Prokouřené plíce, nebo ozdravná all inclusive dovolená moře? Cenově to vyjde nastejno

Češi ročně vydají za cigarety nemalou část rodinného rozpočtu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zdravotní problémy způsobené kouřením jsou známy již minimálně dvě desítky let. Kromě nich má ale kouření výrazný dopad i na rodinný rozpočet. Podle nedávných průzkumů společnosti Broker Consulting totiž 40 % českých kuřáků od 15 do 70 let vykouří za měsíc minimálně dvacet krabiček cigaret, což dělá ročně při současných cenách cigaret minimálně týdenní all inclusive dovolenou u moře.

V Česku kouří alespoň příležitostně téměř 30 % obyvatel starších 15 let. V současné době být kuřákem je velice nákladná záležitost. Při dnešní již běžné ceně 100 korun za krabičku cigaret a již zmíněném vykouření 20 krabiček cigaret za měsíc to dělá v součtu úctyhodných 24 000 korun, za které se dá sehnat mj. skvělá dovolená u moře.

Pokud jsou v rodině kuřáci dokonce dva, roční výdaj rodinného rozpočtu za cigarety dosahuje až 50 tisíc korun, což odpovídá zhruba částce, kterou by si tito dva členové měli minimálně ročně ukládat na stavební spoření či důchodová spoření. 

Tabákový kouř obsahuje radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210), za což každý 7. kuřák zaplatí životem. Silní kuřáci, kteří spotřebují za den 2 krabičky cigaret, dostanou za 6 dní tolik ozáření jako při rentgenu plic. 53 % všech úmrtí v ČR je způsobeno kardiovaskulárním onemocněním. Za 15 % z nich může kouření.

Luxusní dovolená, nebo zajištění na stáří?
Zajímavým pohledem je i případná investice těchto „prokouřených“ finančních prostředků. Kdyby si totiž kuřák ukládal částku 24 000 Kč po dobu deseti let a hodnotila by se mu zhruba 4 % za rok, získal by po deseti letech zhruba 300 000 korun, po třiceti letech pak více než jeden a čtvrt milionu korun. Což je velmi slušný základ pro zajištění v penzi.

Podle společnosti Broker Consulting hned třetina dotazovaných vydá za cigarety měsíčně částku vyšší jak 2 000 korun a každý osmý kuřák dokonce 3 000 Kč. Každý desátý člověk naopak netuší, kolik ho tento nešvar měsíčně stojí, což není ani dobrým znamením pro pořádek v hospodaření rodinného rozpočtu. Právě tito lidé mají i největší „šance“ ocitnout se v dluhových pastích.

U lidí, kteří pracují v kuřáckém prostředí či jejichž partner kouří, se dvakrát zvyšuje riziko infarktu, riziko cévních mozkových mrtvicí až o 82 % a o 20 % vzrůstá riziko nádorových onemocnění plic. 

Ztráta nejbližšího, snížení rodinných příjmů 

Kromě dopadu na peněženku má kouření samozřejmě výrazný dopad i na lidské zdraví. V Česku ročně podlehne podle posledních dostupných informací na následky kouření až 16 000 obyvatel. Zdravotní komplikace způsobené kouřením mají následky nejen pro samotného kuřáka, ale i pro jeho rodinu.

Kromě ztráty svého nejbližšího je rodina vystavena i nemalé ztrátě měsíčních příjmů. Kouření a s ním spojená onemocnění s sebou přináší i nejrůznější trvalé následky, spojené velmi často zejména s invaliditou.

S kouřením chce skoncovat většina kuřáků, většinou marně

Až 85 % všech kuřáků je závislých na nikotinu. Zároveň chce s cigaretami skoncovat celých 70 % a zkusí jich to zhruba 40 % ročně. Většina z nich se o to pokouší sama - bez odborné pomoci. Uspět má ale podle lékařů šanci jen 3 % z nich. S náhradní nikotinovou terapií je to však už 10 % a při vyhledání odborné pomoci se podaří přestat s cigaretami 4 z 10 kuřáků. Než se odvykání povede, předchází tomu v průměru 4 nepovedené pokusy.

O samotné motivaci, jak přestat kouřit, si přečtěte ZDE, o možné rakovině v dutině ústní pak čtěte ZDE.