Blahodárná třezalka: Přírodní antibiotikum, které pomáhá léčit obrnu i roztroušenou sklerózu

Třezalka je velmi oblíbenou bylinkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Třezalka je velmi oblíbenou bylinkou se spoustou přezdívek. Získala je především díky svým pozitivním účinkům na zdraví. Proč je tolik oblíbená a jak může pomáhat?

Třezalka tečkovaná je oblíbená bylinka, která se v lidovém léčitelství ve velkém používá již od starověku. Běžně se s ní můžeme setkat také pod přezdívkami čarovník, prostřelenec, krevníček nebo také svatojánská bylina. 

Disponuje celou škálou pozitivních účinků na zdraví, díky čemuž si mezi lidovými léčiteli získala takovou oblíbenost. Třezalku si můžeme natrhat nejen u cesty, ale také bez problémů zakoupit v lékárně ve formě vyživového doplňku. 

Jak ji poznáme a kde všude se vyskytuje?

Tato bylinka je schopna dorůst až do výšky 30 - 60 cm, přičemž má dvouhrannou a větvenou lodyhu. Pokud se jí ale daří, pak je schopna dorůst do výšky klidně jednoho metru. Její listy jsou podlouhlé vejčité až kopinaté a tečkované, díky čemuž má třezalka vlastně svůj název. 

Třezalkový čaj - připravíte ho tak, že 2 čajové lžičky suché třezalky zalijete šálkem vroucí vody. Následně směs necháte alespoň 15 minut louhovat a poté přecedíte. Podobný čaj je vhodné pít klidně třikrát denně.

Během letních měsíců se na jejích stoncích objevují drobné žluté kvítky, jež se následně přeměnují v tobolky. Pokud máte strach, že tuto bylinku zaměníte s jinou, pak je tu jednoduchá rada. Stačí těsně před rozkvětem otevřít její poupě. Pokud se jedná skutečně o třezalku, pak by z něj měla vytékat červená šťáva. Během letních měsíců se pak sbírá také nať a květ. 

S výskytem třezalky se můžeme setkat ve volné přírodě prakticky v celé Evropě, ovšem také v Číně, Malé Asii nebo Africe. Vyskytuje se prakticky všude, kde je mírný či subtropický pás, ovšem výjimečně i v horách. K nenalezení je pouze v arktických oblastech. 

Existuje opravdu spousta druhů třezalkových rostlin. U nás v České republice na třezalku tečkovanou narazíme primárně v nížinách, ovšem také v podhorských oblastech. 

Rozmanité léčivé účinky

Účinků této bylinky je skutečně velké množství a některé dokonce ještě nebyly ani objeveny. Své využití nalezne především při problémech s nespavostí, úzkostí, depresích a stresu. Velmi často je součastí bylinných směsí, které se právě na výše zmíněné potíže užívají a dají se také využít jako takové pomyslné přírodní antidepresivum. 

Třezalka obsahuje třísloviny, glykosidy, silice nebo pryskyřici. Červené barvivo vytékající z květů se pak jmenuje hypericin. Bylinka také obsahuje některé organické kyseliny, provitamín A nebo vitamín C.

Třezalka je schopna organismus zklidnit, zažene také melancholii a též pocity úzkosti. Je velmi vhodná při nadměrném stresu, který je dnes bohužel tak trochu denní rutinou velkého množství lidí. Doporučuje se také využívat během žaludečních neuróz. 

Kromě psychických problémů také třezalka pomáhá s nemocí jater, plic, žaludečních vředů a žlučníku. Velmi úspěšná je také jako bojovník proti poruchám močových cest. Dokáže také redukovat nadměrné množství kyseliny ve střevech. Je účinná též na chronické srdeční nemoci a její účinky fungují tak, že pomáhá od vnitřního krvácení nebo zlepšuje pevnost cév. 

Její užití funguje ale i vnitřně, a to jako ošetření otoků, hemeroidů nebo ekzémů. Léčitelé ji rovněž doporučují na zlomeniny, pohmožděniny nebo naraženiny. Zmínit by se měly také pozitivní účinky při léčbně obrny nebo roztoušené sklerózy. Právě tato bylinka je jednou z mála, která při podobně nebezpečných nemocech pomáhá.

Třezalku je vhodné užívat po delší dobu, jelikož její účinky se projeví většinou nejdříve za dva týdny. Pokud trpíte závažnějším onemocněním, pak je třeba třezalku využívat dlouhodobě. 

Má i své mouchy

I když se jedná o přírodní doplněk, je pravdou, že existují i případy výskytu vedlejších účinků. Třezalku by neměli užívat lidé s cukrovkou, nízkým tlakem nebo pylovou alergií. Při užívání třezalky se může objevit přecitlivělost na slunce, jež se projevuje zarudlými fleky na pokožce. Rozhodně by se neměla užívat s léky na vysoký cholesterol nebo HIV.