Trpíte na migrény? Možná v těle máte nedostatek hořčíku

Ovoce, zelenina nebo bylinky proti migréně? A jak poznat ty správné? Ve fotogalerii naleznete více
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Hlava třeští, do ničeho se vám nechce. Stále přemýšlíte nad tím, jak zatočit s nepříjemnými migrénami, a nemůžete vymyslet nic, co by dávalo smysl? Důvod bude možná docela jednoduchý. Máme  pro vás radu, jak migrénám předejít.

Nepříjemné bolesti hlavy, které znepříjemní život i těm největším drsňákům. Ano, řeč je o urputných migrénách. Jde o stav, díky kterému prostě nedokážete fungovat, bolest se dokáže rozšířit do celého těla, a tím způsobit další nehezké následky, jako je třeba zvracení, horečky, malátnost apod.

Příčin může být nespočet. Někdy stačí taková "maličkost" jako třeba vynechání ranní kávy, stres v práci, zablokovaná krční páteř. Ale především jde o nedostatek jedné látky v těle. Přesněji jde o magnesium. Když vám chybí, máte prostě smůlu.

Kouzelný hořčík

Asi každý si pamatuje ještě ze školy chemickou značku Mg neboli magnesium, ale málokdo už ví, k čemu všemu je taková látka dobrá. Dá se říct, že je to takový "všelék". Možná to zní jako povídačky nějakého šarlatána, ale ono to tak opravdu je.

Ať jde třeba o sport a funkci svalů, dobré trávení, správnou srdeční činnost, dietu pro diabetiky, podporu pro zdravé zuby, nehty i kosti nebo právě bolesti hlavy spojené s následnou migrénou. Na všechno tohle má nedostatek zmíněné látky vliv.

Nechci do sebe cpát prášky

Většina lidí do sebe nerada cpe léky a chemické slátaniny, které sice zaberou na jednu věc, ale nějakou další poškodí. Migréna se dá ovšem vyřešit i bez pilulek. Existuje zlatá přírodní cesta, která je pro tělo vždy ta nejlepší. 

Samozřejmě, že při akutních bolestech, kdy sedíte například v práci na poradě nebo jste někde na cestách a nemáte možnost si zalézt do ticha a na chvíli takzvaně "vypnout", není jiná možnost než využít prášek, který zabere hned. Není ale dobré to dělat často a tělo tak na tuto "drogu" naučit. Našli jsme pro vás tedy elegantní možnost, jak tělo vycvičit a stavy nepříjemných migrén tak omezit či zcela eliminovat.

Jako prevenci proti migrénám lze užívat nejen hořčík, ale také vápník, koenzym Q10, omega 3 mastné kyseliny, pupalkový olej, vitamíny B, C, rutin či lecitin.

Úprava jídelníčku dělá divy

Jak už bylo výše zmíněno, hořčík je skvělý bojovník proti migrénám a nachází se nejen v lékárně, ale také v různých potravinách, tudíž je i dostupný kdykoli, kdekoli. Třeba takové oříšky či ryby mají vysoký obsah hořčíku. Stačí i sto miligramů.

Vysoký obsah má také kukuřičná či pohanková mouka. V zelenině se dostáváme na desítky miligramů, a to třeba u brokolice, špenátu nebo čočce. U ovoce doporučujeme například banán či datle. Je třeba zmírnit přísun soli, kořeněných jídel a kyselotvorných poživatin, které mohou být také příčinou.

Bylinky od babky kořenářky

Další přírodní cestou, jak do sebe dostat hořčík, jsou určité bylinky, které si můžete bez problému pěstovat i doma a jsou tak stále po ruce. Jednou z takových rostlin je třeba sporýš lékařský nebo paulinia opojná, známá jako Guarana. Ta ovšem nemusí sedět všem vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu. Ideální je naopak odvar z levandule, který se inhaluje.

Je možné použít éterický olej z levandule, který se jen kápne do koupele a také inhaluje. Na stejný způsob je možné užívat vůni rozmarýnu v teplé koupeli (zhruba 38 stupňů). Pro správnou funkci mozku a mozkový krevní oběh je dobrý také jinan dvoulaločný. Možností je zkrátka poměrně hodně. Vyzkoušejte a uvidíte, že se vám výrazně uleví.