Svinaře budou mít z polní cesty luxusní silnici. Je úplně jedno, že ji nepotřebují

Polní cesta vede do vedlejší obce Hodyně, podle některých obyvatel se zbytečně poničí příroda
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Zdá se, že obec Svinaře by si na své stránky do kategorie zajímavosti mohla dát o pár řádků víc. Údajně se totiž chystá vybetonovat polní cestu. Jenže podle některých obyvatel a ekologů jde o naprostou zbytečnost a hlavně zásah do přírody. A má to i další háček. 

Koncert Jany Vaculíkové, výsledky přijímacího řízení, osvědčení o úspoře emisí nebo zákaz zalévání zahrad a napouštění bazenů. Ano, to vše se dozvíte na webových stránkách obce Svinaře. A jsou to jistě důležité informace pro občany. Teď se ale zdá, že sekce s názvem "Kostlivec ve skříni" nebo "Pomáháme si" by byla také na místě. Místní obyvatelé totiž brzy přijdou o svoji polní cestu, která jaksi přestane býti tak úplně polní. Jak je to možné?  

Má to vůbec smysl?

Jednoduše. Podle našich informací by měla být nová cesta tři a půl metru široká s půlmetrovými okraji. "Chodí tam jen pár lidí na procházky, občas projede nějaký cyklista, není důvod ji upravovat. Do budoucna nemá žádné využití. I z hlediska ochrany přírody je to špatně. Kácí se stromy a příroda se ničí. Pokud se vysází nové stromy, bude trvat minimálně 15 let, než zase vyrostou," upozornil nás obyvatel sousední vesnice, který si nedávno všiml, že něco není v pořádku. Peníze na to prý starosta obce vezme z dotací. Že by se někde stala chybička? 

Obec Svinaře se rozkládá 25 kilometrů jihozápadně od centra Prahy. Je velice oblíbeným cílem Pražanů "chatařů", cyklistů, ale i turistů, kteří míří do Brdských lesů nebo Českého krasu. V blízkosti je snad nejznámější český hrad Karlštejn, lomy Amerika nebo Koněpruské jeskyně.

Zatímco tedy chybí peníze na úpravu silnic, které by to zajisté už na první pohled potřebovaly, polní cesta bude ve Svinařích luxusní. "Rozumný hospodář by dal trošku štěrku, na tuto polní cestu by to bylo dostačující, ale to by byly moc malé náklady. Je to mrhání prostředky," shodují se nespokojení lidé. Chtěli jsme tedy vědět, jak to opravdu je a jak se k problému staví obec. A ukázalo se, že realita je maličko někde jinde. Ale opravdu jen krapítek. 

"Žádné peníze z dotací nepůjdou. Tedy ano, ale na jinou ulici v obci, ne na tuto polní," brání se starosta Svinař Vladimír Roztočil. "Tu, která vede v polích, má na starosti pozemkový úřad Králův Dvůr, s tím my nic společného nemáme," dodal.

Dobře, Svinaře jsou z toho "venku", ale pořád tu zůstává otázka, proč se bude zvelebovat něco, co vlastně vůbec není potřeba? "Jsme investoři, realizujeme pozemkové úpravy a dle zákona provádíme i rekonstrukce polních cest. Finanční prostředky bereme i z rozpočtu státu," vyjádřila se k výstavbě vedoucí státního pozemkového úřadu v Berouně Andrea Čápová. Úprav bude ale prý mnohem víc. Zkrátka proto, že je na to zákon a peníze se zřejmě musí "někam" poslat.  

Máme zákon, dáme peníze

Abychom se v tom tedy konečně zorientovali. Ministerstvo pro místní rozvoj na obnovu obcí, které zasáhly živelní pohromy, uvolnilo přes šedesát milionů korun. Což je určitě super. Tyto prostředky míří do čtyřiceti obcí, včetně Svinař. Prostě proto, že tam byla velká voda, žádnou "vyšší moc" v tom nehledejte.

A i tam se přeci jen nakonec jedna silnice, která potřebuje opravit, našla. Je zhruba 300 metrů dlouhá a loni v létě ji opravdu poničily přívalové deště. Voda údajně vymlela cestu téměř do čtyřiceti centimetrů. Takže se z ní teď udělá "dálnice" a je v podstatě fuk, že po pár minutách chůze skončí. Přitom by dávalo mnohem větší logiku "polňačku" uvést do původního stavu a peníze investovat do tankodromu, který prochází obcí jako hlavní tepna. Ale to bychom asi chtěli moc...