Nevěřte všemu, co se povídá: Největší nesmysly o kontaktních čočkách

Kontaktní čočky se hodí téměř pro každého
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Že po spolknutí pecky nám v žaludku třešeň nevyroste, víme už všichni. Možná jste ale netušili, kolika mýty je opředené používání kontaktních čoček. Kdo čočky může a kdo nesmí nosit? Je nějaká oční vada nebo zdravotní komplikace, se kterou se neslučují?

Kolem kontaktních čoček koluje řada polopravd a rádoby "zaručených" informací. Bohužel některé mohou spíše uškodit, než aby pomohly. Na ty nejčastější nesmysly jsme se zaměřili s předním českým kontaktologem Danielem Szarvasem, kontaktologem VašeČočky.cz.

Kontaktní čočky jsou jen pro ty, kdo mají málo dioptrií

Mylné představy brání mnoha lidem v tom, aby si pohodlí čoček vůbec vyzkoušeli. A to je velká škoda. Kontaktní čočky se totiž hodí pro 90 % lidí s očními vadami. Skoro se dá říct, že kolik typů očních vad, tolik druhů čoček.

Nejrozšířenější oční vady se dají pomocí čoček korigovat všechny: krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost i astigmatismus. A co se dioptrií týče, čočky pokrývají opravdu široké spektrum, například 8 dioptrií není problém.

Na čočky se může klidně používat voda z vodovodu

Existují lidé, kteří věří, že roztoky na čočky jsou jen chytrým marketingovým tahem farmaceutických společností, opak je ale pravdou. Informace, že voda z vodovodní sítě nesmí být používána ani k oplachu čoček, ani k oplachu pouzder, musí být v příbalovém letáku uvedena podle zákona. A proč? Kohoutková voda může obsahovat zárodky mnoha mikroorganismů.

Voda z vodovodu navíc obsahuje také minerály a chlór, které v takhle malém množství sice neškodí očím, čočkám však ano.

Některé z nich nám neškodí, ale jiné mohou způsobit nejrůznější onemocnění. Nejnebezpečnější jsou pro oči akantaméby, které se mohou vyskytovat v domácích rozvodech vody. Pokud se dostanou do kontaktu s pouzdrem či samotnou čočkou, mohou způsobit zánět, který může v extrémním případě končit oslepnutím. 

Čočky jsou při cukrovce tabu

Názor, že při cukrovce se čočky nikdy používat nesmí, už naštěstí také neplatí. V lékařském prostředí se tento přístup razil dlouho, nakonec se díky výzkumu z roku 2013 začíná měnit. Tato studie prokázala, že kontaktní čočky u léčené cukrovky nevadí.

Ale pozor. Výraz "léčené" je pro tuto studii zásadní. Cukrovka má totiž neblahý vliv i na oči a v případě, že se nedodržuje správná dieta, hladina cukru v krvi lítá nahoru a dolů. To vede u očních cév ke stahování a roztahování, což znamená výkyvy dioptrií o několik jednotek - a ohromné namáhání oka.

Při řízení se musí nosit brýle

Záleží na tom, jaký harmonizační kód se v řidičském průkazu uvádí. Všichni, kteří jsou na nošení čoček zvyklí, by měli mít univerzální kód 01.06, který znamená, že za volantem mohou mít brýle nebo čočky (rozhodně však jedno z toho).

Pro ty, kteří už nosí pouze čočky, je tu kód 01.02, který znamená, že dotyčný či dotyčná musí mít čočky. Vždycky je dobré mít s sebou během řízení pouzdro na čočky a roztok, protože policista může požadovat důkaz, že má řidič čočky opravdu nasazené (a jsou i tací, kterým pohled do očí řidičů nestačí).

S čočkami se nikdy nesmí spát

U kontinuálních čoček, které jsou určené pro dlouhodobé nošení, je spaní s čočkami možné. Čočky není díky speciálnímu materiálu, ze kterého se vyrábí, potřeba každodenně vyndávat před spaním z očí. Silikon-hydrogel totiž dobře propouští kyslík, takže i citlivé oči mohou pod čočkami přirozeně dýchat.

Přibližně dvakrát za týden (to záleží na značce a typu) je potřeba čočky vyjmout, opláchnout v roztoku a znovu aplikovat.

Čím víc vody ve složení, tím lepší čočky

Pokud jsou čočky hodně vlhké, je jejich nošení i aplikace snazší a příjemnější. Vyschlé oči svědí a pálí a čočky jsou v těchto chvílích nesnesitelné. Proto mnoho zákazníků inklinuje k těm druhům, které mají vysoký obsah vody. Ale tady pozor.

Čím více vody čočka obsahuje, tím méně je propustná. A i oko musí dýchat - kyslík se musí dostat skrz čočku až k rohovce. Proto je nejrozumnější probrat i propustnost a z ní plynoucí vodnatost čoček se svým kontaktologem, který podle druhu vady snadno určí vhodný druh.

Obrazovky kazí oči

Samotné obrazovky, ať už televizní, počítačové nebo smartphonové, očím z hlediska dioptrií nijak neškodí. Platí zde ovšem stejně jako u většiny činností, všeho s mírou. Ti, kteří u počítače tráví více než 5 hodin denně, by měli zvážit preventivní používání zvlhčovacích roztoků, které zamezí vysoušení očí a následnému nepříjemnému pálení nebo řezání. U obrazovek totiž míváme tendenci méně mrkat, což očím vlhkost hodně ubírá.