Zločin na zelené louce. Na jednom z nejkrásnějších míst Prahy se chystá velká zástavba

Červený pruh označuje možnost budoucí zástavby
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Krásná oáza zelené přírody v nedaleké vzdálenosti od centra města. To je dnes přírodní rezervace Divoká Šárka. Unikátní prostředí, kde skály a stromy vládnou jako místo pro relaxaci, má v budoucnosti projít zásadní proměnou. Alespoň tak to vyhodnotil Metropolitní plán…

Pokud jste někdy přijížděli z letiště Václava Havla po Evropské ulici do Prahy, jistě vás po levé straně okouzlil pohled na zelenou louku a skalnaté převisy. Ano, tak vypadá první pohled na Prahu. Není moc metropolí v Evropě, které nabízí tak unikátní scenérie. Rozumný člověk by řekl, že si budeme tento vzácný přírodní úkaz chránit, ale tvůrci Metropolitního plánu si myslí něco úplně jiného.

Přírodní rezervace Divoká Šárka se nachází na skalnatých úbočích Šáreckého potoka na území městské části Praha 6 - Liboc.

Vítejte v Praze!

Nájmy bytů v Praze rostou a stejně tak cena nemovitostí je skoro nedosažitelná. Situace, do které se město dostává, začíná být složitá a vedení Prahy se pouští do pokusů, jako je Metropolitní plán, který by měl pomoci k řešení. 

Podobné dokumenty každá zdravá metropole potřebuje, tento však obsahuje jeden velmi kontroverzní návrh. Výstavba nových bytů znamená hledat volné parcely. Pozemky podél ulice Evropská jsou jedny z těch, které se v plánu promění k nepoznání. Tam, kde prvního návštěvníka dnes vítá zelené pole a pohled na Divokou Šárku, by v budoucnosti měly pozdravit osmipatrové domy…

Městský charakter

Během letních dnů je na různých místech po Praze možné potkat několik otevřených kontejnerů, které slouží jako improvizované stánky, kde vám řada dobrovolníků vysvětlí nejasnosti ohledně Metropolitního plánu. Projekt Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy se v mnoha ohledech nemusí líbit všem, ale nelze mu upřít snahu vytvořit promyšlený plán budoucnosti našeho hlavního města.

V rámci zmíněných nedostatků je zástavba na Nové Šárce zcela absurdním nápadem. "Hlavní argument je přivítat cizince, ale i občany Prahy bulvárem plným domů, aby měli pocit, že vjíždějí do města," tvrdí jedna z pracovnic, které mají v popisu práce vysvětlovat záměry Metropolitního plánu. Krátká diskuze napoví, že oni sami chápou, že tento nápad není z těch nejšťastnějších.

Metropolitní plán je nový územní plán Prahy, který vytvářel Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy celých šest let. 

Nejasný scénář

Metropolitní plán je v těchto dnech určen k připomínkování. Z reakcí občanů na Praze 6 je jasné, že tento úzký, 1,5 kilometru dlouhý pruh podél Evropské třídy bude jedním z nejdikutovatelnějších. Zajímavé je, že návrh na zástavbu této plochy existuje již mnoho let.

Podle IPRu bude mít potenciální investor velké problémy, protože v této lokalitě vede plynovod, který by bylo nutné přemístit. Nicméně je tento lukrativní pozemek zatím začleněn jako místo, kde je možné a vhodné stavět. Argument, že má Praha své i cizí občany vítat městkým bulvárem a ne unikátním pohledem na přírodní rezervaci, je zcela mimo rozumné chápání.

Zda se bude tento návrh opravdu realizovat, je zatím nejasné, ale je v rukou samotných lidí Metropolitní plán připomínkovat. Není totiž mnoho míst, které by si to zasloužily tolik jako pozemky u Divoké Šárky.

Město nestaví nové byty, jejich ceny rostou. Kde mají bydlet mladí? Více čtěte zde