V Praze jsou klíšťata nakažená encefalitidou. Jaké oblasti se vyhnout?

Tento malý tvoreček vám může pěkně zkomplikovat život, pamatujte na prevenci
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Klíšťová encefalitida je zákeřné onemocnění projevující se postupně a nenápadně. Čím delší čas uplyne po přisátí klíštěte, tím více přibývají i příznaky nemoci. V těchto dnech by se měli mít na pozoru obyvatelé Prahy. Hygienici varují především návštěvníky Krčského lesa. Právě tam se nakažení parazité vyskytují. 

Klánovický les, Satalická obora, Prokopské údolí, Stromovka, Ďáblický háj, lokalita Pod Kesnerkou v Praze 5, Hostivařský les a dvě místa v Krčském lese. To je devět lokalit, které hygienici vybrali, aby otestovali klíšťata a určili tak možné riziko nákazy. Přítomnost viru, tedy klíšťata nakažená encefalitidou, se našla v Krčském lese. 

Zatímco v části blíž Krči a Kunraticím se nákaza neprokázala, v části u Roztyl hygienici sebrali vzorky s tímto virem. "Doporučuji návštěvníkům nejen z této oblasti, aby nezapomínali na preventivní opatření: nosit světlý oděv, používat repelent, po procházce v přírodě se důkladně prohlédnout," varuje ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek.

Kromě encefalitidy testovali hygienici klíšťata také na lymskou boreliózu, výsledky ale zatím nejsou k dispozici.

Jak probíhá testování?
Jde o tzv. vlajkování. Pokud uvdíte jít lesem někoho s bílými flanelovými látkami s delším vlasem, pravděpodobně půjde o hygieniky. Jelikož látka připomíná srst zvířat, hmyz by se měl rychle uchytit. Poté už hygienici rozdělí klíšťata do tří skupin. Do jedné zkumavky přijdou nymfy, tedy nedospělá klíšťata, do druhé samci a do třetí samičky. Všechny skupiny mohou nákazu přenášet.

Loni v Česku výrazně přibylo lidí, kteří chorobami přenášenými klíšťaty onemocněli. Klíšťovou encefalitidu mělo 565 lidí, což je o 210 více než o rok dříve, lymskou boreliózu lékaři zaznamenali ve 4 694 případech, což je meziroční nárůst o 1 781.

Příznaky encefalitidy
Ze začátku vše nasvědčuje chřipce. Nakažený má zvýšenou teplotu, která ale brzy přechází do horeček. Projevuje se bolestí hlavy, svalů a kloubů a únavou. Někdy bývá nevolnost nebo bolesti v krku. Pokud se nemoc včas nepodchytí, může dojít k velmi vážným trvalým následkům.

I když se podaří nemoc vyléčit, samotná léčba trvá velmi dlouhou dobu. Běžné jsou tři měsíce léčení a následně jeden rok sledování. Není proto nic snazšího, než těmto problémům předejít očkováním.