Pochoutka, která voní po růžích: Zkuste exotické liči, které pomůže i s hubnutím

Liči je skutečnou pochoutkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Exotická delikatesa skrývá kromě atraktivní chuti také mnohem více. Minerály a vitamíny totiž mají velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Co vše liči obsahuje a jak by se mělo správně konzumovat?

Liči je plodem stálezeleného majestátního stromu, který je schopen vyrůst až do výšky 20 metrů a také se dožít i přes 200 let. V rámci snazšího sběru ovoce se však udržuje řezem na výšce maximálně do 10 metrů.

List je poněkud kožovitý, mladé listy pak mají načernalou barvu, starší jsou tmavě zelené na svrchní a šedozelené na spodní straně. Samoprašné květy tvoří velká květenství, mají zelenobílé nebo žlutobílé až nažloutlé květy a drobné tyčinky. Stromy kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují.

Opylení je zajišťováno prostřednictvím hmyzu, převážně pak včelami. Silné deště a dlouhé mlhy při kvetení pyl poškozují. Ze všech opylených květů se plody nevyvíjejí, některé plody mají dokonce zakrslé semeno.

Jak vypadají plody?

Plody peckovice visící v nenápadných shlucích jsou jahodově červené, narůžovělé nebo oranžové, některé ale mají dokonce i zelenavý nádech, přičemž mají oválný, kulatý nebo srdčitý tvar. Plody mívají v průměru 2,5 cm a na délku 4 cm. Uvnitř je lesklé, tvrdé a zároveň nepoživatelné semeno, která má velikost asi jako fazole a je obaleno slonově bílým, narůžovělým nrbo namodralým voňavým a šťavnatým skelným míškem, díky čemuž se semeno snadno oddělí.

Jak se liči jí?

Nejprve je třeba opatrně odstranit jeho skořápku, abychom se dostali k jeho chutnému jádru. To ale obsahuje také pecku, kterou je třeba před konzumací odstranit.

Právě tato dužina je primárním důvodem, proč se liči pěstuje. Obecně nejžádanější jsou plody se zakrslým semenem, jelikož disponují větším množstvím chutné dužiny.

Ovoce zraje od července do října, přičemž platí, že dozraje zhruba 100 dnů poté, co strom kvetl. Přezrálé plody poznáme tak, že má jejich dužina hnědou až povidlovou barvu. Slupka plodu je tenká, pevná, křehká a má bradavičnatý povrch, ze zralého plodu ji lze lehce sloupat.

 

Kde se liči pěstuje?

Hlavně je to v zemích, které se nacházejí v subtropickém podnebném pásu, hlavně pak v celé jihovýchodní Asii, v Indii, na Srí Lance, v jižní Africe, na Madagaskaru, na Floridě, na Havaji nebo v Brazílii.

Obecně platí, že se mu nejlépe daří zejména podél řek v hluboké naplavené půdě. Nejlépe roste v regionech, kde je léto mokřejší a zima zase chladnější a suchá kvůli zimnímu vegetačnímu klidu. Teplota by ale neměla klesnout pod bod mrazu.

Plody se sklízejí prostřednictvím bambusových tyčí, množení ze semen ovšem nezaručuje druhou věrnost, proto se vyrostlé semenáčky používají jako podnože nebo k dalšímu šlechtění, navíc rodí velmi pozdě, bývá to po 10 až 20 letech.

Hodí se do domácí lékárničky

Dužina z liči totiž dokáže pomoci při kašli nebo bolestech žaludku. Využívají se ale také i jeho další části. Čaj ze slupek se používá jako podpůrná léčba neštovic. Rozemletá semena pak slouží jako přírodní analgetikum.

Liči pomáhá s hubnutím

Toto ovoce má účinné látky, které podporují zdraví a hlavně samotné hubnutí ke kýženému efektu. Jelikož se jedná o ovoce, tak je třeba ho konzumovat jen jako doplněk zdravé a vyvážené stravy.

Liči obsahuje velké množství vitamínů, nejvíce je obsažen C, B1 a B2. Je třeba také uvést přítomnost vápníku, sodíku, fosforu nebo hořčíku. Spekuluje se také o tom, že má liči příznivý vliv při léčbě rakoviny. Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace (více než 300 kusů denně) může způsobit zimnici nebo krvácení.

Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci, dobré totiž vydrží pouze několik dní. Nejlépe je v ovocných salátech nebo jako součást sorbetů či koktejlů. Je ale k dostání také v sušené variantě, která se například v Číně používá ke slazení čaje. Ovoce je ale možné využívat i jako součást slaných pokrmů.