Čeká nás nejteplejší den v roce, hrozí požáry i kolaps organismu

Požár na Benešovsku se rychle šířil, žádné lidské životy si naštěstí nevyžádal
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Až 37 °C předpovídají meteorologové na zítřejší den. A vedro bude i v nočních hodinách, 20 °C nám zřejmě nedá spát. V pohotovosti jsou tedy nejen lékaři, ale i hasiči, kteří byli k rozsáhlému požáru na Benešovsku povoláni již včera. Pozor na vysoké teploty by si měli dávat všichni obyvatelé bez výjimek. Následky veder mohou být fatální.

 

Pokud můžete následující dny strávit u vody, udělejte to. A pokud možno ve stínu. Sluneční paprsky budou opravdu silné a dusno nesnesitelné. Pozor by si měli dát starší lidé, ale péči a ochranu v těchto dnech dopřejte i svým dětem. 

Horko je pro člověka velkou psychickou zátěží

Přehřátí organismu, ba dokonce úplný kolaps organismu. Riziko je opravdu velké a neměli bychom ho podceňovat. "Přehřátí se klinicky většinou projeví bolestmi hlavy, únavou, pocitem žízně, celkovou slabostí, nechutenstvím, zhoršením nálady apod. Zvlášť nebezpečné může být u velmi malých dětí, u starších spoluobčanů a u lidí trpících závažnými nemocemi, zejména cukrovkou nebo srdečními chorobami," vysvětluje docent Evžen Hrnčíř z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Příznaky přehřátí či úpalu neberte na lehkou váhu. 

První pomoc při kolapsu z vedra: Postiženému pomůže ochlazení těla ve stínu nejlépe s vanoucím větrem, doplnění tekutin, iontů, cukru. Když se stav nezlepší, musíme zavolat odbornou zdravotnickou pomoc. 

Doplňování tekutin je v těchto dnech nezbytností. "Člověk by měl samozřejmě dostatečně pít i doplňovat minerály. Proto je rozumné pít minerální vody a ovocné šťávy, naproti tomu není vhodné pít alkoholické nápoje, které příznaky přehřátí zhoršují. Pít by měl člověk tolik, aby neměl ani sebemenší pocit žízně a aby denně vymočil alespoň 1,5 litru moči. Vymočí-li více při vydatnějším pití, není to žádná chyba," radí Hrnčíř. I strava hraje v teplých dnech důležitou roli. Na jídelníčku by neměla být těžká jídla jako smetanové omáčky a knedlíky, spíše lehčí zeleninová jídla, saláty a ovoce. 

Kvůli vedru vyjíždějí i hasičské sbory

Zatímco náš organismus a jeho přehřátí může zaměstnat doktory, požáry zas dozajista potrápí hasiče. Poslední z výjezdů dal hasičskému sboru tak trochu zabrat. Vysoké teploty a vítr jim práci znepříjemňovaly a zásah trval několik hodin. Šlo o požár neposekaného pole s pšenicí mezi obcemi Drachkov a Nesvačily v katastru Bystřice na Benešovsku. Ten byl ohlášen na tísňovou linku středočeských hasičů. V tu chvíli měl rozsah okolo 400 metrů čtverečních, to se ale brzy změnilo. "Na místě však foukal silný vítr, a tak při příjezdu prvních hasičů hořelo už na ploše 10 hektarů a oheň se dál velmi rychle šířil směrem k Nesvačilům," popsal situaci Jaroslav Gabriel z HZS Středočeského kraje.

Jeden z hasičů se nadýchal zplodin hoření, na místě byl ošetřen posádkou zdravotnické záchranné služby, transport do nemocnice nebyl nutný.

Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu a na místo bylo postupně povoláno 16 jednotek hasičů s 24 cisternami a třemi dalšími vozidly. Díky spolupráci s místním starostou a zemědělci vyjely na pomoc traktory, které hořící pole oborávaly a snažily se tak zabránit dalšímu šíření požáru.

"Na místo byl také z Jihočeského kraje povolán letoun An-2 určený na letecké hašení. Plnění vody do nádrže o objemu 1 500 litrů probíhalo na nedalekém benešovském letišti. Letadlo na hořící pole provedlo celkem 9 shozů," prozradil Gabriel. Požár se rozšířil na plochu 60 hektarů. Podle vyšetřovatele bylo jeho příčinou cizí těleso, které vniklo do žacího ústrojí kombajnu. Škoda byla vyčíslena na 1,1 milionu korun, hasiči uchránili další hodnoty za 2 miliony korun.

Hasiči varují před požáry

Podle hasičů je důležité dodržovat základní preventivní opatření. A to hlavně v tomto letním období, kdy k požárům v České republice dochází nejvíc. V loňském roce zasahovali hasiči o prázdninách u 2 846 požárů, při kterých bylo zraněno 222 osob a 12 lidí zemřelo.

Mezi časté letní zásahy hašičů patří likvidace požárů lesních porostů způsobené rozděláváním táborových ohníčků, požáry na polích vzniklé jiskrami od zemědělské techniky nebo od nedopalků od cigaret zahozených do trávy.

Prevence proti požárům

V přírodě je důležité vyhnout se použití sirek, zapalovačů nebo vařičů. Stačí malá jiskra vhozená do jehličí a požár je tu. V lesích platí dokonce po celý rok zákaz kouření. Pokud si chcete rozdělat oheň, tak pouze na vyhrazěných místech a 50 metrů od kraje lesa. Pokuta za nedodržení je až 15 tisíc korun. Nejvyšší může dosáhnout až 25 tisíc korun. 

Klíčová slova: