanci porazit Miloše Zemana a stát se novým prezidentem. Jiří Drahoš se od současné hlavy státu liší na první pohled i poslech. A kdo si vyslechl třeba Zemanův vánoční projev, tak musí uznat, že je to příjemná změna. Ale stačí to? Dokáží rozdíly zaznamenat i voliči?

Při ohlášení své kandidatury jste řekl, že byste byl apolitický prezident. Stále to trvá přesto, že Češi mají rádi spíše jasně orientované hlavy státu, ať už to byli Havel, Klaus, Zeman či dříve určitě i Beneš a Masaryk?
Já jsem zdůrazňoval, že bych byl nadstranický prezident, to není totéž co apolitický. Nejsem si vědom, že bych někdy tyto výrazy zaměnil, pokud jsem v nějaké diskusi slovo apolitický použil, bylo to míněno v tomto smyslu. Podle mého soudu je prostor pro politické stranictví v Parlamentu a ve ze Sněmovny odvozené vládě. Prezident by měl být podle mého soudu hodnotově ukotvený, ale neměl by upřednostňovat některé z demokratických stran oproti jiným. Samozřejmě poněkud jiný je vztah ke stranám extrémistickým, jejichž politika narušuje nebo hrozí narušit ústavní pořádek či významně poškodit občany naší země.

Jiří Drahoš
- vědec, fyzikální chemik, vysokoškolský učitel
-  Václav Klaus mu udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy
- kandiduje jako nezávislý, od občanů získal 141 234 podpisů
- dvakrát byl zvolen předsedou Akademie věd
- s manželkou Evou mají
dvě dcery

Co tedy dělat v takovém případě?
Před takovou politikou je prezident povinen svůj národ hájit. Jsem přesvědčen, že právě a jen takový kandidát má sílu oslovit co nejvíce voličů a v případě zvolení takovou politiku úspěšně provádět. 

Před pár dny se pan Babiš setkal s panem Zemanem na novoročním obědě. Pozval byste premiéra, nad kterým se vznáší otazník údajných dotačních podvodů?
Já bych především nejmenoval premiérem trestně stíhanou osobu, ať už by to byl kdokoli. Vedou mne k tomu dva silné důvody: Zaprvé tím trpí naše pověst v zahraničí i autorita naší vlády uvnitř země; vezměte si jen, že i řadový policista bývá v případě trestního stíhání postaven mimo službu. Druhý důvod je praktický – trestně stíhaná osoba je chtě nechtě tímto procesem zaměstnána natolik, že nemůže objektivně ze 100 % věnovat veškerý svůj čas i energii vládnutí. 

Má Česko zůstat v EU?
"Rozhodně, jen musíme lépe využívat příležitosti, aktivně a kriticky hájit naše zájmy. EU je prostředím, kde se střetávají názory a argumenty namísto kulometů, jak tomu bylo v Evropě do doby zahájení spolupráce mezi dříve znepřátelenými národy."

Takže když to shrnu, aby se Andrej Babiš stal premiérem, byste zkrátka nedovolil?
Neučinil bych tak, pokud by trvalo trestní stíhání. Samozřejmě, ústavních možností nemá prezident nekonečné množství, ve třetím kole jmenování může návrh vzejít ze Sněmovny. Ale jak jsem uvedl výše, sám bych jmenovat trestně stíhaného premiéra nemohl. 

Jak byste postupoval, kdyby za vámi přišel kandidát na premiéra, který nemá zajištěnu důvěru Sněmovny?
Snažil bych se, aby se takový kandidát pokusil většinu zajistit. Stabilita vlády je pro zemi důležitá a vláda bez většiny stabilní není. Pokud by to nebylo možné, podpořil bych menšinovou vládu jen v případě, že by v ní nebyly zastoupeny extremistické strany, jejichž politika by vedla k narušení ústavních pořádků. 

Máme platit eurem?
"Netvrdím, že to musí být zítra, ale měli bychom zahájit seriózní debatu. Zatím probíhá povrchně. Já osobně vidím více výhod než nevýhod, ostatně dobrý příklad je Slovensko. Ale chápu, že je o tom třeba přesvědčit více lidí, než je tomu dnes."

