Dávejte pozor na první mrazíky. Mráz ničí bakterie, ale zdraví i tak škodí

Mráz ničí bakterie, ale pozor na omrzliny, kdo je na ně nejvíce háklivý?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku už nám hezky přituhuje a pomalu přicházejí i první mrazivá rána. Právě teploty pod bodem mrazu mají jak své výhody, tak i nevýhody. Sice dokáží ničit bakterie, ovšem ani tak nejsou pro naše zdraví ničím prospěšným. Co je nejdůležitější hlídat u dětí a mohou mrznout i zvířata?

Holomrazy mají schopnost ničit nejen bakterie, ale také viry. Důvod je prostý, množí se totiž primárně ve vlhkých podmínkách a také při teplotách, které se pohybují okolo nuly. Je ale třeba si dát pozor na omrzliny, mrazy navíc také limitují chronicky nemocné osoby, jako jsou například lidé, kteří trpí astmatem nebo kardiaci.

Kardiakům mrazy způsobují problém hlavně při dýchání, jelikož když vdechnou mrazivý vzduch, tak se jim následně reflexivním způsobem stáhnou cévy, které jsou důležité pro zásobování srdce krví. Tomu se samozřejmě dá nejjednodušeji zabránit tím, že člověk nepůjde ven, což ale občas jednoduše nejde.

Pokud už ale musí takový člověk do mrazu, je velmi důležité, aby měl zakryté všechny části těla. Na mysli máme hlavně rukavice, čepici a také šálu, přes kterou se dá alternativně dýchat a vzduch se díky tomu alespoň o trochu ohřeje. Obecně ale během mrazů platí, že se doporučuje starším a nemocným lidem hodně omezit pobyt venku, případně ho zkracovat na co nejmenší intervaly.

Mráz je stav, kdy se teplota v prostředí dostane pod bod mrazu, což je 0 °C. Voda se následně ve svém skupenství mění z kapalného na pevné, což vede k významným změnám. Déšť nahrazuje sníh a voda se při dotyku s pevným promrzlým povrchem mění v led a rostou také ledové krystaly.

Pobyt venku by měly omezit i děti

Hlavně se to týká těch, které ještě nedosáhly na tři roky. Podobná "miminka" by se neměla ani vozit v kočárku, a to v případě, že je venku více než minus deset stupňů Celsia. Největší problém může nastat v případě, že dítě usne v kočárku a jeho rodič nebo kdokoliv jiný s ním chodí na mrazu, hrozí totiž podchlazení. Díky tomu se následně organismus stává náchylnější k jakýmkoliv onemocněním.

Pozor je ale třeba dávat i na starší děti. Hlavně by měly nosit čepice, rukavice a šály. Velmi efektivní je také prodyšné prádlo a silné ponožky. Omrzliny totiž hrozí již v případě teplot okolo minus čtyři stupně.

Omrzliny jsou o odolnosti

Velmi záleží také na síle větru, který zrovna venku fouká. U prvních dvou kategorií omrzlin není nutná konzultace s lékařem. Projevují se tak, že se na kůži objeví bílé skvrny. Ty by se ale neměly ignorovat, naopak by se měly co nejrychleji ponořit do vlažné vody a postupně by se jim tak měla zvyšovat jejich teplota.

Pak jsou tu ale další dvě kategorie, které pro lidstvo znamenají kardinálnější nebezpečí. Na omrzlých místech se během nich objevují puchýře. S tímto problémem už byste neměli vyčkávat a navštívit svého lékaře.

Během mrazů se také doporučují pít teplé, ovšem nealkoholické nápoje, které pomohou k zahřátí organismu. Pozor je ale třeba si dát na alkohol, jelikož právě v opilosti umrzne každoročně velké množství lidí na celém světě.

Mrznou i zvířata

Zimu velmi špatně snášejí hlavně miniaturní krátkosrstá plemena, tudíž veškerá psí štěňata. Klidně se může stát, že budou mít omrzlé uši nebo ocásek. Pokud tudíž máte doma taková zvířátka, dejte si při venčení nebo vypuštění na zahradu pozor.

Naopak kočky problémy s omrzlinami nemají. Netrpí dokonce ani na prochladnutí. Jejich srst je totiž poměrně hustá a k tomu všemu jsou to zvířata, která se často drží a chovají doma. Pokud už ale jakékoliv zvíře během mrazů pouštíme ven, je důležité, aby mělo přístup zpět domů a mohlo se tam kdykoliv vrátit.