Babišova vládní čtvrť může být v Holešovicích, v Letňanech ne

Babiš by měl rád ministry pěkně pohromadě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Takzvaná vládní čtvrť by v Praze mohla vyrůst v Holešovicích u stanice metra C Nádraží Holešovice. O umístění staveb začal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s městem jednat. Ve čtvrti by mohla sídlit až čtyři ministerstva a vznikla by plocha o rozloze 130 000 metrů čtverečních hrubé podlahové plochy.

O záměru hovořil premiér Andrej Babiš při uvádění jednotlivých ministrů do jejich úřadů. Je také součástí programového prohlášení vlády. Babiš připomenul, že s návrhem pracoval už dříve jako ministr financí. Budovy po některých ministerstvech, například ministerstvu pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí či kultury na Malé Straně, by mohly sloužit jako muzea a galerie.

Kolínská to vidí jako problém

Stavbu čtvrti ale vnímá jako problematickou náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská. "Jako radní pro územní rozvoj bych pana premiéra upozornila, že záměr na přestěhování tisíců úředníků s vedením Prahy opravdu domluven není. Rada ani zastupitelstvo o tomto návrhu nikdy nejednaly a nic k němu tedy ani neschválily," uvedla. Argument proti výstavbě je podle Kolínské vylidňování centra. "Je to negativní trend a my proti němu musíme bojovat, ne mu ještě pomáhat."

O čtvrti jedná Institut plánování a rozvoje s ÚZSVM, nad kterým vykonává dohled ministerstvo financí. Pokud se obě strany dohodnou, musel by ÚZSVM mít mimo jiné souhlasné stanovisko vlády.

Budovy by mohly podle ředitele Institutu plánování a rozvoje Ondřeje Boháče stát na pozemcích, které se rozkládají od výstupu z metra směrem k Pražské teplárenské. Výhodou prý je, že na část pozemků by nebylo nutné měnit územní plán. Největšími vlastníky pozemků v této části jsou pak navíc Praha a stát. Která ministerstva by se stěhovala, není zatím jasné. Dole v domech by měly být obchody nebo restaurace. 

Původní plán asi neklapne

Původně Babiš navrhoval stavět čtvrť v Letňanech. To se ale Praze nelíbí, neboť by v podstatě vznikla čtvrť odtržená od města. "Zatím je to v úvodní fázi. Projekt představíme koncem ledna. Kdyby to ale bylo v Letňanech, způsobovalo by to problémy a nevytvořilo fungující čtvrť, kde se jen nepracuje, ale i žije," řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Za komerční nájem podle Babiše úřady dávají v metropoli 400 milionů korun ročně, k tomu připočetl, že Praha má dlouhodobě nedostatek kancelářských ploch. "Taková vládní čtvrt má velký smysl, jsou tam obrovské synergie z hlediska energií, správy," má jasno premiér.

Klíčová slova:
ANO