Čím byste se jako prezident lišil od současné hlavy státu?
Skoro bych řekl vším. Na rozdíl od prezidenta Zemana chci společnost spojovat, ne rozdělovat. Chci ústavu ctít a ne tvůrčím způsobem ohýbat. Nehodlám zpochybňovat zahraničně politickou orientaci naší země, nehodlám šířit jiné názory než vláda, která formuluje zahraniční politiku. Chci problémy naší země řešit, ne jimi strašit. Chci posuzovat lidi podle toho, co říkají, a ne podle toho, jak se stavějí ke mně. Nechci měnit názory a postoje podle toho, jak se mi momentálně budou hodit. A rozhodně bych se choval slušně. 

Jak vnímáte současný mocenský pakt hnutí ANO, KSČM a případně i SPD? Přitom to není zdaleka ojedinělé, například ve Středočeském kraji už vesele vládne ANO s komunisty a ČSSD...
Jako kandidát na prezidenta bych byl znepokojen, pokud by se případná menšinová vláda opřela o KSČM a SPD. Jako prezident bych se tomu snažil zabránit a věřím, že by mi s tím pomohly ostatní demokratické strany. 

Máme přijímat uprchlíky?
"Rozhodně není správné přijímat migranty na základě kvót. O tom, koho vpustí na svoje zemí, musí rozhodovat státy samy. Přijetí uprchlíků požadujících azyl podléhá v celé Evropě pravidlům azylových řízení, to je ale jiný případ než přerozdělovat libovolné množství migrantů. Je třeba eliminovat příčiny migrace, chránit vnější hranice, bojovat s pašeráky."

Myslíte si, že je u nás ohrožena demokracie a třeba už následující komunální volby na podzim nemusejí být podle pravidel?
Demokracii by vážně ohrozilo, pokud by se uskutečnily některé návrhy na redukci ústavních orgánů – zrušení Senátu, podstatná změna volebního systému, výrazné snížení počtu poslanců; případně návrhy na zrušení zastupitelského uspořádání v obcích či na zavedení obecného referenda, pokud by pravidla pro jeho uskutečnění a platnost umožňovala rozhodnutí výrazné menšiny. Buďme velmi obezřetní, pokud se tyto návrhy objeví na pořadu dne. 

Co prezidentské volby, vnímáte nějaké tlaky?
Já jsem na tato rizika upozornil a myslím, že díky tomu se o nich veřejnost dozvídá více. Rozbory aktivit některých proruských serverů mluví jasně – například server Aeronet uvedl, že George Soros a Karel Schwarzenberg financují konkurenty prezidenta Zemana. Na ovlivňování situace například v Katalánsku upozornil velitel aliančních sil NATO v Evropě. Současný ruský režim má hybridní působení proti jednotě států NATO a EU takřka doslova v popisu práce, takže není žádný div. Ostatně i naše BIS na zvyšování rizika působení ruských tajných služeb u nás upozorňuje.  

Měli bychom mít vojáky na zahraničních misích?
"Ano, vojáci na zahraničních misích spolupracují se spojenci a fakticky pomáhají chránit naše vlastní zájmy a bezpečnost. Kromě toho získávají nezaplatitelné zkušenosti. Už od dob československých legií tyto dva aspekty sehrávají nesmírně prospěšnou úlohu pro naši státní zájmy a suverenitu."

Jak přesvědčit lidi, aby nedávali svůj hlas populistickým či extrémistickým stranám, může být i toto role prezidenta?
Ano, rozhodně! Pokud jde o strany vysloveně extremistické, prezident by se měl snažit nepřipustit jejich podíl na vládě. Populismu se musí čelit, zejména pokud nabývá podoby škodlivé pro podstatné zájmy. Známý bonmot říká, že populismus lze nahradit už jen větším populismem; já tvrdím, že je nutné vést soustavnou kampaň, ukazující na konkrétních případech rizika nezdravého populismu. 

Měl by prezident spojovat národ?
Ano! Být prezidentem a národ dělit, štvát jeho jednotlivé vrstvy proti sobě, to je přímo proti smyslu úřadu hlavy státu. 

Který kandidát je vaším největším konkurentem?
Současný prezident Zeman.