Sezona zánětů močových cest je tu, jak se jich co nejrychleji zbavit?

Může dojít až k zánětům ledvin či ledvinové kolice, nepodceňujte prevenci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je obdobím dovolených, odpočinku a mnozí z nás jej chtějí strávit na koupalištích. Pobyt ve vodě je sice velmi příjemným osvěžením a někdy jediným možným řešením, jak přežít tropická vedra, ale pozor. Přináší s sebou vážná rizika. Chlorovaná voda a mokré plavky si často vyberou svou daň v podobě zánětu močových cest. Co s tím?

Pociťujete při močení pálení a řezání? Trápí vás časté a neodkladné nutkání na toaletu? A aby toho nebylo málo, bolí vás v podbřišku a vaše moč je zakalená? Viníkem bude nejspíš zánět močových cest. Tam patří močová roura, močový měchýř, ale i ledviny.

Příčiny zánětu

Mezi hlavní původce infekce močových cest patří hlavně různé bakterie, nejčastěji Escherichia coli (Bacterium coli), až 80-90 % infekcí. Jedná se o typ bakterie, která patří k přirozené mikroflóře člověka a umí být člověku i prospěšná. Velmi často však infekce vzniká také kvůli hormonálním změnám (těhotenství, menstruace, menopauza), stresu, špatné hygieně (obzvláště u žen pro krátkou močovou rouru a blízkost konečníku), nechráněnému pohlavnímu styku, podráždění močové trubice při pohlavním styku, nošení nevhodného spodního prádla (umělá vlákna, příliš těsné spodní prádlo), používání dráždivých intimních mýdel, sprchových gelů apod.

Dalšími původci a příčinami mohou být například kvasinková infekce, kapavka, genitální opar, močové kameny, zúžení močové trubice, problémy s prostatou, cukrovka.

Příznaky poškození ledvin mohou být například vysoká horečka, třesavka, pálivá, řezavá bolest při močení, moč až s jasnými stopami krve, bolest zad, může se objevit i výtok z pochvy.

Pozor na rozšíření zánětu do ledvin

Neléčený zánět močových cest dolních se může velmi snadno rozšířit až do ledvin. V tu chvíli ale už jde o velmi závažný stav a je potřeba ho ihned řešit. Infekce se totiž skrze ledviny může dostat do krevního oběhu a způsobit až sepsi, tedy otravu krve, může dojít k nevratnému poškození ledvin. V případě, že pociťujete prudkou bolest ve vlnách, může jít o ledvinovou koliku. V obou případech je potřeba navštívit lélkaře.

Léčba zánětu

Pokud máte podezření na infekci močových cest, vezměte si s sebou k lékaři ranní moč. Jestliže se vaše podezření potvrdí, bude vám nasazena antibiotiková léčba na pět dní. Ta bude nejspíš doplněna i o prášky na uvolnění křečí.

Jak předejít trápení?

Základem je samozřejmě dbát na pitný režim. Čistá voda je tou nejlepší volbou. Doplnit ji můžete i minerálkou nebo bylinkovými čaji. Pokud trpíte na časté infekce, doplňte pitný režim o urologický čaj. Další doporučení se týká zadržování moči. Tím totiž umožníte bakteriím, aby se množily. Neměli byste zapomínat ani na to, že močit se má bezprostředně po souloži. Dbejte také na hygienu intimních partií, na toaletě se vždy utírejte směrem ke konečníku, nikdy ne opačně, aby se bakterie nedostaly do močové roury.

Na zmírnění bolesti můžete použít i oreganový nebo myrhový olej. Účinný je i extrakt z grepových jader. 

Vyhnout byste se měli také umělým materiálům spodního prádla, parfémovaným mýdlům při intimní hygieně a nebuďte zbytečně dlouho v mokrých plavkách. Pomoci může i vitamín C. Podle vědců denní příjem 100 mg vitamínu C u těhotných žen s infekcí močových cest během třech měsíců sníží riziko dalších infekcí. Dbejte na přísun určitých potravin. Pomůže vám jogurt, kefíry, ovoce i zelenina. Při infekcích si kupte brusinky a česnek, který má antibakteriální účinky.