Rudná se změní: Vzniknou nová parkoviště, opraví se náves i silnice. Kdo to zaplatí?

Město si na část oprav zřejmě vezme úvěr
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jakoby někdo zatahal za pomyslnou klapku a řekl "teď"! Rudná u Prahy bude investovat velké peníze přesto, že se zatím neví, kde je vezme. Plány jsou však velkolepé a pokud jste ve městě ještě nebyli, pospěšte si. Brzy bude vypadat jinak. 

S vedením města je to v podstatě stejné jako s domácností. Vždy je třeba přemýšlet, do čeho dát peníze, abyste nepřišli na buben. Zatímco řešíme třeba dovolenou místo nové televize či volíme mezi sekačkou a grilem, radnice přemýšlí o rekonstrukci návsi, dalších parkovacích místech nebo vysázení zeleně a dalších zvelebovacích akcích. Většinou je to také buď a nebo. 

Uděláme rovnou všechno

V Rudné však dilema co ano a co ne hodili za hlavu. Udělají zkrátka vše, co je třeba. Konkrétně se opraví stávající náves, vzniknou zelené pásy kolem hlavní silnice číslo 605, upraví se parkoviště, rozšíří se bezbariérové chodníky, postaví nový dům služeb a další. Docela slušný seznam na město, které má v ročním výhledu napsáno třicet milionů na investice. Což je evidentně částka, která při tomhle všem rozhodně stačit nebude.

Rudná leží asi tři kilometry od Prahy a má zhruba 5 tisíc obyvatel. Centrem dění je Masarykova ulice, součást silnice II/605.

Otázkou je, zda mohou něco pokrýt dotace. Spíš to však vypadá, že ne a minimálně zmíněný dům služeb se bude muset zaplatit z vlastní kapsy, respektive úvěrem. "Bude to třípodlažní budova, sloužit má primárně jako centralizované pracoviště lékařů. Kdyby byly vypsány vhodné dotační tituly, samozřejmě bychom se o ně pokusili," tvrdí starosta Rudné Lubomír Kocman. To je ale spíš jen zbožné přání.

Zaplatí se to z nájmů

Ovšem ani v případě nutnosti půjčky není třeba příliš zoufat. Plán totiž je, že se do budovy sestěhují doktoři, kteří nyní mají ordinace roztroušené různě po městě. Logicky budou platit nájem, z čehož by se úvěr splácel. Zároveň by tu mělo být i rehabilitační centrum, které ve městě chybí a je nutné dojíždět do Prahy nebo Berouna. U nového centra má vzniknou i parkoviště s osmdesáti místy či vodní artefakt, kde si budou moci hrát děti nebo bude sloužit v horkých dnech k příjemnému ochlazení. 

Vedení Rudné se do toho prostě pustilo po hlavě, u lidí to má vesměs kladný ohlas. "Slíbili i místo pro trhy v rámci oprav na návsi. Což je úžasné, něco takového nám tu chybělo," usmívá se paní Alena Hájková. Nejvíce kvitovány jsou zřejmě přechody pro chodce, jejichž obnova je také v plánu. Není se čemu divit, městem denně projedou tisíce aut. "Mělo to přijít dřív, přejít silnici je někdy doslova o život. Ale jak se říká, lepší pozdě nežli později. Takže za mě má radnice jedničku," pokyvuje hlavu také Petr Kratochvíl. 

Nezbývá než věřit, že si město neukouslo až příliš velký krajíc a všechno zvládne. Už za dva měsíce by se mělo začít zmíněnou úpravou kolem hlavního průtahu Rudnou. Dům služeb pak začne vznikat příští rok na jaře.