Skanska je pro lidi ze Sadské nepřítel číslo jedna. Co se tam děje?

Skanska v Sadské není zrovna umístěna na strategickém místě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Jedno stavební povolení na úřední desce, a co to s lidmi udělá. V Sadské se obávají, že bude švédský stavební gigant Skanska rozšiřovat stávající areál o zinkovnu a lakovnu. Jaká je pravda a bojí se obyvatelé města právem?

Dokument, jenž se objevil na úřední desce města, vypadal jednoznačně. Stavební povolení a zmínky o lakovně a zinkovně si obyvatelé hned spojili s dalším růstem areálu. Dokonce došlo ke sepsání petice, jelikož firma a vlastně všechny její prostory ve městě jsou místním tak trochu trnem v oku.

Vše je tak trochu jinak

V tomto případě však můžeme všechny uklidnit. Pátrali jsme, co se tedy bude v Sadské dít, a pokud nám zde nevěší bulíky na nos, realita je zřejmá. Zinkovna se v areálu Skanska v Sadské prý vůbec stavět neměla a ani nebude. "Šlo pouze o nedorozuměmí, kdy si občané špatně vyložili větu, že firma vyrábí lakované a zinkované konstrukce. Zinkování si ale firma zajišťuje dodavatelským způsobem v jiných areálech," vysvětlil nám starosta města Milan Dokoupil.

A co se týče lakovny, ta už dokonce v samotném areálu je. Existuje sice aktuální projekt, ten ale počítá pouze s novým lakovacím uzavřeným boxem. Ten by však podle informací od starosty města rozhodně neměl ovlivňovat životní prostředí.

Zajímavé jsou pak i informace přímo od společnosti Skanska. Ta sice změny opravdu plánuje, ale spíš směrem ku prospěchu místních i zaměstnanců. "V Sadské budeme areál modernizovat tak, aby splňoval současné standardy na bezpečnost lidí, kteří v něm pracují, a nezatěžoval okolí nadměrným hlukem," uklidňuje mluvčí společnosti Ondřej Svatoň. 

"Rekonstrukcí a odhlučněním projde výrobní hala. Nově vznikne administrativní budova velikosti většího rodinného domku a rozšíříme i skladovací halu. Věřím, že díky modernizaci budeme moci časem dát práci dalším lidem z okolí."

Nešťastné umístění stavby

Uvidíme, jestli se názor obyvatel města změní. Ono je ale těžké po nich cokoli pozitivního chtít. Umístění závodu je dost nešťastné. Nachází se totiž přímo uprostřed obytné zástavby. Tento problém vznikl už před lety. A jelikož Skanska mezitím do rozvoje investovala peníze, vzdát se svého sídla v Sadské samozřejmě nechce. 

"Nezbývá nám než doufat, že plánované opravy a rekonstrukce areálu zlepší podmínky pro sousedící obyvatele. Hlučnost i prašnost lidi hodně obtěžuje, stížnosti přicházejí stále. Mnoho let se ale nedaří majitele pohnout ke zlepšení stavu. Všichni doufáme, že teď se to zlepší." Sliby jsou však jedna věc a realita úplně jiná. Alepsoň tak to bylo ve městě doteď. Uvidíme, jestli se něco změní.