Už to začalo, houbaři mají žně. Kde teď rostou nejvíc?

Křemenáče a praváci už čekají v lese!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Je to tady! Houbovou nadílku už zase můžeme počítat na kila. Do lesů mohou konečně vyrazit všichni, dokonce i ti, kteří sbírají jen ty nejznámější druhy. Po tuhé zimě se Češi zase dostanou ke své národní kratochvíli.

Relativně teplý a dost deštivý květen nahrával houbám více než kdy jindy. Sezona jarních hub vrcholila, jenže s prudkým oteplením se na lesní scéně udála rychlá výměna. Jarní houby zmizely a objevily se letní, na které se většina houbařů těší nejvíc. 

Co roste v lese?

"Není čas oplakávat zmizelé jarní druhy, tedy zejména smržovité houby. Stejně je i teď sem tam objevíme třeba pod převisem, kam se nedostane moc sluníčka a je tam chladněji," vysvětluje mykolog Jaroslav Kryvý. "Já si samozřejmě užil i ty začátky sezony. Mám rád májovky a podtrnky," libuje si zkušený houbař.  

Čirůvka májovka totiž podle něj patří k těm nejchutnějším jarním houbám. "Je kouzelná, má totiž léčivé účinky. Snižuje hladinu cukru v krvi a to je dobré na mou cukrovku." Dávejte ale pozor, abyste si ji nespletli se smrtelně jedovatou vláknicí začervenalou! Je dobré vědět, že májovka nikdy nezčervená a voní moučně a ne ovocně jako vláknice. To si však už dobře uložte v hlavě na příští rok, v lese je to teď o něčem úplně jiném. 

"Teď v lese roste to, po čem drtivá většina houbařů sní," usmívá se Kryvý. Má tím na mysli hřibovité houby, které začínají růst pomalu a "tajně" v podstatě už měsíc. "Už od druhé poloviny května lidé nacházejí v lese klouzky, babky, ale i větší úlovky, jako jsou křemenáče, dubáky a modráky. Teď už dokonce i hřiby kováře," vysvětluje mykolog. 

Je však pravdou, že i přes nadšení mnohých mykologů a dobře nastartovanou sezonu rostou houby v první polovině června spíše méně. "Nejvíce najdete ve středních a vyšších polohách, kde více prší. Dá se solidně natrhat, to je fakt, ale ta pravá sezona začne až v srpnu."

Pozor, v lese začínají růst už i muchomůrky, které si může nezkušený houbař snadno splést s růžovkami! Růžovka přitom po odloupnutí lupenu nebo naříznutí nohy začne červenat. 

Kde rostou a kde ne?

"Na Vysočině rostou hojně dokonce i lišky, kozáci a křemenáče. Jiná situace je v Českém krasu, kde je tak sucho, že to připomíná step. Tam neroste nic. Naopak v jižních Čechách rostou kováři, jako...no, prostě jako houby po dešti!" vysvětluje mykolog Jiří Baier. "Čekáme silnou sezonu, všechny houby jsou krásné, hlavně, když rostou. Těšit se houbaři mohou na většinu hřibovitých, kterých je asi 80 druhů a drtivá většina roste opravdu až před začátkem podzimu."

Sírovec žlutooranžový

Je zvláštní houbou, která roste na vrbách ve vrstvách a chutná jako rybí maso! Nasbírat ho můžete v dobré lokalitě doslova na kila. Co s jemným žlutým masíčkem pak? Jiří Baier radí: "Nakrájet na nudličky a obalit v trojobalu. Ty pak vysmažit a výsledek naložit do kyselého láku. Dva týdny nechat působit a pak servírovat. Komu? Legrace byla servírovat to rybářům. Ti si mysleli, že jde o pečenáče, protože přesně tak to opravdu chutná. Nikdo z nich netušil, že jí houby. Trochu je překvapilo, že je to maso žluté a že neznají rybu se žlutým masem, navíc bez kosti," směje se vášnivý houbař, který své tajemství rybářům nikdy neprozradil.