Nepodceňujte sílu máku: Dodá vám vápník, energii a pomáhá při dýchacích potížích

Česko je doslova makovou velmocí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už staří Egypťané věděli o senzačních schopnostech této u nás velice rozšířené olejniny. Jestliže jste máku nikdy nepřisuzovali nějaké výjimečné schopnosti a spíše jste nad ním ohrnovali nos, dopouštěli jste se velké chyby. Na tuto rostlinku, co se vápníku týče, nemá ani mléko.

Mák je lidstvu znám už po několik tisíc let. Využíval se především k výrobě opia. Egypťané rozlouskli tři sta let před Kristem tajemství sedativ, která vyráběli z opia. Hojně se rozmohl i v Mezopotámii. V 18. století byl jeho rozmach doslova gigantický, protože vznikala opiová doupata, kam se chodili regulérně sjíždět nejenom bohatí, ale také slavní umělci, básníci a spisovatelé.

Opium bylo doslova hybatelem společností. Výroba této drogy je jeden z hlavních důvodů, proč bylo pěstování máku v některých zemích zakázáno. Česká republika se ale i přes to stala makovou velmocí a patří ve světovém měřítku k nejvýznamnějším pěstitelským zemím.

Co obsahuje?

Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou, vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý jako prevence proti Osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Mák je mimo jiné také úžasným zdrojem energie. Zároveň však má i zklidňující účinky, pomáhá vaší paměti a je neocenitelným pomocníkem při dýchacích potížích.

Proč je tak moc zdravý?

Sytě červené okvětní lístky máku obsahují alkaloid, který má v kombinaci se slizem ochranný účinek na sliznici horních cest dýchacích a dutiny ústní. Odvar z okvětních lístků máku se odedávna používal proti úpornému dráždivému kašli. Mohou se také usušit a udělat si z nich čaj. Pozor, nesmíme lístky sušit na přímém slunci, protože jsou choulostivé na zapaření. Raději je dejte do stínu.

Nápoj se připravuje ze dvou lžiček vysušených okvětních lístků na šálek vody. Pro děti a staré lidi je vhodnější připravit sirup ze dvou lžic medu na půl sklenice odvaru z jedné kávové lžičky sušených lístků. Podává se několikrát denně po jedné lžičce. V doporučených dávkách nemá žádné vedlejší účinky. Maková semena obsahují obrovská množství bílkovin. Dále to je vitamín E a z minerálních látek hlavně vápník, hořčík a železo. Ve 100 g máku se nachází až 1 400 mg vápníku. Toto číslo z něj dělá vápníkového rekordmana mezi všemi potravinami.

Budete krásně spinkat

Podle nejnovějších výzkumů je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů mnohem vyšší než z mléka a mléčných výrobků, ve kterých je vápník vázán na kasein (kasein je bílkovina, ze které se tvoří smetana). Pravidelná konzumace máku může proto výrazně přispět k prevenci osteoporózy – onemocnění z nedostatku vápníku, které ve vyspělých zemích nabývá charakter epidemie.

Mnozí lidé také uvítají zklidňující účinky máku a jeho příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Další velkou výhodou je to, že není alergenem. Nespornou výhodou je i fakt, že mák podporuje kvalitní spánek. Takže když si dáte k večeři třeba nudle s mákem, můžete si být jisti, že budete spinkat jako miminko. Tím spíš, když to zapijete odvarem z máku. Ale pozor, abyste se následující ráno probudili a neprospali teřba dva dny v kuse.

Pozor na to, co kupujete

Mák se dá do stravy "zabudovat" mnoha způsoby. Nejlepší je kupovat ten český na trzích přímo od zemědělců, kteří ho pěstují. Zrnka pak namelte (celá projdou zažívacím traktem bez většího efektu) a posypte si jimi třeba müsli k snídani. Každopádně na trzích máte větší jistotu, že získáte opravdu kvalitní potravinu, která nebude namíchana s mákem určeným pro farmaceutické účely. Státní zemědělská a potravinářská inspekce už nejednou odhalila vzorky, které obsahovaly mnohem vyšší hodnoty morfinu, než je povoleno.

Pravdou je, že po takové dávce byste měli spánek ještě o něco tvrdší a delší, nicméně to asi nebude to pravé ořechové. Na trhu vybírejte mezi mákem modrým a bílým. Druhý jmenovaný je sice dražší, ale o něco chutnější. Perfektně se hodí například do nádivky nebo do domácího pečiva.