Zázračné konopí. V čem je jeho moc a na co vše se dá využít?

Konopná semena jsou velmi zdravá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Konopí je bezesporu obdivuhodná rostlinka, která lidské pokolení doprovází již od dob neolitu. Naši předci skrz ni promlouvali s bohy, tkali z ní látku a v některých kulturách sloužily tyto tvrdé stonky jako základy obydlí. Dnes na konopí pohlížíme úplně jinak. Především jako na stupínek k úspěšné drogové kariéře. Není ale vše tak, jak se na první pohled zdá.

Konopí se používalo k léčení již před x miliony let. Odklon nastal až na přelomu 19. a 20. století, kdy se rozšířilo léčení injekcemi. Látky obsažené v konopí se totiž nerozpouští ve vodě, a proto nejsou vhodné pro použití injekčně. S nástupem chemie do medicíny šla přírodní léčba stranou a trochu se na ni pozapomnělo. Konopí se jako lék vrátilo poměrně nedávno a opět se dostalo do popředí zájmu většiny lékařů.

Co léčí konopí?

Konopí obsahuje přibližně 600 různých známých látek, ale jen desetina z nich je zakázaná. Ukázalo se, že překvapivě vysoký počet 32 % chronicky nemocných pacientů se léčí nebo někdy léčilo konopím. Sledovaní pacienti konopí užívali většinou na roztroušenou sklerózu, chronické bolesti, neuropatie, deprese, artrózu, gastro-intestinální choroby, migrény, alergie, bolesti páteře, astma, nechtěnou ztrátu tělesné váhy a poranění míchy.

K léčení se používá nať, která se přebírá převážně ze samčích rostlin, nebo samčí květy a semena. Slengově palice. V první řadě konopí skvěle tlumí bolesti. Pomáhá ke zlepšení chutě k jídlu a zlepšuje žaludeční potíže. Jeho účinek je většinou tlumící, takže se hodí lidem, kteří špatně spí. Konopí také používají lidé s Parkinsonovou chorobou, protože tlumí křeče a napnutí ve svalech. Dále zvyšuje laktaci v době těhotenství, je skvělé na revma. Konopné masti jsou výborným pomocníkem pro lidi s lupenkou, s ekzémy a dalo by se toho dohledat více a více.

Způsob použití

Z konopí se dnes dělají všemožné léky všemožných skupenství, které běžně seženete v lékárně. Svůj konopný lék si ale můžete udělat i sami doma, když vám tato zázračná bylinka poroste na zahrádce.

  • Odvar: Tři kávové lžičky nadrcených samčích semen zalijeme horkou vodou. Je dobré je drtit vždy čerstvé, protože když je nadrtíme do zásoby, vyschnou a ztratí účinky. Doporučuje se jej pít alespoň 3x denně. Nejlépe před a po jídle.
  • Tinktura: Samičí semena jsou mnohem silnější než samčí, takže se z nich nejčastěji vyrábí právě tinktura. Můžeme ji kloktat, mazat nebo přidávat pár kapek například do šťáv a džusů. Na internetu je k nalezení plno receptů a návodů, jak tinktury, kapičky a ústní vody z této rostlinky úspěšně vytvořit.
  • Mastičky: Do mastí je konopí využívané nejvíce a také má v podobě masti největší účinek. THC a ostatní jiné látky, které obsahuje, se sice nerozpustí ve vodě, ale rozpouští se právě v tucích a alkoholu, což zaručuje vysoký účinek léčby.

V kuchyni

Na trhu je k prodeji plno konopných kuchařek, které učí, jak konopí v kuchyni využít. Z velké části se ale jedná o konopí psychoaktivní (to, co se běžně kouří v jointech), takže po snědení takového oběda možná uvidíte draky a trpaslíky.

Jak pěstovat

Konopí můžeme pěstovat na čerstvém vzduchu venku nebo uvnitř skleníku či bytu v uzavřených prostorech. Když chceme bylinku pěstovat ať už na své zahrádce, na palouku či tajně v lese, musíme rostlině zajistit ty nejlepší podmínky. Konopí potřebuje ve všech fázích růstu dostatek světla a kvalitní zeminu. Půdu vyberte hlinitou až hlinito-písčitou půdu, jen v krajním případě sejte konopí do půdy jílovité či kamenité. Kyselá půda mu nesvědčí, proto zkontrolujte pH půdy.

Ideální je mírně zásaditá (pH mezi 7 a 7,3). Kyselost půdy je možné upravit drceným vápencem, skořápkami vajec apod. Konopí se daří v půdách bohatých na dusík, ideální je zaorat na podzim na pozemku hnůj či na jaře obohatit půdu kompostem.

Konopí se může pěstovat na zahradě poblíž rajčat. Dříve se používalo zasazené přímo mezi rajčaty kvůli odvádění vysoké vlhkosti, která u rajčat může způsobovat různé plísně. A potom už jen zaléváme a těšíme se z toho, jak nám keřík roste.

Konopí pěstované uvnitř bytového prostoru (nejčastěji ve staré skříni) je většinou psychoaktivní a jeho úkolem není až tolik člověka léčit, jako zhulit. A o tom už náš článek není.