Rakovinou plic ročně onemocní osm set Středočechů

Plíce nebolí, takže nádorové onemocnění se dlouho neprojeví
 

Rakovinou plic ve Středočeském kraji onemocní ročně 63 lidí ze 100 000. Dvě třetiny nemocných jsou kuřáci. Do 5 let od diagnózy zemře 80 % nemocných. 

Rakovině plic podlehne ve Středočeském kraji 53 obyvatel ze 100 000. Jde o nejčastější onkologickou příčinou úmrtí u mužů a v poslední době prudce stoupá i podíl žen. Ve Středočeském kraji ročně onemocní 63 ze 100 000 obyvatel (zdroj: www.svod.cz), 8 z 10 nemocných do 5 let od data diagnózy umírá. 

Názor Šárky Turčekové v článku Komentář: Demokracie velí. Budeme smrdět dál

Plíce nebolí, nádor se dlouho neprojeví

„Hlavní příčinou nízké úspěšnosti léčby je vlastně chování nádoru, který se v prvních stadiích téměř neprojevuje. Plíce totiž nemají senzitivní inervaci, a tak samy o sobě nebolí. Ve chvíli, kdy pacient přichází s potížemi k lékaři, jedná se již obvykle o chorobu v pokročilém stadiu s rozšířením po těle pacienta. Pouze 9 % nádorů plic je objeveno již v I. stadiu, obvykle se na ně přichází souhrou šťastných náhod,“ popisuje zákeřný mechanismus rozvoje rakoviny plic MUDr. Libor Havel z Thomayerovy nemocnice.

Nová šance: imunoterapie

„Rakovina plic je ale nemoc systémová, i po úspěšném chirurgickém odstranění primárního nádoru dochází často k rozšíření nemoci po těle pacienta a ke vzniku sekundárních metastáz. Snahou nás lékařů nyní je najít mechanismus, který by zabránil právě vzniku sekundárních metastáz v dalších částech těla a dalšímu rozvoji nemoci. V této záležitosti se jako pozitivní jeví selektivní cílená léčba a imunoterapie. Její výhodou může být též paměťová funkce. Imunitní systém je léčbou edukován k rozeznání nádorových markerů a ty si pak pamatuje i po ukončení léčby,“ popisuje MUDr. Havel koncept současné protinádorové léčby a imunoterapie.

Nový lék přijde až po létech

Nový nadějný přípravek je DCVAC, který vznikl ve vědeckém týmu prof. Jiřiny Bartůňkové, přednostky Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Klinické testování probíhá na 15 českých a slovenských specializovaných pracovištích. „DCVAC pro pacienty s nádorovým onemocněním plic je ve fázi I/II klinického hodnocení od prosince 2014. Ačkoli jsme se z českých výzkumných pracovišť v klinickém vývoji dostali nejdále, k případnému uvedení nového léčivého přípravku na trh může dojít až za řadu let po provedení dalších klinických hodnocení,“ popisuje dlouhou cestu od vědeckého objevu k pacientovi MUDr. Tomáš Janík ze společnosti Sotio, která klinický vývoj přípravku realizuje.

Kuřáci mají 20x větší pravděpodobnost onemocnění

„U kuřáků je oproti nekuřákům nejen více než dvacetkrát vyšší pravděpodobnost, že rakovinou plic onemocní, ale také je u nich méně účinná radioterapeutická i chemoterapeutická léčba, pacienti mají sníženou imunitu, vyšší sklon ke vzniku sekundárních nádorů a přežívají významně kratší dobu,“ popisuje doc. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Kontakty na  pracoviště pro odvykání kouření jsou na www.slzt.cz. Na rizika i příznaky nemoci upozorňuje kampaň 80procent.cz.

Klíčová slova: