Noc kostelů je tady! Užijte si dobrodružství, třeba na kostelní půdě

Podívejte se,jaký program vás čeká na Noci kostelů!
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Prozkoumat jindy utajená místa? Užít si workshop a divadelní představení na půdě kostela? Nebo si dokonce beztrestně zahrát na varhany? V rámci Noci kostelů je to všechno dovoleno. Dokonce i když jste ortodoxním ateistou.

Přesto, že většinou v kostelech panuje ticho a hlavní aktivitou uvnitř jsou modlitby, případně poslouchání farářova hlasu, začátkem páteční noci budou v kostelech davy lidí a uvnitř bude panovat nezvykle otevřená atmosféra. 

Vybere si úplně každý 

Kostely budou totiž otevřeny všem v rámci Noci kostelů a přijít mohou i ti největší hříšníci, aby se potkali s křesťanstvím v podobě prohlídek jindy často skrytých architektonických skvostů. Ve Středočeském kraji se otevře na 300 svatostánků. "Do středočeských kostelů přišlo loni 130 000 lidí," potvrdil ředitel Pastoračního střediska pražského arcibiskupství Michal Němeček.  

Organizace akce je především v rukou pořadatelů z jednotlivých diecézí, ale inspirace k otevření kostelů přišla z Rakouska, kde má dlouhou tradici. Pro Českou republiku jde teprve o 9. ročník a každým rokem to znamená práci pro tisíce dobrovolníků.

Noc kostelů loni navštívilo přes půl milionu návštěvníků.

Cílem akce je otevřít vše, co se otevřít dá. Budete tedy mít jedinečnou příležitost nahlédnout do kostelních sakristií, podzemních krypt, klášterních zahrad, ale také vystoupat do kostelních věží. Pokud jde o aktivity, užijete si koncerty, komentované prohlídky, ale dokonce i workshopy a divadelní představení. 

Zvolte si zkrátka to, co chcete dělat, a podívejte se, ve kterém kostele to nabízejí. Ať už potřebujete bezbariérový přístup, chcete se něco dozvědět, jen se pobavit, nebo třeba zabavit děti, je možné si vybrat. Některé kostely nabídnou i pohoštění. A opravdu nepůjde jen o víno a hostie.

Speciální celovečerní program vás čeká ve Svatém Janovi pod Skalou, velký dětský program pobaví v Kolíně, ale činit se bude i Odolena Voda, kde se rozezní zvon v rámci akce Neváhejte a vstupte! Netradiční celonoční program přichystali i v Kutné Hoře nejen v kostele, ale i v kapli svatého Václava. V Tetíně se zase podíváte i na noční hřbitov.

Kam vyrazit ve Středočeském kraji?

Benešovsko 

kostel sv. Anny v Benešově

kostel sv. Jiljí ve Vlašimi 

kostel sv. Bartoloměje v Divišově 

Kutnohorsko

katedrála sv. Barbory v Kutné Hoře

kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Kutné Hoře

v Kutné Hoře v Čáslavi

Berounsko

kostel Nanebevzetí Panny Marie  v Králově Dvoře

kostel sv. Jana Nepomuckého v Tetíně

kostel Narození Panny Marie ve Zdicích

Mělnicko

chrám sv. Petra a Pavla v Mělníku

Pravoslavná kaple sv. Ludmily v Mělníku

kostel sv. Vojtěcha v Neratovicích

Kladensko

kostel Narození sv. Jana Křtitele v Kladně

kostel sv. Kateřiny Alexandrijské ve Velvarech

kostel sv. Šimona a Judy ve Slaném

Mladoboleslavsko

kostel sv. Jana Křtitele ve Všejanech

kostel sv. Jana Nepomuckého v Mladé Boleslavi

kostel sv. Václava v Bělé pod Bezdězem

Kolínsko 

katedrála sv. Bartoloměje v Kolíně

kostel Nejsvětější Trojice v  Kolíně

kostel sv. Havla v Českém Brodě

Nymbursko

kostel sv. Jiljí v Nymburku

kostel sv. Václava ve Dvorech

kostel Narození sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem